De ce nu mâncăm alimente sănătoase, explicațiile unui nutriționist
Suntem prea comozi, prea ocupați sau prea leneși pentru sănătatea noastră, arată un cunoscut medic specialist în Nutriție și Boli Metabolice. Specialistul dezvăluie cercul vicios în care ne...
Din lene sau pentru că nu ne găsim timp, alegem să mâncăm pe fugă, tot felul de alimente nesănătoase, atrage atenția dr. Mihaela Bilic.
„Nu mâncăm suficient de multe legume pentru că ne este greu / lene să le cumpărăm / spălăm / curățăm / gătim. Nu mâncăm suficient de des pește pentru că ne este greu/lene să alegem oasele iar gustul/mirosul nu ne satisface la fel ca șnițelul cu cartofi prăjiți. Nici ciorbe nu consumăm prea des, tot din cauza comodității: prea mult timp de preparat, prea dificil de transportat și nu se pot mânca în pat unde mai pui că și rimează!!", scrie medicul pe pagina sa de Facebook.
Cercul vicios în care ne învârtim are, însă, efecte nefaste. Partea și mai paroastă e că efectul comodității noastre este speculat masiv.
„Comoditatea noastră (ca să nu-i zicem lene) nu lasă indiferentă nici lumea medicală, nici industria alimentară. Într-o societate care are nevoie de cetățeni sănătoși care să fie și buni consumatori, soluțiile nu întârzie să apară. Așa că ce nu avem noi chef sau timp să facem, se pot cumpăra produse semipreparate, ambalate, spălate, porționate, gata bune cât să fie mestecate...și nici mestecatul nu mai e obligatoriu, având în vedere cât de moi, pasate, rafinate sau centrufugate au devenit toate produsele", aratp dr. Bilic.
Ușor de mâncat nu înseamnă și sănătos neapărat!
„Până aici totul pare bine și frumos, progresul omenirii se vede și în farfurie. Mai trist este când acest „mai bine"- de fapt „mai comod"- ajunge să strice „binele" pe care îl aveam. Pentru că preambalat, procesat, industrializat și ușor de mâncat nu înseamnă și sănătos neapărat! Să luăm de exemplu peștele/carnea: bucățile ambalate în caserole, gata pregătite pentru a fi puse la cuptor/pe grătar, nu sunt doar filetate/tranșate, dar sunt și injectate cu un amestec de zeamă de lămâie/amidon și mirodenii, care au rolul să frăgezească carnea, să o facă mai gustoasă și mai ușor/rapid de gătit. Nici preparatele congelate nu sunt la fel de simple ca cele pe care le făcea bunica, de la cartofi prăjiți la șnițel, chiftele sau pilaf cu legume, toate conțin ingrediente menite să asigure consistență, culoare, gust- în final rețeta ține mai mult de chimie decât de bucătărie", arată medicul.
Și asta nu e tot. „Când comoditatea ni se urcă la cap și devine răzgâială, ne trezim că vrem struguri și pepeni fără sâmburi, mandarine care se curăță ușor, cireșe cât oul de porumbel și ouă cu gălbenuș portocaliu tot timpul anului. Adică noi suntem aceia care facem mofturi, altfel revoltați fiind că mâncarea nu mai e ce era odinioară???? Până când supermarket-urile vor da faliment ca urmare a faptului că ne-am întors cu toții la cratiță, eu zic că merită să mai renunțăm un pic la comoditate. Dacă vreți sănătate, mizați pe simplitate- consumați orice produs cât mai puțin procesat / transformat / ameliorat, cât mai aproape de forma în care l-a făcut Natura. Nu-i lăsați pe alții să gătească / pregătească mâncarea în locul vostru, culmea e că nimeni nu o poate face mai bine ca voi!", conchide medicul.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
