Cosmin Seleși, despre diagnosticul greșit al fiului său: Am fost terminat

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cosmin selesi - FOTO Captura video @ YouTube Acasa la Maruta
cosmin selesi - FOTO Captura video @ YouTube Acasa la Maruta

Coșmin Seleși a dezvăluit momentele dificile prin care a trecut fiul său.

Cosmin Seleși, fostul prezentator al emisiunii ”Te cunosc de undeva” a trecut prin momente dificile, când fiul său, acum în vârstă de 11 ani, a fost diagnosticat, din greșeală, cu o boală genetică.

Potrivit actorului, care a fost invitat în podcastul lui Cătălin Măruță, totul a pornit de la comportamentul pe care cel mic îl avea față de colegii săi de grădiniță și pentru care a trebuit să calce pragul psihologului, dar și al psihiatrului.

”Am mers cu el la psiholog de la trei ani jumătate, pentru că bătea copiii și nu mă înțelegeam cu el. Bătea copiii la grădiniță. Am fost la cineva și un psiholog mi-a zis: 'Vezi că are sindromul Down' și să mă duc cu el la psihiatru.

M-am dus la grădiniță, i-am spus directoarei și ea a zis: 'Poftim? Nu există așa ceva. Tudor? Nu'. Eram terminat", a declarat Cosmin Seleși în  podcastul lui Măruță. 

Din fericire pentru Cosmin Seleși, copilul nu are nimic, pentru că diagnosticul pentru care a fost trimis la medic a fost unul greșit, iar situația a fost remediată.

Care e diferența dintre psiholog și psihiatru. De ce punem eticheta de "NEBUN", fără drept, celor care au nevoie de ajutor

Cuvinte de laudă și foarte mult respect pentru soția sa

Fostul prezentator a povestit ”Acasă la Măruță” și despre relația pe care o are cu soția sa, Irina, iar cuvintele de laudă, dar mai ales pline de respect nu au întârziat să apară, semn că se poate ca oamenii să aibă și relații frumoase.

"Irina știe din start ce îmi doresc, nu e de acord cu anumite lucruri și mă lasă să mă frământ. Ea m-a echilibrat mereu. Doamne ferește să o pierd. Toți avem momente de cumpănă. Te lasă în pace, dar tot cum vrea ea face”, a mărturisit Cosmin Seleși.

Viața cu Tudor l-a schimbat foarte mult

”Mi s-a schimbat viața total după ce a venit Tudor pe lume. În momentul ăla am cunoscut un sentiment de iubire pe care nu-l mai cunoscusem niciodată în viața mea. Este în continuare din ce în ce mai mult.

După care a venit Ilinca pe lume, am fost doborât de ea. Îl iubesc pe Tudor de mor, dar Ilinca este ceva. Mă sperie gândul că peste cinci ani va fi altfel.

Tudor e foarte sensibil, e un om tare bun. Într-un cantonament, unul din gașcă l-a agresat. Atunci mi-a zis: Tata, nu pot să-ți spun. Ei sunt prietenii mei și le fac rău. Ilinca e mai hotărâtă.

Am reușit să-i creștem pe amândoi astfel încât să înțeleagă ce se poate și ce nu se poate, Tudor se mai supără, dar Ilinca dacă vrea să obțină ceva cu adevărat, o să obțină. Ea e mai bătăioasă, se joacă doar cu băieți, face karate”, a mai dezvăluit actorul.

Sindromul Down: simptome, diagnostic și tratament. Testele de diagnostic din perioada sarcinii

Sindromul Down se mai numește și "trisomia 21" și este o boală genetică cauzată de prezența cromozomului 21 suplimentar. Factorii favorizanți ai sindromului Down sunt istoricul familial și vârsta înaintată a mamelor în momentul sarcinii. Se pare că femeile cu vârste mai mari de 35 de ani care rămân însărcinate au șanse mai mari de a naște copii cu sindromul Down.

Simptome

Copii și adulții cu sindrom Down au o fizionomie specifică, caracterizată prin frunte lată, nas mic, gură mică, ochi alungiți asemănători cu cei ai persoanelor asiatice. Capul este plat în zona din spate și majoritatea persoanelor bolnave prezintă întârzieri în gândire. La naștere, copiii afectați de acest sindrom au greutatea mică, iar mâinile și degetele sunt scurte.

Unii copii cu sindrom Down se nasc cu malformații congenitale, în special cu defecte ale inimii și aparatului digestiv. Câteodată, sindromul Down este însoțit de obezitate, autism, epilepsie și hipotiroidism.

La vârsta adultă, persoanele bolnave sunt, de obicei, infertile și pot dezvolta boala Alzheimer. Aceste complicații sunt motivul pentru care speranța de viață a persoanelor cu sindrom Down era foarte scăzută în trecut, dar acum a ajuns la vârsta de 60 de ani.

Diagnostic

Din fericire, există teste pe care femeile însărcinate le pot face în perioada sarcinii prin care se detectează markeri specifici ai sindromului Down, dar acestea nu sunt întotdeauna eficiente.

În cazul în care boala nu a fost diagnosticată în perioada sarcinii, în momentul nașterii vor fi observate trăsăturile fizice caracteristice. De asemenea, există teste de sânge care pot detecta sindromul Down după nașterea copilului. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Modificările alimentației pot reduce simptomele ADHD la copii. Băieții sunt mai afectați de această tulburare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel