Diabet: experimentul care demontează mitul celor șase mese pe zi

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Alimentele
Alimentele

Mitul celor șase mese pe zi la diabetici a fost demontat de un experiment care a dovedit că, alese cu atenție alimentele, trei mese pe zi duc la un mai bun control al glicemiei.

Diabeticii de tip II se injectează cu insulină, un hormon care reglează circulația zahărului în celulele hepatice, musculare și grase, de până la patru ori pe zi. Dar injecțiile de insulină sunt legate de creșterea în greutate și pierderea controlului nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru declanșează un ciclu vicios de doze mai mari de insulină, creștere continuă în greutate, o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare și alte complicații.

Un nou studiu al Universității Tel Aviv constată că un mic dejun bogat în amidon consumat dimineața, împreună cu o cină mică, ar putea înlocui injecțiile cu insulină și alte medicamente pentru mulți diabetici.

"Dieta diabetică tradițională specifică este de șase mese mici pe parcursul zilei. Dar cercetările noastre propun mutarea caloriilor bogate în amidon la primele ore ale zilei. Acest lucru produce un echilibru de glucoză și un control glicemic îmbunătățit în rândul diabeticilor de tip II", explică prof. Daniela Jakubowicz de la Facultatea de Medicină a Sackler a TAU și unitatea de diabet a Centrului Medical Wolfson. „Credem că prin acest regim va fi posibil pentru diabetici reducerea sau chiar stoparea semnificativă a injecțiilor de insulină și a majorității medicamentelor antidiabetice, pentru a atinge un control excelent al nivelului de glucoză”.

Ceasul biologic 

Prof. Jakubowicz este autorul principal al studiului, rezultatul unei colaborări cu prof. Julio Wainstein și Dr. Zohar Landau din Unitatea de Diabet pentru Wolfson din Centrul Medical și prof. Oren Froy și dr. Shani Tsameret de la Universitatea ebraică din Ierusalim. Cercetarea a fost publicată în Diabetes Care în decembrie.

Conform noii cercetări, metabolismul și ceasul nostru biologic sunt optimizate pentru a mânca dimineața și nu în cursul serii și noaptea, când se presupune că adormim. „Dar dieta obișnuită recomandată diabetului de tip II constă din câteva mese mici distribuite uniform pe parcursul zilei - de exemplu, trei mese și trei gustări zilnic, inclusiv o gustare înainte de a merge la somn pentru a preveni scăderea nivelului de zahăr în timpul nopții", Spune prof. Jakubowicz.

„Dar dieta 6M, așa cum se numește aceasta, nu a fost eficientă pentru controlul zahărului, astfel că diabeticii necesită medicamente suplimentare și insulină. Iar injecțiile de insulină duc la creșterea în greutate, ceea ce crește și mai mult nivelul glicemiei", adaugă prof. Jakubowicz.

Cercetătorii au studiat 29 de participanți la diabetul de tip II și au comparat o nouă „dietă 3M”, mai mult în aliniere cu ceasul nostru biologic, cu un grup de control asupra dietei tradiționale 6M. Dieta experimentală 3M cuprinde o masă de pâine, fructe și dulciuri la primele ore ale dimineții; un prânz substanțial; și o mică cină lipsită în special de amidon, dulciuri și fructe.

Alimentele, alese cu grijă

Grupul din dieta tradițională 6M nu a slăbit și nu a înregistrat nicio îmbunătățire a nivelului de zahăr, necesitând o creștere a medicamentelor și a dozelor de insulină. Însă grupul din dieta 3M nu numai că a pierdut în greutate, dar a avut și niveluri substanțiale de zahăr îmbunătățite. 

„Nevoia lor de medicamente diabetice, în special pentru dozele de insulină, a scăzut substanțial. Unii au fost chiar capabili să înceteze utilizarea insulinei în totalitate”, adaugă prof. Jakubowicz. "În plus, dieta 3M nu este doar mai eficientă în controlul diabetului, dar de asemenea, poate preveni multe alte complicații, cum ar fi bolile cardiovasculare, îmbătrânirea și cancerul, care sunt toate reglementate de genetică a ceasului biologic".

Reglarea expresiei genice a ceasului biologic în dieta 3M ar putea fi mecanismul care stă la baza succesului său, deoarece îmbunătățește secreția de insulină și îmbunătățește eliberarea zahărului în mușchi, creând un metabolism echilibrat în timpul zilei și nocturn. Cercetătorii cercetează acum rolul pe care anumite proteine îl joacă în alimentele de mic dejun consumate de diabetici.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel