Deficiențele nutriționale care provoacă mâinile și picioarele reci
Zicala spune „mâini reci, inimă caldă”, însă, în realitate, mâinile și picioarele reci pot indica deficiențe nutriționale.
A avea extremitățile reci la atingere nu este un pericol în sine, însă aportul inadecvat de vitamine și minerale poate duce la alte probleme de sănătate, mai periculoase. Acest aspect poate fi remediat prin puteți reglarea dietei pentru a stimula aportul nutrițional, însă este important consultul medicului pentru a vă asigura dacă nu este de fapt un simptom al unei alte afecțiuni.
Fier
Potrivit Livestrong, mâinile și picioarele reci pot fi rezultatul unei deficiențe de fier. Adultul mediu necesită 8 - 18 mg fier în fiecare zi. Femeile însărcinate necesită mult mai mult - 27 mg. Consumul mai mic inhibă producerea de mioglobină și hemoglobină, componente din sânge care furnizează oxigen în diverse părți ale corpului. Aceasta declanșează o afecțiune cunoscută sub numele de anemie; un simptom al anemiei este mâinile și picioarele reci. Pentru a stimula aportul de fier, mănâncă ficat, stridii și spanac.
Vitamina B-12
Insuficiența de vitamina B-12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, poate contribui la o senzație de răceală ale mâinilor și picioarelor. Ai nevoie de 2,4 mcg din această vitamină în fiecare zi, deși femeile au nevoie de ceva mai mult atunci când sunt însărcinate - 2,6 mcg. O deficiență provoacă anemie, al cărei simptom este răcirea mâinilor și picioarelor. Adăugați pește și crustacee, carne de organe, ouă și produse lactate pentru a crește aportul de vitamina B-12.
Niacina
Boala Raynaud este o afecțiune circulatorie care poate duce la mâini și picioare reci din cauza îngustării arterelor care furnizează sânge acestor părți ale corpului. Andrew Weil, M.D., director al Arizona Center for Integrative Medicine, recomandă consumul a 100 mg de niacină pe zi pentru a combate această problemă. Aceasta este cu mult mai mult decât cantitatea de care aveți nevoie în mod normal în fiecare zi, care variază între 14 și 18 mg. Vă puteți crește aportul de niacină consumând sfeclă, pește și semințe de floarea soarelui.
Magneziu
Includerea cantității adecvate de magneziu în dieta dvs. poate rezolva problema mâinilor și picioarelor reci - temperatura extremă scăzută poate fi legată de o deficiență a acestui mineral. Femeile adulte au nevoie de până la 300 mg de magneziu zilnic, iar bărbații necesită până la 400 mg. Puteți obține mai mult magneziu în planul alimentar consumând tofu, cereale integrale, multe tipuri de nuci, cartofi copți, alge și legume cu frunze verzi.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
