Mâncarea tip fast-food și depresia! Descoperire uluitoare

Dana Lascu |
Data publicării:
Mâncarea fast-food poate fi și sănătoasă
Mâncarea fast-food poate fi și sănătoasă

Într-un experiment neobișnuit, cercetătorii au descoperit că alimentele tip fast-food sunt legate de apariția depresiei. Ei au analizat oamenii din două comunități distincte dar alăturate ale Australiei: într-una existau astfel de produse, dar în cealaltă comunitate, mai izolată, mâncarea de-a data nu era disponibilă. 

Mâncarea tip fast-food contribuie la depresie? Poate o dietă sănătoasă combate o boală mintală?

Într-un experiment neobișnuit, cercetătorii de James Cook University din Australia au descoperit că printre oamenii din comunitățile Torres Strait islanders cantitatea de pește și alimentele procesate consumate este legată de apariția depresiei.

O echipă de cercetare a JCU, condusă de profesorii Zoltan Sarnyai și Robyn McDermott, s-a uitat la legătura dintre depresie și dieta respectivelor comunități, unde pe o insulă este disponibilă alimentația tip fast-food, și alta, mai izolată, care nu are astfel de mâncare.

Dr. Maximus Berger, autorul principal al studiului, a explicat că echipa sa a intervievat aproximativ 100 de persoane pe ambele insule.

„Noi i-am întrebat despre dieta lor, le-am examinat nivelul de depresie și le-am luat mostre de sânge. După cum v-ați aștepta, oamenii de pe insula mai izolată, fără fast-food, au raportat un consum de fructe de mare semnificativ mai mare și un consum mai mic de mâncare de-a gata decât oameni de pe cealaltă insulă", a spus el.

Depresivi pe insula cu fast-food

Cercetătorii au identificat nouăsprezece persoane ca având simptome depresive moderate până la severe: șaisprezece au fost din insula cu fast food disponibil, dar numai trei de la cealaltă insulă.

Oamenii cu simptome depresive majore au fost mai tineri și au avut un consum mai mare de preparate de-a gata", a spus dr. Berger.
Cercetătorii au analizat probele de sânge în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide, și au găsit diferențe între nivelurile de doi acizi grași la oameni de pe cele două insule.

Nivelul de acizi grași asociat cu depresia și găsit în multe alimentele tip fast-food a fost mai mare la persoanele care locuiesc pe insula cu acces rapid la fast-food, în timp ce nivelul de acizi grași asociat cu protecție împotriva depresiei și găsit în fructe de mare a fost mai mare pe cealaltă insulă", a spus dr. Berger.

Dietele occidentale sunt de vină

El a spus că este important să ne amintim - spun cercetătorii - că dietele occidentale contemporane au o abundență de acizi grași legați de depresie (n-6 PUFA) și o lipsă relativă a acizilor grași care luptă împotriva depresiei (n-3 LCPUFA).

În țările cu o dietă tradițională, raportul dintre n-6 și n-3 este de 1: 1, în țările industrializate este de 20: 1", a spus el.

Profesorul Sarnyai a arătat, în materialul furnizat de James Cook University, că depresia afectează aproximativ una din șapte persoane la un moment dat în viață, iar oamenii Aboriginali și și cei din Torres Strait Islanders sunt afectați în mod disproporționat de suferința psihologică și mintală în comparație cu populația generală.

Depresia este complexă, este legată și de factorii sociali și de mediu, astfel încât nu va exista niciun remediu gen glonț de argint, dar datele noastre sugerează că o dietă bogată în n-3 LCPUFA furnizată de fructele de mare și scăzută în n-6 PUFA, din alimentele fast-food, poate fi benefică", a concluzionat el.

Studiul, integral, poate fi contultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel