De ce îngrașă pâinea caldă și riscurile unei alimentații picante. Nutriționist: Metabolismul este cheia
De ce îngrașă pâinea caldă, scoasă din cuptor, dar și de ce nu slăbim dacă mâncăm picant, sunt două dintre miturile demontate de nutriționistul Alina...
Parte dintre miturile legate de alimente și alimentație au fost demontate de terapeutul nutriționist Alina Epure, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
”Cartofii, prin aportul mare de hormoni de creștere pe care îl aduc, o dată cu gustul bun din farfurie, pot declanșa aceste creșteri de greutate. Este important să vedem și metabolismul individual, cum ne ajută sau nu, dar greutatea nu este singurul barometru al stării de sănătate. Dacă nu ne îngrășăm mâncând cartofi, efectele benefice nu apar mâncând cartofi”, a explicat nutriționistul.
Alimentația, mituri sau adevăruri
Monotonia alimentară, mit real. Consumul unui singur produs pe o perioadă îndelungată ”ne ajută sau nu. Din punct de vedere al nutrienților pot apărea carențe pentru că această repetitivitate nu ne mai permite să asimilăm corect nutrienții din alimentele respective, dar prin această monotonie poate să apară și o stagnare a greutății, poate chiar și o scădere, la un moment dat”, a explicat nutriționistul, cu privire la scăderea în greutate prin această metodă, adăugând că nu recomandă, ”varietatea este mai importantă decât greutatea”.
Alimentele rafinate, calde, blochează metabolismul. Potrivit nutriționistului, toate alimentele rafinate, fie că e vorba de pâine, pizza sau paste calde, blochează metabolismul. ”De aici pot apărea cu mai multă ușurință creșterile de greutate. Se inactivează enzimele care pot metaboliza carbohidrații. Nu recomand”, a mai spus Alina Epure.
Oul, prieten sau dușman. ”Prietenul nostru, dacă este într-o cantitate corectă, și în special pentru sportivi, albușurile sunt foarte bune prin aportul de proteine”, a precizat nutriționistul.
”Ar fi minunat să se inventeze așa ceva, să mâncăm orice, oricând”, a spus nutriționistul cu privire la o mâncare ce ne poate slăbi. ”Sunt alimentele din categoria fructelor și legumelor, pe care le putem avea într-o cantitate mai mare, fără să impacteze într-un mod negativ greutatea noastră”, a explicat Alina Epure.
Mâncarea picantă slăbește. Acesta este doar un mit, susține nutriționistul, precizând că, mai mult, putem avea probleme cu hemoroizii de la consumul de alimente picante, neavând un metabolism adaptat gustului intens pe zona de picant.
Superalimentele pentru răceală. Potrivit nutriționistului, există o serie de alimente ce ne pot proteja de răceală, care ne stimulează sistemul imunitar să funcționeze la capacitate maximă. ”În special cele care conțin foarte multă vitamina C, măceșe, cătină, fructele de pădure, pătrunjelul verde, și această varietate și cumpătare din farfuria noastră de zi cu zi”, mai spune Alina Epure.
Shake-urile verzi, booster-ul de sănătate, între mit și realitate. ”Depinde foarte mult de ce avem în compoziția acestor shake-uri, că dacă avem două frunze de spanac care să dea culoarea verde, dar acolo mai avem și unt de arahide, și lapte de cocos, și banane, și migdale, și fulgi de ovăz, atunci reprezintă o bombă calorică și nu știu dacă este adaptată această compoziție nutritivă pentru fiecare dintre noi.
Dar dacă sunt aceste shake-uri sau sucuri/smoothie-uri din țelină, păstârnac, pătrunjel, varză kale, broccoli, spanac, atunci da, pot aduce foarte multe beneficii pe detoxifiere”, susține nutriționistul.
Dulcele îngrașă, dar când. Creșterea în greutate ca urmare a consumului de dulce depinde mult de ceea ce este adus în respectivul desert, putând fi integrat în meniu, chiar și pentru un metabolism mai lent.
Fructe și legume, nelimitate. ”Nimic nu este nelimitat. Fructele, prin aportul mare de calorii pe care îl aduc și bine-înțeles, prin indicele glicemic, mai ales dacă sunt deshidratate, pot declanșa creșteri în greutate semnificative. Legumele, într-adevăr aduc beneficii mari, dacă sunt pregătite corect.
Dacă prăjim cartofii este clar că nu mai avem aceeași greutate, dacă mergem pe cartofi dulci prăjiți, de asemenea, pot crea un impact negativ asupra greutate, dacă în salate punem foarte multe dressinguri, acestea nu mai au efecte benefice asupra greutății”, mai spune nutriționistul Alina Epure.
Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe
-
-
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
