Mâncarea tip fast-food și depresia! Descoperire uluitoare
Într-un experiment neobișnuit, cercetătorii au descoperit că alimentele tip fast-food sunt legate de apariția depresiei. Ei au analizat oamenii din două comunități distincte dar alăturate ale...
Mâncarea tip fast-food contribuie la depresie? Poate o dietă sănătoasă combate o boală mintală?
Într-un experiment neobișnuit, cercetătorii de James Cook University din Australia au descoperit că printre oamenii din comunitățile Torres Strait islanders cantitatea de pește și alimentele procesate consumate este legată de apariția depresiei.
O echipă de cercetare a JCU, condusă de profesorii Zoltan Sarnyai și Robyn McDermott, s-a uitat la legătura dintre depresie și dieta respectivelor comunități, unde pe o insulă este disponibilă alimentația tip fast-food, și alta, mai izolată, care nu are astfel de mâncare.
Dr. Maximus Berger, autorul principal al studiului, a explicat că echipa sa a intervievat aproximativ 100 de persoane pe ambele insule.
„Noi i-am întrebat despre dieta lor, le-am examinat nivelul de depresie și le-am luat mostre de sânge. După cum v-ați aștepta, oamenii de pe insula mai izolată, fără fast-food, au raportat un consum de fructe de mare semnificativ mai mare și un consum mai mic de mâncare de-a gata decât oameni de pe cealaltă insulă", a spus el.
Depresivi pe insula cu fast-food
Cercetătorii au identificat nouăsprezece persoane ca având simptome depresive moderate până la severe: șaisprezece au fost din insula cu fast food disponibil, dar numai trei de la cealaltă insulă.
„Oamenii cu simptome depresive majore au fost mai tineri și au avut un consum mai mare de preparate de-a gata", a spus dr. Berger.
Cercetătorii au analizat probele de sânge în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide, și au găsit diferențe între nivelurile de doi acizi grași la oameni de pe cele două insule.
„Nivelul de acizi grași asociat cu depresia și găsit în multe alimentele tip fast-food a fost mai mare la persoanele care locuiesc pe insula cu acces rapid la fast-food, în timp ce nivelul de acizi grași asociat cu protecție împotriva depresiei și găsit în fructe de mare a fost mai mare pe cealaltă insulă", a spus dr. Berger.
Dietele occidentale sunt de vină
El a spus că este important să ne amintim - spun cercetătorii - că dietele occidentale contemporane au o abundență de acizi grași legați de depresie (n-6 PUFA) și o lipsă relativă a acizilor grași care luptă împotriva depresiei (n-3 LCPUFA).
„În țările cu o dietă tradițională, raportul dintre n-6 și n-3 este de 1: 1, în țările industrializate este de 20: 1", a spus el.
Profesorul Sarnyai a arătat, în materialul furnizat de James Cook University, că depresia afectează aproximativ una din șapte persoane la un moment dat în viață, iar oamenii Aboriginali și și cei din Torres Strait Islanders sunt afectați în mod disproporționat de suferința psihologică și mintală în comparație cu populația generală.
„Depresia este complexă, este legată și de factorii sociali și de mediu, astfel încât nu va exista niciun remediu gen glonț de argint, dar datele noastre sugerează că o dietă bogată în n-3 LCPUFA furnizată de fructele de mare și scăzută în n-6 PUFA, din alimentele fast-food, poate fi benefică", a concluzionat el.
Studiul, integral, poate fi contultat AICI.
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
-
Ceaiul care desfundă nasul instant26.12.2025, 15:50
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Crezi că berea fără gluten e sigură? Studiul care dă peste cap tot ce știai
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
