Cum arzi rapid calorii și îmbunătățești sănătatea inimii. Dedicat corporatiștilor!

Dana Lascu |
Data publicării:
Treptele pe care trebuie să le urci pentru o sănătate mai bună
Treptele pe care trebuie să le urci pentru o sănătate mai bună

Muncești într-o clădire de birouri sau stai la bloc? Pentru tine e foarte ușor să faci anumite exerciții fizice care, în doar o lună și jumătate, îți vor îmbunătăți sănătatea inimii și vei și slăbi datorită lor. E un fapt dovedit științific! Iată cum:

Folosești des liftul? Uită de el! Tocmai s-a demonstrat că banalul urcat/coborât pe scări, în ritm rapid și de câteva ori pe zi, face minuni pentru starea de sănătate.

Urcarea rapidă pe scări, de trei-patru ori pe zi, poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, potrivit noilor cercetări efectuate de kinesiologii de la Universitatea McMaster și UBC Okanagan. Constatările lor, publicate în revista Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, sugerează că practic oricine își poate îmbunătăți starea sănătății, oriunde și oricând, fără prea mare bătaie de cap.

„Gustarea” de sport dintre mese

Dacă ești la birou toată ziua, e ca și cum ai lua niște „gustări" între mese, doar că aici e vorba de exerciții rapide și care pot fi făcute aproape oriunde. Și pentru care nu ai nevoie să te schimbi în costum de sport.

Aceste rezultate arată că oamenii pot să conceapă un soi de „gustări" de exerciții fizice, pe care să le „ia" de mai multe ori pe zi", explică Martin Gibala, profesor de kinesiologie la McMaster și autor principal al studiului.

Cei care lucrează în clădiri de birouri sau care trăiesc în blocuri pot urca scările rapid, de câteva ori pe zi, adică dimineața, la prânz și seara, și e ca și cum ar face un antrenament eficient".

Studiile anterioare au arătat că perioadele scurte de exerciții viguroase sau antrenamentul cu interval de sprint (SIT) sunt eficiente atunci când sunt efectuate într-o singură sesiune, cu câteva minute de recuperare între sesiunile intense, fiecare de minimum 10 minute.

Alergatul pe scări, eficient și ușor

Pentru acest studiu, însă, cercetătorii au vrut să determine dacă modelul de „gustări" SIT, adică urcările/coborârile rapide pe scări de mai multe ori pe zi, ar fi suficiente pentru a îmbunătăți capacitatea de cardiorespiratorie, un marker important al stării de sănătate, care este legat de longevitate și de riscul de boli cardiovasculare.

Un grup de tineri adulți sedentari a fost pus să facă trei sesiuni de urcat rapid pe scări pe zi, de trei ori pe săptămână, timp de o lună și jumătate. Fiecare sesiune presupunea, de asemenea, urcarea de trei ori a respectivelor trepte. Între sesiuni au fost 3-4 ore de „repaos". Cercetătorii au comparat apoi datele de sănătate generală ale grupului pus la alergat pe scări cu cele ale unor tineri adulți sedentari care nu au făcut niciun fel de sport.

Știm că antrenamentele cu interval de sprint funcționează, dar am fost puțin surprinși să vedem că și abordarea „gustărilor” de urcat scări a fost de asemenea eficientă”, spune Jonathan Little, profesor asistent la UBC Okanagan și co-autor al studiului. „Coborârea și urcarea viguroasă a câtorva trepte în pauza de cafea sau de mers la toaletă, în timpul zilei, pare să fie suficientă pentru a stimula aptitudinile fizice în cazul persoanelor care sunt, de altfel, sedentare”.

Pe lângă faptul că erau într-o condiție fizică mult mai bună, cei care au urcat des pe trepte au fost și mai puternici comparativ cu omologii lor sedentari la sfârșitul studiului, ba chiar au generat mai multă putere în timpul unui test de rezistență de ciclism.

În viitor, cercetătorii vor să analizeze diferite tipuri de exerciții de tip „gustare” cu diferite perioade de recuperare și efectul asupra altor indicatori de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială și controlul glicemic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel