Diabetul de tip 2, asociat cu consumul de alimente ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate sunt legate direct de diabetul de tip 2. O nouă cercetare confirmă acest lucru.
Băuturile zaharoase, gustările ambalate și mesele gata preparate sunt considerate alimente ultra-procesate - adică alimente care conțin un număr mai mare de aditivi și se păstrează mai mult din cauza conservanților adăugați. Noi cercetări sugerează că aceste alimente cresc și riscul de diabet de tip 2.
Cercetările au legat alimentele ultra-procesate cu condiții precum cancerul, obezitatea și bolile cardiovasculare, precum și cu un risc mai mare de mortalitate prematură.
Aceste alimente sunt predominante în dietele occidentale, iar lumea occidentală a înregistrat, de asemenea, o creștere a incidenței diabetului în ultimele decenii.
Bernard Srour, doctor, al Centrului de Cercetări în Epidemiologie și Statistică - Universitatea din Paris din Franța și echipa sa de cercetători și-au propus să descopere dacă și cum sunt legate aceste afecțiuni, de dieta tipică occidentală. Au făcut acest lucru examinând obiceiurile alimentare a peste 100.000 de oameni.
Rezultatele analizei lor apar în revista JAMA Internal Medicine.
Alimente ultraprocesate și diabet
Srour și echipa au efectuat un studiu de cohortă bazat pe populație, în care au inclus 104.707 participanți adulți care au participat la studiul francez NutriNet-Santé. Dintre acești participanți, 21.800 au fost bărbați, iar 82.907 au fost femei.
Studiul NutriNet-Santé a durat un deceniu, începând din 2009 până în 2019. Cercetătorii au colectat date privind aportul alimentar al participanților, folosind înregistrări alimentare repetate la 24 de ore.
Folosind sistemul de clasificare NOVA, cercetătorii au clasificat 3.500 de produse alimentare în funcție de gradul lor de procesare. Au existat patru categorii: alimente neprocesate / procesate minim, ingrediente culinare, alimente procesate și alimente ultraprocesate.
Cercetătorii au utilizat modele multivariabile de risc proporțional Cox, pe care le-au ajustat pentru factorii de risc cunoscuți pentru diabetul de tip 2, cum ar fi fondul sociodemografic, stilul de viață și istoricul medical.
Alimentele ultraprocesate pot crește riscul
Srour și colegii lor au găsit o asociere consistentă între cantitatea absolută de consum de alimente ultra-procesate, pe care le-au măsurat în grame pe zi, și riscul de diabet de tip 2.
„În acest studiu prospectiv de observație mare, o proporție mai mare de alimente ultraprocesate din dietă a fost asociată cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2”, concluzionează autorii. Srour și colegii săi adaugă: „Chiar dacă aceste rezultate trebuie confirmate în alte populații și setări, acestea oferă dovezi pentru a sprijini eforturile autorităților de sănătate publică pentru a recomanda limitarea consumului de alimente ultraprocesate”.
Cercetătorii spun că alimentele ultra-procesate sunt un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2.
De asemenea, ele indică țări precum Franța și Brazilia, ale căror autorități de sănătate publică au început deja să încurajeze populația să mănânce alimente procesate minim și să le evite pe cele ultra-procesate ca măsură de precauție.
Care ar putea fi legătura
Cercetătorii nu au exclus un singur tip de aliment sau ingredient, ci au privit în schimb efectul cumulat al alimentelor ultraprocesate asupra riscului de diabet de tip 2.
Autorii recomandă prudență în interpretarea asociațiilor pe care le-au găsit. Majoritatea aditivilor din alimentele ultraprocesate „sunt susceptibile de a fi neutre pentru sănătatea pe termen lung, iar unele pot fi chiar benefice”, scriu ei, dând antioxidanți ca exemplu.
Cu toate acestea, există și alți compuși despre care studiile recente la șoareci și in vitro au sugerat că pot fi dăunătoare.
De exemplu, "carrageenanul, un agent de îngroșare și stabilizare, ar putea contribui la dezvoltarea diabetului prin afectarea toleranței la glucoză, creșterea rezistenței la insulină și inhibarea semnalizării la insulină", scriu autorii.
Cu toate acestea, aceștia avertizează că sunt necesare mai multe cercetări la om înainte de a trage concluzii despre prejudiciile acestor compuși.
Produsele chimice, cum ar fi ftalatii și bisfenolul A (BPA), care sunt adesea prezente în ambalajele din plastic, pot contamina multe alimente ultraprocesate.
BPA și ftalați pot perturba funcția endocrină, iar autorii notează că unele meta-analize recente au arătat că concentrații mari ale acestor compuși sunt asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2.
Mai mult, cercetările au asociat metaboliții care se formează ca urmare a gătitului la temperaturi ridicate - cum ar fi acrilamida și metaboliții acroleinei - cu rezistență la insulină.
„În cele din urmă, hidrogenarea parțială industrială a uleiului poate duce la crearea de acizi grași nesaturați în produsele care conțin uleiuri hidrogenate”, menționează autorii. „Deși sunt încă dezbătute, grăsimile trans au fost asociate cu riscuri crescute de boli de inimă și diabet de tip 2”.
Cu toate acestea, Srour și echipa concluzionează: "Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza observațiilor prezente."
Sursa, aici.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?