Consumul mare de gluten din primii ani de viaţă dezvoltă boala celiacă
Vești proaste pentru iubitorii de pâine, paste și produse de panificaţie: consumul alimentelor cu gluten de la o vârstă fragedă ar putea duce la intoleranță la gluten.
Un studiu publicat marți în jurnalul JAMA sugerează că glutenul consumat în cantităţi mari în primii ani de viaţă poate crește riscul de a dezvolta boala celiacă, o tulburare digestivă care dăunează intestinului subțire, notează CNN.
Aportul mai mare de gluten a fost asociat cu un risc crescut de 6,1% la intoleranţă la gluten, un răspuns imunologic la gluten și un risc crescut de boală celiacă la fiecare 7 grame de gluten consumate pe zi, potrivit studiului.
Cercetătorii au evaluat peste 6.600 de nou-născuți din Statele Unite, Finlanda, Germania și Suedia, născuți între 2004 și 2010. Toți copiii au purtat un genotip asociat cu diabetul de tip 1 și boala celiacă.
La fiecare câteva luni, autorii studiului au înregistrat aportul de gluten al copiilor până la vârsta de 5 ani și au comparat nivelurile cu cantitățile de referință ale aportului de gluten la copiii sănătoși la fiecare vârstă.
Pe parcursul studiului, 1.216 dintre copii - aproape 20% - au dezvoltat intoleranţă la gluten, primul semn al răspunsului negativ al organismului la proteine, a declarat autorul studiului Carin Andrén Aronsson, profesor la Unitatea pentru Diabet și Boala celiacă la
Universitatea Lund din Suedia.
Alți 450 de participanți au dezvoltat boala celiacă, aproximativ 7%. Cele mai multe dintre diagnostice au apărut între 2 și 3 ani, potrivit studiului.
Boala celiacă afectează milioane de oameni
La persoanele diagnosticate cu boală celiacă, consumul de gluten dăunează mucoasei intestinului subțire și previne absorbția de nutrienți. Se estimează că ar afecta aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga lume și este posibil ca mai mult de 2 milioane de oameni să nu știe că au, potrivit Fundației Celiac Disease.
Aportul de gluten este considerat un factor în dezvoltarea bolii celiace, dar, potrivit studiului de marți, cantitatea joacă un rol major.
Degenerarea completă a glutenului este singura cale de a gestiona boala celiacă, potrivit Centrului de boli celiace de la Universitatea din Chicago. Dr. Aronsson recomandă părinților să le reducă micuţilor nivelul de consum de gluten pentru a preveni apariția.
Cu toate acestea, a spus ea, nu se știe „limită sigură" de gluten pentru copiii care poartă genotipul bolii celiace.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
