Covrigii, bombe pentru sănătate. Oana Ciuhureanu: O combinație letală. Sunt toxici

Monika Baciu |
Data publicării:
covrigii - FOTO: Freepik@Racool_studio
covrigii - FOTO: Freepik@Racool_studio

Covrigii sunt nocivi pentru sănătate. Conțin ingrediente care duc la diferite afecțiuni. 

Covrigii nu sunt o alegere sănătoasă. Conțin ingrediente care îi fac toxici. Mai mult, pot provoca anumite afecțiuni. Datând încă din secolul al XVII-lea, covrigii sunt unul dintre cele mai iubite alimente din întreaga lume.

Deși se consumă frecvent la micul dejun, nu este neobișnuit să vezi covrigi și în meniurile de prânz sau cină. În ultimii ani, aceste produse de patiserie au căpătat o reputație mai degrabă negativă pe fondul afirmațiilor potrivit cărora conținutul lor ridicat de carbohidrați îi face inerent nesănătoși.

Cei mai simpli covrigi sunt făcuți dintr-o combinație de făină de grâu rafinat, sare, apă și drojdie. Anumite tipuri pot conține ingrediente suplimentare, cum ar fi ierburi, condimente, zahăr și fructe uscate.

Covrigii au tendința de a fi foarte bogați în carbohidrați, în timp ce furnizează doar cantități mici de grăsimi și proteine.

Vezi și: Inteligența artificială, înlocuitor sau ajutor al medicilor. Ioana Lupescu: Sunt fan, dar nu va înlocui complet medicul. Ajută să trieze leziunile suspecte

Covrigii, de ce sunt nesănătoși

Una dintre cele mai mari probleme potențiale ale covrigilor este numărul mare de calorii pe care le furnizează și cât de ușor poate fi să mănânci din greșeală prea mult. 

Deși majoritatea covrigilor par a fi o singură porție, unele soiuri de dimensiuni mai mari pot conține peste 600 de calorii. Pentru mulți oameni, acest lucru este suficient pentru a constitui o masă întreagă - și nu include untul sau crema de brânză pe care o puteți întinde deasupra.

Consumul excesiv de calorii din orice aliment, inclusiv din covrigi, poate duce la creșterea nesănătoasă în greutate și face mai dificilă pierderea în greutate, notează Healthline.

Medicul Oana Ciuhureanu a explicat de ce covrigii sunt o alegere nesănătoasă. 

”Covrigul nu este o variată sănătoasă. Un covrig conține aproximativ 300 de calorii, iar din punct de vedere nutrițional, este nul. Conținutul de făină, margarină, ulei, zahăr, sare și potențiatori de gust îl fac să fie chiar toxic pentru sănătate, iar o cantitate în exces poate pe viitor să ne dea multe probleme metabolice.

Dacă am mânca în fiecare zi un covrig ne putem alege cu hipertensiune, mai ales că au o cantitate foarte mare de sare. Totodată, la fel de bine şi cu diabet pentru că covrigii fac parte dintre alimentele cu indice glicemic mare și ne crește zahărul brusc în sânge, apoi scade la fel de brusc. Poate să creeze o rezistență la insulină.

Vezi și: Supraspecializările în medicină, de ce sunt importante. Ioana Lupescu: Sunt lucruri de graniță. Există o lipsă de informații legate de caz

Cei din simigerii sunt chiar fierți în apă, cu zahăr și potențiator de gust și devin mult mai nocivi decât cei făcuți acasă. Covrigii creează dependenţă. Această dependență vine de la conținutul de făină, zahăr și sare. Este o combinaţie letală, care dăunează grav pentru sănătate. Conțin potențiator de gust, cum ar fi monoglutamatul de sodiu.

Covrigii cu stafide, cu ciocolată, sau cu fel și fel de mezel în interior sunt mult mai periculoși decât cei cu semințe sau cu dulceață. Un covrig este echivalentul a trei felii de pâine.

Îmi îndemn pacienții din punct de vedere nutriţional să aleagă o pâine din grâu dur, o pâine integrală, o pâine făcută în casă, o pâine cu maia, dar mare atenție, cantitatea este regula. Nu drojdia dăunează sănătății, cât făina albă și combinația cu margarină și ulei. 

Trebuie să ţinem cont că aceşti covrigi sunt toxici și periculoși din cauza compoziției de gluten și amidon, iar dacă sunt consumați calzi, ei devin un pericol pentru mucoasa gastrică. De aceea, să-i consumăm reci, dacă tot optăm pentru ei”, a explicat medicul Oana Ciuhureanu, la Antena 3 CNN. 

Vezi și: Medicina personalizată, avantaje pentru pacienți. Ioana Lupescu: Cea mai bună opțiune terapeutică

Gogoșile și clătitele, dăunătoare

Nici gogoșile sau clătitele nu sunt o alegere sănătoasă, chiar dacă acestea sunt gătite acasă. Medicul a explicat de ce sunt aceste gustări nocive. 

”În ceea ce priveşte gogoşile, putem mânca una ocazional, pentru că şi ele sunt dăunătoare. Lucrurile făcute în casă și alimentele făcute în casă nu înseamnă că sunt mult mai sănătoase. Cantitatea de zahăr este imensă și în cazul lor și dacă sunt și prăjite, devin chiar o bombă calorică și un pericol pentru sănătate.

Cât despre clătite, nici ele nu sunt o variantă mai sănătoasă, pentru că sunt făcute din aluat prăjit”, a mai precizat Oana Ciuhureanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel