Dieta care confirmă beneficiile pentru a șasea oară la rând. Hâncu: Poate fi implementată în România

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

Care sunt beneficiile dietei desemnate pentru a șasea oară cea mai bună din lume. Cum poate fi aceasta implementată și în România.

Dieta mediteraneeană a fost declarată cea mai bună dietă a omului modern, pentru al șaselea an consecutiv, în acest an ea fiind urmată de dieta DASH, recomandată celor cu hipertensiune, și de dieta flexitariană.

Punctele forte care au dus dieta mediteraneană pe prima poziție în topul dietelor sunt:

- beneficiile pentru sănătate

- siguranța

- ușurința urmării acesteia

- promovarea unui stil de viață sănătos și sustenabil, arată Medical News Today.

”Mai mulți medici și nutriționiști au evaluat care este cea mai bună dietă și din nou, dieta mediteraneană a ieșit câștigătoare. Această dietă are în spate studii importante, studii care au arătat beneficiile pe care le aduce în prevenția diabetului zaharat, dar și în gestionarea acestuia, în prevenția obezității, în prevenția bolilor cardiovasculare.

O bază științifică foarte solidă. Să nu uităm și de menținerea statusului cognitiv, adică rămânem cu mintea trează, pe baza acestei diete”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic nutriție și medicină generală, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

În ce constă dieta mediteraneeană

”Legume, fructe, vegetalele sunt principalul element al modelului alimentar mediteraneean. Și folosim ca sursă de grăsime, principală, uleiul de măsline care are proprietăți antiinflamatorii și care este, de fapt, o grăsime sănătoasă, dar cu moderație.

De două-trei ori pe săptămână stimulăm consumul de pește, fructe de mare, pește gras, pește slab, vorbim de somon, ton, macrou, sardine, dar vorbim și de un păstrăv, de o dorada. Ne mai gândim și la carne albă, avem carne de pui, carne de curcan, un cotlet de porc este carne albă foarte sănătoasă.

2. -imagine fara descriere- (top-view-fresh-raw-fishes-greens-dark-color-tray-spices-tomatoes-with-stems-garlics-flowers-blue-black-mix-colors-table_51999500.jpg)Pește. FOTO: Freepik @mdjaff

Mai înseamnă alimentație și mâncare gătită în casă, în familie, mâncată în familie și înseamnă și acel stil de viață mediteraneean.

Să nu mai uităm și în cantități moderate brânzeturi, brânzeturi cu mai puțină grăsime, dacă se poate, lactate, lactate fermentate, iaurt grecesc”, a mai spus nutriționistul.

De altfel, Anca Hâncu a ținut să sublinieze că modelul mediteraneean este cel descoperit de Ancel Keys, care a fost primul cercetător ce a dorit să investigheze acest model alimentar.

”Când a făcut în anii 50 primul studiu - studiul celor 7 țări - a observat că prin această alimentație care include și moderație, include și cantități mici, s-au observat toate aceste beneficii fantastice pentru sănătate.

Sigur, și Grecia, și Italia și alte țări din jurul Mediteranei, în acest moment sunt invadate de fast-food-uri, de alimentație de tip vestic, de tip american, de aceea nu reprezintă un reper ce se întâmplă în zilele noastre, dar ce se întâmpla în anii 50 este un reper”, a precizat Anca Hâncu.

Vezi și: Care este diferența dintre răceală și gripă, mituri demontate. Medic: Niciodată vaccinul gripal nu îmbolnăvește

Gustările dietei mediteraneene

”Gustările formate din nuci, migdale, alune, cu câte un fruct, în locul unor snack-uri bogate caloric, pe care le mâncăm în zilele noastre, ar fi iarăși exemple foarte potrivite”, a afirmat nutriționistul, cu privire la gustările acestei diete.

În ceea ce privește cantitatea, ”modelul alimentar mediteraneean este foarte ofertant și dacă noi turnăm ulei de măsline peste salată, cum am văzut prin reclame, riscăm să ne aducem foarte multe calorii. Și atunci trebuie să fim atenți. Uleiul de măsline, dacă vrem să scădem în greutate, punem o linguriță la salată, dacă vrem să ne menținem, poate fi o lingură”, a mai spus nutriționistul.

Legat de atenția pe care ar trebui să o acordăm mâncării, dar și ritualului de a lua masa, medicul susține că trebuie ”să fim atenți la tot ce ne sugerează corpul nostru, la miros, la gust, pentru a avea acea experiență completă alimentară, astfel încât senzația de sațietate să fie o senzație complexă, completă. Reamintim că aeastă senzație apare după 20-30 de minute, deci nu mâncați în 5-10 minute, tot, și să vă ridicați de la masă.

Este un model alimentar care poate fi foarte bine introdus în viața noastră, introdus în România, avem pește, avem pește de Dunăre, avem păstrăv, vegetalele noastre de sezon sunt foarte potrivite”, a mai spus medicul.

Beneficiile dietei mediteraneene

Reducerea riscului de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu, la care au participat 7.000 de persoane, femei și bărbați, din Spania, s-a constatat o scădere cu 30% a riscului de boli de inimă în rândul celor care au consumat ulei de măsline și nuci, notează EveryDayHealth.

Reducerea riscului de accident vascular cerebral în rândul femeilor. Un at studiu, realizat pe un grup de peste 23.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, din Marea Britanie, a constatat o reducere a riscului de AVC în rândul femeilor, cu 20%, în timp ce în cazul bărbaților nu au fost modificări semnificative.

Previne declinul cognitiv și boala Alzheimer. Această dietă este potrivită pentru prevenirea bolilor neurodegenerative. Dr. Claire Sexton, de la Asociația Alzheimer, susține că dieta mediteraneeană este una dintre cele care poate reduce inclusiv riscul de demență. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, din cele 55 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu demență, 60-70% au boala Alzheimer.

Ajută la scăderea și/sau menținerea în greutate. Dieta mediteraneeană are printre beneficii și cea legată de siluetă, astfel, atât prin prisma porțiilor, cât și a conținutul meselor din cadru acestei diete, dieta mediteraneeană este pe primul loc în rândul celor care ajută în cazul în care doriți să scădeți în greutate sau să vă mențineți.

Ajută în gestionarea diabetului de tip 2. Dieta mediteraneeană ar putea fi cea mai potrivită pentru gestionarea diabetului de tip 2 și posibila prevenire a bolii.

Eficientă în artrita reumatoidă. Aceasta este o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat articulațiile, creând durere și umflături în interiorul și în jurul acestora.

Anumite proprietăți ale dietei mediteraneene, inclusiv bogăția sa în acizi grași omega 3 antiinflamatori, pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Reduce riscul de cancere. O revizuire sistematică și o meta-analiză au sugerat că dieta mediteraneană a redus riscul de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul de cap și gât, și a contribuit la prevenirea decesului în rândul supraviețuitorilor de cancer.

Ameliorează depresia. Unele alimente din dieta mediteraneeană pot ameliora depresia, potrivit unei analize a 41 de studii observaționale. Studiile au arătat cp această dietă a fost asociată cu un risc de depresie redus cu 33% în comparație cu participanții care au urmat o dietă pro-inflamatorie, bogată în carne procesată, zahăr și grăsimi trans, adică dieta vestică.

Vezi și: 5 alimente care ajută la topirea grăsimii viscerale. Sunt eficiente și pentru protejarea inimii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel