Diabetul de tip 2, asociat cu consumul de alimente ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate sunt legate direct de diabetul de tip 2. O nouă cercetare confirmă acest lucru.
Băuturile zaharoase, gustările ambalate și mesele gata preparate sunt considerate alimente ultra-procesate - adică alimente care conțin un număr mai mare de aditivi și se păstrează mai mult din cauza conservanților adăugați. Noi cercetări sugerează că aceste alimente cresc și riscul de diabet de tip 2.
Cercetările au legat alimentele ultra-procesate cu condiții precum cancerul, obezitatea și bolile cardiovasculare, precum și cu un risc mai mare de mortalitate prematură.
Aceste alimente sunt predominante în dietele occidentale, iar lumea occidentală a înregistrat, de asemenea, o creștere a incidenței diabetului în ultimele decenii.
Bernard Srour, doctor, al Centrului de Cercetări în Epidemiologie și Statistică - Universitatea din Paris din Franța și echipa sa de cercetători și-au propus să descopere dacă și cum sunt legate aceste afecțiuni, de dieta tipică occidentală. Au făcut acest lucru examinând obiceiurile alimentare a peste 100.000 de oameni.
Rezultatele analizei lor apar în revista JAMA Internal Medicine.
Alimente ultraprocesate și diabet
Srour și echipa au efectuat un studiu de cohortă bazat pe populație, în care au inclus 104.707 participanți adulți care au participat la studiul francez NutriNet-Santé. Dintre acești participanți, 21.800 au fost bărbați, iar 82.907 au fost femei.
Studiul NutriNet-Santé a durat un deceniu, începând din 2009 până în 2019. Cercetătorii au colectat date privind aportul alimentar al participanților, folosind înregistrări alimentare repetate la 24 de ore.
Folosind sistemul de clasificare NOVA, cercetătorii au clasificat 3.500 de produse alimentare în funcție de gradul lor de procesare. Au existat patru categorii: alimente neprocesate / procesate minim, ingrediente culinare, alimente procesate și alimente ultraprocesate.
Cercetătorii au utilizat modele multivariabile de risc proporțional Cox, pe care le-au ajustat pentru factorii de risc cunoscuți pentru diabetul de tip 2, cum ar fi fondul sociodemografic, stilul de viață și istoricul medical.
Alimentele ultraprocesate pot crește riscul
Srour și colegii lor au găsit o asociere consistentă între cantitatea absolută de consum de alimente ultra-procesate, pe care le-au măsurat în grame pe zi, și riscul de diabet de tip 2.
„În acest studiu prospectiv de observație mare, o proporție mai mare de alimente ultraprocesate din dietă a fost asociată cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2”, concluzionează autorii. Srour și colegii săi adaugă: „Chiar dacă aceste rezultate trebuie confirmate în alte populații și setări, acestea oferă dovezi pentru a sprijini eforturile autorităților de sănătate publică pentru a recomanda limitarea consumului de alimente ultraprocesate”.
Cercetătorii spun că alimentele ultra-procesate sunt un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2.
De asemenea, ele indică țări precum Franța și Brazilia, ale căror autorități de sănătate publică au început deja să încurajeze populația să mănânce alimente procesate minim și să le evite pe cele ultra-procesate ca măsură de precauție.
Care ar putea fi legătura
Cercetătorii nu au exclus un singur tip de aliment sau ingredient, ci au privit în schimb efectul cumulat al alimentelor ultraprocesate asupra riscului de diabet de tip 2.
Autorii recomandă prudență în interpretarea asociațiilor pe care le-au găsit. Majoritatea aditivilor din alimentele ultraprocesate „sunt susceptibile de a fi neutre pentru sănătatea pe termen lung, iar unele pot fi chiar benefice”, scriu ei, dând antioxidanți ca exemplu.
Cu toate acestea, există și alți compuși despre care studiile recente la șoareci și in vitro au sugerat că pot fi dăunătoare.
De exemplu, "carrageenanul, un agent de îngroșare și stabilizare, ar putea contribui la dezvoltarea diabetului prin afectarea toleranței la glucoză, creșterea rezistenței la insulină și inhibarea semnalizării la insulină", scriu autorii.
Cu toate acestea, aceștia avertizează că sunt necesare mai multe cercetări la om înainte de a trage concluzii despre prejudiciile acestor compuși.
Produsele chimice, cum ar fi ftalatii și bisfenolul A (BPA), care sunt adesea prezente în ambalajele din plastic, pot contamina multe alimente ultraprocesate.
BPA și ftalați pot perturba funcția endocrină, iar autorii notează că unele meta-analize recente au arătat că concentrații mari ale acestor compuși sunt asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2.
Mai mult, cercetările au asociat metaboliții care se formează ca urmare a gătitului la temperaturi ridicate - cum ar fi acrilamida și metaboliții acroleinei - cu rezistență la insulină.
„În cele din urmă, hidrogenarea parțială industrială a uleiului poate duce la crearea de acizi grași nesaturați în produsele care conțin uleiuri hidrogenate”, menționează autorii. „Deși sunt încă dezbătute, grăsimile trans au fost asociate cu riscuri crescute de boli de inimă și diabet de tip 2”.
Cu toate acestea, Srour și echipa concluzionează: "Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza observațiilor prezente."
Sursa, aici.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
