Deficiența cognitivă, posibil efect secundar al radioterapiei

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Creier
Creier

Radioterapia ca tratament pentru cancerul creierului are ca posibil efect secundar deficiența cognitivă, susține un studiu.

Deficiență cognitivă, radioterapie. Cercetătorii au descoperit că unul dintre efectele secundare ale tratamentului prin radioterapie în cazul pacienților cu cancer la nivelul creierului este deficiența cognitivă. Aceștia au aflat și de ce se petrece acest fapt. Motivele le-au detaliat într-un studiu științific publicat în revista Scientific Reports. Și-au exprimat speranța că descoperirea lor ar sugera căi spre noi terapii pentru a proteja creierul de daunele cauzate de radiații.

Cercetarea arată că expunerea la radiații declanșează un răspuns imun în creier, iar acesta separă conexiunile dintre celulele nervoase. ”Creierul trece printr-un proces constant de reîncărcare și celulele din sistemul imunitar acționează ca grădinarii, tăind cu atenție sinapsele care leagă neuronii. (…) Când sunt expuse radiațiilor, aceste celule devin hiperactive și distrug nodurile de pe celulele nervoase care le permit să formeze conexiuni cu vecinii lor", a declarat medicul Kerry O'Banion, profesor la Universitatea din Rochester, New York, SUA, autorul principal al studiului care a fost realizat pe șoareci, potrivit unui comunicat al universității citate.

Vinovatul de această deficiență cognitivă este o celulă din sistemul imunitar numită microglia, susțin cercetătorii. Aceasta constituie un ansamblu de celule din sistemul nervos central și servesc ca santine ale creierului, căutând și combat infecțiile și curăță țesutul deteriorat după o vătămare. Rolul acesteia a fost înțeles în ultimii ani - în procesul continuu prin care rețelele și conexiunile dintre neuroni sunt permanent conectate și redate în timpul dezvoltării și pentru a sprijini învățarea, memoria, cogniția și funcția senzorială.

Cercetătorii au descoperit două abordări posibile care ar putea ajuta la prevenirea pagubelor pentru celulele nervoase, inclusiv blocarea unui receptor numit CR3 care este responsabil pentru eliminarea sinapsei de către microglie. Când acel receptor a fost suprimat la rozătoare, animalele nu au suferit pierderi sinaptice când au fost expuse radiațiilor. O altă abordare, adaugă cercetătorii, ar putea fi amortizarea răspunsului imun al creierului, în timp ce persoana este supusă radioterapiei, pentru a împiedica microglia să devină hiperactivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel