Creier, îmbătrânire: se întâmplă mai repede la femei

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Înaintarea în vârstă este corelată cu scăderea sănătății fizice și cognitive  FOTO: pexels.com
Înaintarea în vârstă este corelată cu scăderea sănătății fizice și cognitive FOTO: pexels.com

Declinul cognitiv la femei începe mai repede decât se credea până acum, sugerează un studiu recent.

Noi cercetări arată că declinul cognitiv, proces normal, ar putea începe mai devreme decât se credea până acum. Cel puțin la femeile de vârstă mijlocie, susține un studiu recent. Unii cercetători consideră că declinul cognitiv ar începe din al treilea deceniu de viață în timp ce alții avansează vârste ca 55, 60 și 70 de ani, potrivit medicinenet.com.

Circa 2.100 de femei testate

Cu aceste idei au plecat la drum o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) și Universitatea Brandeis din Waltham, SUA. 

Oamenii de știință au verificat datele colectate prin Studiul de Sănătate a Femeilor din întreaga Națiune (SWAN), făcut pe 2.709 femei de vârstă mijlocie, între 42 și 52 de ani. La 80% dintre acestea li s-au testat abilitățile cognitive. Cercetătorii au făcut al treilea test pe, de data asta, 2.124 de femei, cu vârsta medie de 54 de ani, care au fost monitorizate clinic timp de 10 ani după menopauză. Teste de viteză analitică de procesare, memorie episodică verbală - atât imediată, cât și întârziată - și memoria de lucru.

Anxietate cognitivă: 4,9%

Cercetarea echipei a găsit argumente solide că declinul cognitiv începe devreme la femeile de vârstă mijlocie: anxietatea cognitivă a femeilor s-a deteriorat cu o medie de 4,9% în 10 ani, viteza cognitivă – cu o medie de 0,28% pe an, viteza de percepție și reacție - cu aproximativ 1%.

„Acest studiu oferă noi dovezi bune privind îmbătrânirea cognitivă la femeile din mediul mijlociu, cu scăderi semnificative longitudinale ale vitezei de procesare și ale memoriei verbale", susțin autorii studiului, citați de medicinenet.com.

Cercetarea a fost publicată în revista PLoS One. Poate fi citită AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel