De ce îngrașă pâinea caldă și riscurile unei alimentații picante. Nutriționist: Metabolismul este cheia

De ce îngrașă pâinea caldă, scoasă din cuptor, dar și de ce nu slăbim dacă mâncăm picant, sunt două dintre miturile demontate de nutriționistul Alina...
Parte dintre miturile legate de alimente și alimentație au fost demontate de terapeutul nutriționist Alina Epure, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
”Cartofii, prin aportul mare de hormoni de creștere pe care îl aduc, o dată cu gustul bun din farfurie, pot declanșa aceste creșteri de greutate. Este important să vedem și metabolismul individual, cum ne ajută sau nu, dar greutatea nu este singurul barometru al stării de sănătate. Dacă nu ne îngrășăm mâncând cartofi, efectele benefice nu apar mâncând cartofi”, a explicat nutriționistul.
Alimentația, mituri sau adevăruri
Monotonia alimentară, mit real. Consumul unui singur produs pe o perioadă îndelungată ”ne ajută sau nu. Din punct de vedere al nutrienților pot apărea carențe pentru că această repetitivitate nu ne mai permite să asimilăm corect nutrienții din alimentele respective, dar prin această monotonie poate să apară și o stagnare a greutății, poate chiar și o scădere, la un moment dat”, a explicat nutriționistul, cu privire la scăderea în greutate prin această metodă, adăugând că nu recomandă, ”varietatea este mai importantă decât greutatea”.
Alimentele rafinate, calde, blochează metabolismul. Potrivit nutriționistului, toate alimentele rafinate, fie că e vorba de pâine, pizza sau paste calde, blochează metabolismul. ”De aici pot apărea cu mai multă ușurință creșterile de greutate. Se inactivează enzimele care pot metaboliza carbohidrații. Nu recomand”, a mai spus Alina Epure.
Oul, prieten sau dușman. ”Prietenul nostru, dacă este într-o cantitate corectă, și în special pentru sportivi, albușurile sunt foarte bune prin aportul de proteine”, a precizat nutriționistul.
”Ar fi minunat să se inventeze așa ceva, să mâncăm orice, oricând”, a spus nutriționistul cu privire la o mâncare ce ne poate slăbi. ”Sunt alimentele din categoria fructelor și legumelor, pe care le putem avea într-o cantitate mai mare, fără să impacteze într-un mod negativ greutatea noastră”, a explicat Alina Epure.
Mâncarea picantă slăbește. Acesta este doar un mit, susține nutriționistul, precizând că, mai mult, putem avea probleme cu hemoroizii de la consumul de alimente picante, neavând un metabolism adaptat gustului intens pe zona de picant.
Superalimentele pentru răceală. Potrivit nutriționistului, există o serie de alimente ce ne pot proteja de răceală, care ne stimulează sistemul imunitar să funcționeze la capacitate maximă. ”În special cele care conțin foarte multă vitamina C, măceșe, cătină, fructele de pădure, pătrunjelul verde, și această varietate și cumpătare din farfuria noastră de zi cu zi”, mai spune Alina Epure.
Shake-urile verzi, booster-ul de sănătate, între mit și realitate. ”Depinde foarte mult de ce avem în compoziția acestor shake-uri, că dacă avem două frunze de spanac care să dea culoarea verde, dar acolo mai avem și unt de arahide, și lapte de cocos, și banane, și migdale, și fulgi de ovăz, atunci reprezintă o bombă calorică și nu știu dacă este adaptată această compoziție nutritivă pentru fiecare dintre noi.
Dar dacă sunt aceste shake-uri sau sucuri/smoothie-uri din țelină, păstârnac, pătrunjel, varză kale, broccoli, spanac, atunci da, pot aduce foarte multe beneficii pe detoxifiere”, susține nutriționistul.
Dulcele îngrașă, dar când. Creșterea în greutate ca urmare a consumului de dulce depinde mult de ceea ce este adus în respectivul desert, putând fi integrat în meniu, chiar și pentru un metabolism mai lent.
Fructe și legume, nelimitate. ”Nimic nu este nelimitat. Fructele, prin aportul mare de calorii pe care îl aduc și bine-înțeles, prin indicele glicemic, mai ales dacă sunt deshidratate, pot declanșa creșteri în greutate semnificative. Legumele, într-adevăr aduc beneficii mari, dacă sunt pregătite corect.
Dacă prăjim cartofii este clar că nu mai avem aceeași greutate, dacă mergem pe cartofi dulci prăjiți, de asemenea, pot crea un impact negativ asupra greutate, dacă în salate punem foarte multe dressinguri, acestea nu mai au efecte benefice asupra greutății”, mai spune nutriționistul Alina Epure.
Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.