Declin cognitiv și Alzheimer, dieta care poate ajuta la păstrarea funcției cognitive

Dana Lascu |
Data publicării:
Pește, dietă
Pește, dietă

Conform unei analize recente a datelor din două studii majore ale bolilor oculare, aderarea la dieta mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, pește și ulei de măsline - se corelează cu funcția cognitivă mai bună.

Conform unei analize recente realizată pe baza a două studii majore legate de bolile oculare, aderarea la dieta mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, pește și ulei de măsline - se corelează cu funcția cognitivă mai bună. Factorii alimentari par, de asemenea, să joace un rol în încetinirea declinului cognitiv. Cercetătorii de la Institutul Național al Ochilor (NEI), parte a Institutelor Naționale de Sănătate, din SUA, au realizat analiza datelor din Studiul bolilor de ochi legate de vârstă (AREDS) și AREDS2. Ei și-au publicat rezultatele astăzi în jurnalul Alzheimer și Dementia (link analiză).

„Nu acordăm întotdeauna atenție dietei noastre. Trebuie să explorăm modul în care nutriția afectează creierul și ochiul", a declarat dr Emily Chew, directorul Diviziei NEI de Epidemiologie și Aplicații Clinice, și autor principal al studiilor.

Cercetătorii au examinat efectele a nouă componente ale dietei mediteraneene asupra cogniției. Dieta în cauză pune accent pe consumul de fructe în forma lor naturală, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase, pește și ulei de măsline, precum și consumul redus de carne roșie și de alcool.
AREDS și AREDS2 au evaluat de-a lungul anilor efectul vitaminelor asupra degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), care dăunează retinei sensibile la lumină. AREDS a inclus aproximativ 4.000 de participanți, cu și fără AMD, iar AREDS2 a inclus aproximativ 4.000 de participanți cu AMD. Cercetătorii au interogat participanții AREDS și AREDS2 legat de dieta lor la începutul studiilor. Studiul AREDS a testat funcția cognitivă a participanților la cinci ani, în timp ce AREDS2 a testat funcția cognitivă a participanților la începutul său, și din nou la doi, patru și 10 ani mai târziu. Cercetătorii au folosit teste standardizate bazate pe Examinarea Modificată Mini-Mentală pentru a evalua funcția cognitivă, precum și alte teste.

Funcția cognitivă, păstrată mai mult timp intactă

Aceștia au evaluat dieta cu un chestionar prin care le-au solicitat participanților să precizeze consumul mediu din fiecare componentă din dieta mediteraneană în anul precedent examinării

Participanții cu cea mai mare aderență la dieta mediteraneană au avut cel mai mic risc de afectare cognitivă. Consumul mare de pește și de legume a fost corelat cu cel mai mare efect protector. La 10 ani, participanții AREDS2 cu cel mai mare consum de pește au avut cea mai lentă rată de declin cognitiv.

Diferențele numerice ale scorurilor funcției cognitive dintre participanții cu aderarea cea mai mare versus cea mai mică la o dietă mediteraneană au fost relativ mici, ceea ce înseamnă că indivizii probabil nu vor vedea o diferență în funcția zilnică. Dar la nivel de populație, efectele arată clar că cogniția și sănătatea neuronală depind de dietă, au arătat cercetătorii.

Ei au descoperit, de asemenea, ca participantii cu gena ApoE, care le crește riscul pentru boala Alzheimer, au avut, în medie, scoruri ale funcției cognitive mai mici și un declin mai mare decât cei fără respectiva gena. Beneficiile aderării strânse la o dietă mediteraneană au fost similare pentru persoanele cu și fără gena ApoE, ceea ce înseamnă că efectele dietei asupra cogniției sunt independente de riscul genetic al bolii Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel