Diabetul zaharat - motivul principal pentru care apare: nu este zahărul
Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente forme de boli cronice din ultimii ani. Iată care este principala cauză a bolii.
Diabetul este o afecțiune ce a devenit în ultimii ani extrem de răspândită. Peste 100 de milioane de americani au această problemă de sănătate, inclusiv vedete precum Halle Berry, Tom Hanks și Nick Jonas. De fapt, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din Statele Unite, iar numărul este în creștere.
Diabetul a devenit a șaptea cea mai mare cauză de deces în Statele Unite. Și cele 10 state cu cele mai mari rate de diabet de tip 2 sunt în sud.
Toată lumea știe că diabetul este asociat cu zahărul. De altfel, boala se numește „diabet zaharat”. Are logică. Dar specialiștii spun că nu e doar asta.
Ce este diabetul?
Diabetul apare atunci când glicemia - sau zahărul din sânge - este prea mare. Glicemia este sursa primară de energie a organismului și este derivată din alimentele pe care le consumi. Introduceți insulina: un hormon produs de pancreas. „Endocrine Web” arată că „insulina este adesea descrisă ca o cheie, care deblochează celula pentru a permite zahărului să intre în celulă și să fie folosit pentru energie”. Dar uneori corpul nu produce suficientă insulină – sau deloc – sau pur și simplu nu o folosește bine.
Ceea ce se întâmplă atunci este că glucoza rămâne în sânge și nu ajunge la celule, determinând acumularea glucozei în sânge, crescând nivelul de zahăr din sânge. A avea prea multă glucoză în sânge poate provoca unele probleme de sănătate destul de semnificative.
Există mai multe tipuri de diabet: tip 1, tip 2, gestațional, iar pentru cei aflați la cuspid, prediabet. Deși fiecare este distinct, toți au aceleași probleme de bază cu zahărul din sânge. Diabetul de tip 1 și de tip 2 sunt afecțiuni cronice. Prediabetul este un precursor al diabetului cronic, iar diabetul gestațional se rezolvă adesea de la sine după nașterea copilului.
Ce se întâmplă dacă ai diabet?
Deci, ce se poate întâmpla dacă corpul nu este capabil să folosească corect glucoza pentru a produce energie? Cele două tipuri principale de diabet – tip 1 și tip 2 – au semne de avertizare similare, deși cu tipul 1, debutul simptomelor poate fi mai rapid, apărând în câteva zile sau săptămâni și tind să fie mai sever.
Potrivit Asociației Americane de Diabet, este posibil să aveți urinare frecventă, un semn că rinichii dvs. încearcă să elimine excesul de zahăr din sânge.
Setea extremă însoțește aproape întotdeauna urinarea frecventă, deoarece corpul devine deshidratat din cauza urinei. În aceeași ordine de idei, lipsa lichidului din corp vă poate produce uscăciunea gurii și mâncărimi ale pielii. De asemenea, este posibil să simțiți o foame crescută sau să aveți o pierdere neașteptată în greutate din cauza incapacității corpului de a obține suficientă energie din alimentele pe care le consumați.
Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge, în timp, pot afecta fluxul sanguin și pot provoca leziuni ale nervilor, ceea ce face vindecarea dificilă – tăieturile sau rănile cu vindecare lentă sunt un alt semn de avertizare pentru diabet. Nu în ultimul rând, infecțiile frecvente cu ciuperci, atât pentru bărbați, cât și pentru femei este un alt simptom distinctiv al diabetului, datorat ciupercii care se hrănește cu excesul de zahăr din sânge.
Cum știu că am diabet?
Simptomele variază de la o persoană la alta și, de asemenea, de cât de mult este crescută glicemia. Potrivit NIH, simptomele diabetului de tip 1 pot începe rapid, uneori în doar câteva săptămâni. Cu diabetul de tip 2, simptomele se dezvoltă adesea mai lent, de-a lungul mai multor ani, iar pentru unii pot fi atât de ușoare încât nu sunt vizibile. De fapt, mulți oameni cu diabet zaharat de tip 2 nu au simptome și află că au boala doar atunci când dezvoltă probleme de sănătate legate de diabet, cum ar fi sete crescută și urinare sau probleme cardiace.
Diabetul de tip 1 poate apărea la orice vârstă, la oameni de toate rasele, formele și dimensiunile – și reprezintă 10% din toate cazurile de diabet conform NIH. Totuși, apare cel mai frecvent la persoanele de origine europeană. Acest tip de diabet apare atunci când sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta producătoare de insulină ale pancreasului. Cercetătorii nu știu exact ce cauzează diabetul de tip 1, dar cred că o combinație de factori genetici și de mediu, cum ar fi anumite virusuri obișnuite din copilărie, pot declanșa boala.
Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet, afectând între 90 și 95% dintre persoanele cu această afecțiune, conform CDC. Este adesea precedată de o perioadă de prediabet, când există o oportunitate mai mare de a opri progresia bolii. Atât factorii de stil de viață, cât și genele joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2. Dacă aveți istoric familial al afecțiunii, aveți un risc mai mare de a dezvolta diabet. Inactivitatea fizică — supraponderalitate sau obezitate Aceștia sunt, de asemenea, factori de risc majori pentru dezvoltarea diabetului de tip 2.
Diabetul gestațional este o formă a bolii care se dezvoltă în timpul sarcinii și este determinată de modificări hormonale, precum și de factori genetici și de stil de viață. Hormonii produși de placentă contribuie la rezistența la insulină în ultimele trimestre - acest lucru se întâmplă tuturor femeilor, dar unele nu pot produce suficientă insulină suplimentară pentru a compensa și dezvolta diabetul gestațional. Excesul de greutate sau obezitatea crește riscul acestei afecțiuni.
Deci, care este cauza principală?
În concluzie, nu este zahărul. Nivelul ridicat de zahăr din sânge este un simptom, nu cauza, al diabetului. Cauza principală a diabetului zaharat este incapacitatea corpului de a răspunde normal la insulina.
Drumul către diabet este pavat cu mulți factori care contribuie, iar unii scapă de sub control. În ceea ce privește cea mai comună formă de diabetul de tip 2, puteți face multe pentru a preveni boala.
Faceți mișcare. Un stil de viață sedentar este acum văzut ca un risc semnificativ pentru sănătate. Mers pe jos, dans, orice care vă place, doar asigurați-vă că faceți mișcare.
Mâncați bine. Ați mai auzit-o, o veți auzi din nou: ești ceea ce mănânci. O dietă bogată în carbohidrați este mai probabil să vă crească glicemia, așa că reduceți pâinea, pastele, berea, orezul și cartofii. O regulă generală recomandată de Eat This, Not That! (și Asociația Americană a Inimii): Mâncați alimente colorate. Portocaliu (morcovi, ardei gras). Roșu (căpșuni, zmeură). Verde (toate verdețurile de la broccoli la kale până la mazăre). Albastru (afine, mure).
Păstrați-vă greutatea în limite normale. Dacă vă confruntați cu pierderea în greutate, consultați medicul și cereți o trimitere la un nutriționist.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
