Dieta săracă în proteine promite longevitate și creier sănătos
Dieta săracă în proteine poate fi cheia longevității și îmbătrânirii sănătoase a creierului potrivit unui nou studiu. Cercetarea arată pentru prima dată că dietele cu conținut scăzut de...
Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au constatat îmbunătățiri în sănătatea generală, și în special în sănătatea creierului șoarecilor pe care i-au testat în laborator, după un regim alimentar sărac în proteine. Au mai observat îmbunătățirea procesului de învățare și memorie.
Regimurile cu conținut scăzut de proteine și conținut ridicat de carbohidrați nu sunt în niciun caz o nouă modă. Pentru a evalua beneficiile creierului în urma dietei, cercetătorii s-au concentrat pe hipocamp, regiunea creierului responsabilă de învățare și memorie.
Învățarea și memoria au fost evaluate printr-o serie de teste de conștientizare spațială și de memorie, cercetătorii observând îmbunătățiri modeste la șoarecii masculi și la femele, atât la cei tineri, cât și la cei în vârstă.
"Hipocampul este, de obicei, prima parte a creierului care se deteriorează în boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer. Cu toate acestea, dieta săracă în proteine a promovat sănătatea hipocampului la șoareci", a declarat profesorul David Le Couteur, autorul principal al studiului.
Acesta a spus că numeroase culturi, inclusiv oamenii din Okinawa din Japonia și din multe părți ale Mediteranei au astfel de regimuri alimentare.
"Dieta tradițională din Okinawa are în jur de noua procente de proteine, care este similară cu dieta din studiul nostru, conține soia și plante, foarte puțină carne de vită. Interesant este că una dintre sursele principale de carbohidrați o reprezintă cartofii dulci", a spus Couteur, profesor de medicină geriatrică la Universitatea din Sydney.
Pentru studiul actual, cercetătorii au hrănit șoarecii cu carbohidrații complexi derivați din amidon și proteină de cazeină care se găsește în brânză și lapte.
"În prezent nu există tratamente farmaceutice eficiente pentru demență - putem încetini aceste boli, dar nu le putem opri - deci este interesant faptul că începem să identificăm dietele care influențează modul în care creierul îmbătrânește", a afirmat dr. Devin Wahl co autor al studiului.
Această cercetare vine în urma unui studiu de referință din anul 2015, efectuat de Centrul Charles Perkins al Universitatii din Sydney, care arăta că dietele bogate în proteine și carbohidrați ar putea fi la fel de eficiente ca dietele cu calorii reduse în asigurarea unei vieți lungi la șoareci.
"Avem aproape 100 de ani de cercetare privind beneficiile restricției calorice. Aceasta este cea mai puternică dietă pentru îmbunătățirea sănătății creierului și tot ea întârzie apariția bolii neurodegenerative la rozătoare. Am reușit să replicăm același tip de schimbări genetice în partea creierului responsabilă de memorie pe care o vedem și atunci când restricționăm sever calorii", a declarat dr. Wahl, potrivit Medicalxpress.
Studiul integral îl găsiți aici
-
Ceara de urechi ar putea dezvălui semne timpurii ale bolii Parkinson22.11.2025, 22:00
-
Noile valori la care se consideră că ai hipertensiune22.11.2025, 20:03
-
-
-
Angajări în sistemul medical22.11.2025, 15:18
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
