Deficiența de calciu: simptomele care-ți arată că ai hipocalcemie și ce alimente de ajută să scapi de ea

Deficiența de calciu, cunoscută sub numele de hipocalcemie, apare atunci când o persoană sângele are niveluri scăzute de calciu. Iată ce simptome dă și ce alimente conțin cel mai mult calciu...
O deficiență de calciu pe termen lung poate duce la modificări dentare, cataractă, modificări ale creierului și osteoporoză, ceea ce face ca oasele să devină fragile.
Calciul este important în organism, fiind vital pentru creșterea și menținerea oaselor puternice. De asemenea este important în foarte multe funcții, precum cele ale inimii, mușchilor, nervilor, vaselor de sânge și hormonilor. Există, de asemenea, unele dovezi care arată că menținerea unui nivel normal de calciu în organism vă poate reduce riscul de cancer, diabet și tensiune arterială ridicată. Deoarece organismul nu produce calciu, trebuie să-l obțineți din dietă.
Simptomele deficienței de calciu
Principalele simptome alele hipocalcemiei sunt:
- confuzie sau pierdere de memorie.
- spasme musculare.
- amorțeală și furnicături în mâini, picioare și față.
- depresie.
- halucinații.
- crampe musculare.
- unghii slabe și fragile.
- fracturarea ușoară a oaselor.
- palpitații cardiace.
- posibil chiar convulsii.
Apoi, trebuie reținut și faptul că organismul uman, dacă are un deficit de calciu, poate folosi calciul depozitat în oasele și dinți ca pe o „bancă de calciu”. Dar nu veți avea niciun simptom al deficitului de calciu până când oasele nu vor slăbi, iar asta poate dura ani. Sau până vă apar carii în ciuda faptului că mențineți o igienă orală corectă. Primul semn poate fi o radiografie anormală a densității osoase sau un os care se rupe ușor.
Riscul de a face deficiență de calciu
Este posibil să aveți un risc mai mare de deficiență de calciu dacă:
- Sunteți vegetarian.
- Nu puteți digera alimentele lactate din cauza intoleranței la lactoză.
- Aveți osteoporoză.
- Nu puteți absorbi calciul deoarece aveți o boală inflamatorie a intestinului sau o boală celiacă.
- Luați medicamente cu steroizi pe termen lung
- Aveți deficiență de vitamina D, fără de care calciul nu este bine absorbit în organism.
Ce alimente conțin calciu
Nu vă repeziți în suplimente! În primul rând, medicul vă poate spune dacă aveți sau nu deficiență de calciu, și asta după ce vă faceți niște analize. Apoi, sunt alimente bogate în calciu pe care le puteți include în dietă. Iată care sunt acestea:
- Lactate precum lapte, brânză, unt și iaurt
- Legume de culoare verde închis - kale, spanac, broccoli și varză chinezească, spre exemplu.
- Fructele precum smochinele și portocala.
- Peștele pe care îl mănânci cu oasele, precum sardinele și conservele de somon
- Gălbenușuri de ou
- Cereale integrale.
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.