Cura de slăbire, o luptă contra foamei, din vremea bunicii și până azi

Steluța Indrei |
Data publicării:

Sub titlul „Lupta contra foamei”, nutriționistul Mihaela Bilic aduce în atenție o cură de slăbire descoperită într-o carte din anii '30, demonstrând că, în esență, orice dietă care dă rezultate trebuie să se bazeze pe un consum redus de calorii. Este un principiu valabil din toate timpurile.

Cura de slăbire este o permanentă luptă contra foamei. Așa era văzută în perioada interbelică și cam așa s-a păstrat până în zilele noastre. Iată ce spune dr. Mihaela Bilic, cunoscut nutriționist:

„Lupta contra foamei. Acesta este titlul pe care l-am găsit într-o carte din anii '30 la capitolul cură de slăbire. Se vede treaba că silueta a fost dintotdeauna o preocupare la modă, iar lupta cu foamea a fost mereu, pe cât de eficientă, pe atât de greu de pus în practică. Exprimarea din acele vremuri m-a făcut să zâmbesc, la farmecul arhaismelor adăugându-se bunul-simț și simplitatea recomandărilor”, scrie dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de socializare.

Ea reproduce câteva pasaje din articolul menționat, pentru a arăta că lipsa voinței atunci când vine vorba de abținere de la mâncare este dintotdeauna dificilă.

Lăcomia este cel mai mare dușman al oamenilor”, se enunță în cartea al cărei nume nu-l cunoaște medicul, deoarece și-a pierdut coperțile odată cu trecerea anilor. „Orice fel de aliment consumat în cantitate mai mare decât îi trebuie corpului, spre a se preface în desvoltare și energie, este vătămător și se preface în pătură de grăsime.” Adorabilă exprimare, asta cu pătura!, este de părere dr. Bilic.

Care este soluția pentru slăbit?

Dr. Mihaela Bilic citează în continuare: „A lua masa principală la amiază SAU seara e cu totul facultativ, principalul e ca cine vrea să slăbească să nu consume mai mult decât 1000 calorii pe zi. Și dacă are cineva destulă putere de abținere și renunțare, cel mai practic lucru este ca la amiază să mănânce bine și în schimb să economisească caloriile dimineața și seara."

Cu alte cuvinte o masă principală pe zi să fie, la restul să te faci mai mult că mănânci”, comentează dr. Bilic, care adaugă că postul intermitent din prezent era cunoscut din moș-strămoși. „Ușor de zis, greu de făcut, cu foamea nu-i de joacă! Credeți că pe atunci oamenii aveau mai multă voință și mai puține tentații? Se pare că nu, cură de slăbire plăcută nu există”, este convinsă Mihaela Bilic.

Aplicând procedeul alimentării pe baza caloriilor, trebue luat în seamă că la început stomacul se cam revoltă (se revoltă ea și mintea, adaugă dr. Bilic) și cere hrană mai multă decât ești dispus să-i dai. Se simte un gol în stomac care nu este nici de cum plăcut (nicio noutate până aici). La cea mai mare parte din oameni, mâncarea multă este o obișnuință și mulți sunt la număr aceia care dau stomacului mai mult decât îi trebuie și cere. Astfel stomacul se întinde și pretinde. Prin mâncare regulată și în cantități raționale, stomacul se strânge de la sine și devine mai puțin pretențios."

„Să ducem mai rar lingura la gură”

Iar când vine vorba de menținerea greutății, iată care era strategia: „Odată ce a ajuns cineva grație dietei cu calorii la rezultatul dorit, trebuie să țină dieta mai departe și să nu-și închipuiască că odată ajuns la greutatea dorită, poate să reînceapă a consuma fără control. Trebue să se știe că mâncările și grăsimile care au pricinuit îngrășarea, vor pricinui-o și de aici înainte."

Deci nu există altă soluție pentru menținere, cu puțin ai slăbit, puțin trebuie să mănânci și în continuare”, întărește ideea medicul. Iar „din când în când prezentându-se ocazia unei mese copioase, se poate să se lase cineva ispitit și să ia parte, cu condițiunea însă ca a doua zi să mănânce mai puțin."

Dr. Mihaela Bilic concluzionează: Multă bucurie mi-a produs acest text, care confirmă, dacă mai era cazul, că totul e o chestiune de disciplină și cantitate. Pentru că ăsta e tristul adevăr, dragii mei: „cine vrea să devie subțire, trebue să se mulțumească cu foarte puțin"! Sau, după cum am auzit astăzi sfatul unui bunic hâtru apropo de slăbit, „să ducem mai rar lingura la gură".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel