Deficiențele nutriționale care provoacă mâinile și picioarele reci

Zicala spune „mâini reci, inimă caldă”, însă, în realitate, mâinile și picioarele reci pot indica deficiențe nutriționale.
A avea extremitățile reci la atingere nu este un pericol în sine, însă aportul inadecvat de vitamine și minerale poate duce la alte probleme de sănătate, mai periculoase. Acest aspect poate fi remediat prin puteți reglarea dietei pentru a stimula aportul nutrițional, însă este important consultul medicului pentru a vă asigura dacă nu este de fapt un simptom al unei alte afecțiuni.
Fier
Potrivit Livestrong, mâinile și picioarele reci pot fi rezultatul unei deficiențe de fier. Adultul mediu necesită 8 - 18 mg fier în fiecare zi. Femeile însărcinate necesită mult mai mult - 27 mg. Consumul mai mic inhibă producerea de mioglobină și hemoglobină, componente din sânge care furnizează oxigen în diverse părți ale corpului. Aceasta declanșează o afecțiune cunoscută sub numele de anemie; un simptom al anemiei este mâinile și picioarele reci. Pentru a stimula aportul de fier, mănâncă ficat, stridii și spanac.
Vitamina B-12
Insuficiența de vitamina B-12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, poate contribui la o senzație de răceală ale mâinilor și picioarelor. Ai nevoie de 2,4 mcg din această vitamină în fiecare zi, deși femeile au nevoie de ceva mai mult atunci când sunt însărcinate - 2,6 mcg. O deficiență provoacă anemie, al cărei simptom este răcirea mâinilor și picioarelor. Adăugați pește și crustacee, carne de organe, ouă și produse lactate pentru a crește aportul de vitamina B-12.
Niacina
Boala Raynaud este o afecțiune circulatorie care poate duce la mâini și picioare reci din cauza îngustării arterelor care furnizează sânge acestor părți ale corpului. Andrew Weil, M.D., director al Arizona Center for Integrative Medicine, recomandă consumul a 100 mg de niacină pe zi pentru a combate această problemă. Aceasta este cu mult mai mult decât cantitatea de care aveți nevoie în mod normal în fiecare zi, care variază între 14 și 18 mg. Vă puteți crește aportul de niacină consumând sfeclă, pește și semințe de floarea soarelui.
Magneziu
Includerea cantității adecvate de magneziu în dieta dvs. poate rezolva problema mâinilor și picioarelor reci - temperatura extremă scăzută poate fi legată de o deficiență a acestui mineral. Femeile adulte au nevoie de până la 300 mg de magneziu zilnic, iar bărbații necesită până la 400 mg. Puteți obține mai mult magneziu în planul alimentar consumând tofu, cereale integrale, multe tipuri de nuci, cartofi copți, alge și legume cu frunze verzi.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.