Dieta, cum influențează informațiile despre calorii alegerile alimentare

Dacă priviți imagini cu alimente care conțin informații despre calorii, nu numai că alimentele vor deveni mai puțin apetisante, dar, de asemenea, se pare că și creierul își va schimba modul de-a răspunde ...
Cercetătorii de la Universitatea din Dartmouth au observat că atunci când imaginile alimentare au fost însoțite de informații privind conținutul caloric, creierul a arătat o scădere a activării sistemului de recompensă și o activare crescută în sistemul de control. Cu alte cuvinte, alimentele pe care altfel le-ați fi mâncat cu ochii închiși acum au devenit mai puțin de dorit, din cauza conținutului de calorii care a fost afișat.
Studiul este primul de acest fel care își propune să examineze modul în care creierul face alegeri alimentare când informațiile despre calorii sunt prezentate. Rezultatele sunt utile, spun autoritățile americane, având în vedere că, la începutul acestui an, anumite unități din lanțul alimentar din SUA trebuia să respecte legislația privind etichetarea meniurilor din partea Administrației pentru alimente și medicamente din S.U.A.( FDA), care impunea divulgarea informațiilor despre calorii pe meniuri. În plus, în conformitate cu Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), obezitatea a afectat aproape 40% dintre adulții din SUA în 2015-16.
,,Constatările noastre sugerează că etichetarea caloriilor poate modifica răspunsurile în sistemul de recompense al creierului atunci când iau în considerare opțiunile alimentare. În plus, considerăm că intervențiile nutriționale pot avea mai mult succes dacă iau în considerare motivația consumatorului, inclusiv dacă ține sau nu dieta ", spune Andrea Courtney primul autor al studiului, postdoctorand la Laboratorul Stanford Neuroștiințe Sociale de la Universitatea Stanford.
În studiul efectuat la Dartmouth, 42 de studenți (cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 ani) au vizionat 180 de imagini alimentare fără informații despre calorii, urmate de imagini cu informații despre calorii și au fost rugați să evalueze dorința lor de a mânca alimentele în timpul scanării cu rezonanță magnetică funcțională. Imaginile au fost obținute fie de la baza de date despre hrana pentru alimente, fie de site-urile populare, de tip fast food, care pun informații despre calorii. Cei 22 de studenți aflați la dietă și 20 de studenți care nu țineau dietă au văzut același set de imagini, inclusiv alimente cum ar fi un cheeseburger, cartofi prăjiți sau o felie de cheesecake. Pe o scară de la 1 la 4 (1 = deloc, 4 = foarte mult), au indicat cât de probabil ar fi să mănânce mâncarea respectivă.
Cercetătorii au analizat răspunsurile din două regiuni ale creierului care motivează comportamentul alimentar: nucleul accumbens (NAcc) și cortexul orbitofrontal (OFC). Cu toate că toți participanții au prezentat o scădere a activării în aceste zone atunci când au fost prezente informații despre calorii, studenții au prezentat mai multe modele de activare similare în stânga OFC pentru alimentele marcate cu calorii. Această constatare sugerează că dietele pot lua în considerare informațiile despre calorii chiar și atunci când nu sunt prezente în mod explicit și se bazează pe cercetări anterioare care sugerează că prezența indicilor de sănătate poate duce la decizii mai sănătoase privind alimentele, potrivit Eurekalert.org.
,,Pentru a motiva oamenii să facă alegeri alimentare mai sănătoase, sunt necesare schimbări de politică care să includă nu numai informații nutriționale, inclusiv conținutul de calorii, ci și o componentă a educației publice, care consolidează beneficiile pe termen lung ale unei alimentații sănătoase", a adăugat Kristina Rapuano, autorul principal al studiului și student postdoctoral la Laboratorul Fundamental al Laboratorului de Creier pentru Adolescenți de la Universitatea Yale.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.