Cum reacționăm când primim un diagnostic de demență: Eram în șoc. Nimic nu te pregătește. A fost un punct de cotitură

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@gpointstudio
dementa - FOTO: Freepik@gpointstudio

Cum reacționăm când primim un diagnostic de demență. O femeie de 62 de ani a aflat în urma unui control de rutină că are demență.

Cum reacționăm când primim un diagnostic de demență. O femeie face mărturisiri dureroase despre diagnosticul care i-a schimbat întreaga viață. Dawn Davies a simțit că a fost pierdută când a primit diagnosticul de demență la debut precoce. Diagnosticul a fost primit pe 29 septembrie 2022, ceea ce a făcut ca femeia să se confrunte cu sentimente contradictorii

”Nimic nu te pregătește pentru un astfel de diagnostic. Mama mea avea demență vasculară și credeam că voi merge pe aceeași cale” a spus Dawn Davies, în vârstă de 62 de ani, din Swansea, potrivit Express.

Diagnostic, în urma unei replici a soțului

Femeia de 62 de ani s-a prezentat la cabinetul medicului când soțul ei a făcut o remarca la întâmplare despre faptul că ea ”și-a pierdut mințile”. Sub impactul momentului, Dawn a decis că nu este niciun rău în a afla dacă ceva o face să uite lucruri mărunte. Medicul ei a fost de acord că ceva nu era în regulă, așa că au fost făcute verificări suplimentare.

”Mi s-a dat vestea că existau schimbări vizibile în creierul meu. M-am simțit amorțită. Eram în șoc și nu știam ce să spun... Mi s-a pus diagnosticul de demență la debut precoce”, își amintește Dawn.

Vezi și: Schimbările tranzitului intestinal, semnal de alarmă pentru boala inflamatorie intestinală. Boala Crohn și colita ulcerativă, nevindecabile: Leziunile intestinale, vârful iceberg-ului

Ajutor în comunitate

Dawn nu mai voia să iasă din casă după știrea șocantă, dar soțul și fiica ei au convins-o să continue să-și trăiască viața. Trecând pe lângă Dementia Hwb situat în centrul comercial Quadrant din centrul orașului Swansea, Dawn și soțul ei, Brian, au decis să intre.

”Am fost întâmpinați de o doamnă minunată care a fost incredibil de ajutătoare, dar, desigur, m-am simțit expusă. Mi s-a părut că mă judecă și i-am întrebat cum ar ști ce trec eu, la care a răspuns: ”Am demență de 10 ani””, a spus Dawn.

Văzând pe altcineva cu demență lucrând încă într-un centru aglomerat din oraș a schimbat modul în care Dawn privea boala.

”Acesta a fost un punct de cotitură pentru mine. Viața mea nu era sfârșită - poate că tocmai începeam un nou capitol”, a reflectat Dawn.

Acum, Dawn lucrează la Dementia Hwb și ia medicamente care ajută la încetinirea progresiei bolii.

Vezi și: Vlad Ciurea, adevărul despre mici: Creierului nu îi plac! Compoziția nu este de cea mai bună calitate

Demența, ce este

Demența este o afecțiune progresivă care afectează funcțiile cognitive, precum memoria, gândirea, orientarea spațială, capacitatea de învățare, limbajul și judecata. Evoluția demenței variază de la persoană la persoană, iar tipul specific de demență diagnosticată poate influența semnificativ traiectoria bolii.

Este important de menționat că evoluția demenței poate fi afectată și de factori precum vârsta, sănătatea generală a pacientului și intervențiile terapeutice aplicate, inclusiv medicamentele utilizate pentru a gestiona simptomele. Tratamentul și îngrijirea pot ameliora unele simptome și pot întârzia progresia bolii în anumite cazuri, dar, în general, demența este o afecțiune progresivă și, din păcate, incurabilă în majoritatea situațiilor.

Demența, speranța de viață

Speranța de viață pentru o persoană cu demență depinde de vârsta acesteia și de tipul de demență. Persoanele cu boala Alzheimer au o speranță de viață tipică de 8-10 ani, dar aceasta poate varia.

Demența reprezintă un grup de condiții înrudite care se manifestă prin declinul funcției cognitive. Aceasta implică diverse simptome, cum ar fi pierderea graduală a memoriei, schimbări în gândire, comportament, limbaj și probleme legate de planificare și raționament.

Nu există vindecare pentru demență; o persoană va avea demență de la momentul diagnosticului până la sfârșitul vieții sale. În funcție de tipul și stadiul demenței, speranța de viață poate varia.

Vezi și: Lipsa somnului, impact devastator asupra sănătății. Bolile grave pe care le poți face din cauza oboselii

Cauzele și tipurile de demență includ:

- Boala Alzheimer

- Demența cu corpi Lewy

- Demența vasculară

- Demența frontalotemporală, potrivit Medical News Today.

Demența, speranța de viață

Cifrele privind speranța de viață de mai jos sunt medii, iar unele persoane cu demență pot trăi mai mult.

- Alzheimer - aproximativ 8-10 ani, în funcție de vârsta la diagnosticare

- Demența vasculară - Aproximativ 5 ani, cu un risc crescut de accident vascular cerebral sau atac de cord

- Demența cu corpi Lewy - Aproximativ 6 ani, cu un risc crescut de căderi și infecții

- Demența frontalotemporală – Aproximativ 6-8 ani, potrivit Medical News Today.

Deși demența este o condiție cu limitare a vieții, o persoană poate trăi totuși o viață împlinită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel