Dieta, influență asupra sănătății și a mucoasei intestinale. Studii

Angela Sabău |
Data publicării:
Alimente, dietă
Alimente, dietă

Dieta influențează starea de sănătate, însă aceasta este legată și de compoziția microbiomului din mucoasa intestinală, arată cercetătorii.

Este bine cunoscut că dieta influențează sănătatea și boala, însă mecanismele care stau la baza acestui efect nu sunt pe deplin înțelese. O echipă condusă de cercetătorii de la Colegiul de Medicina Baylor raportează în The American Journal of Clinical Nutrition o asociere între calitatea dietei și compoziția microbiomului din mucoasa colonică umană, potrivit medicalxpress.com.

Cercetătorii au descoperit că o dietă de înaltă calitate este legată de mai multe bacterii cu potențial benefic, în timp ce o dietă de calitate scăzută este asociată cu o creștere a bacteriilor potențial dăunătoare. Ei arată ca modificarea microbiotei prin dietă poate fi o parte a unei strategii de reducere a riscului de boli cronice.

"În acest studiu, în loc să analizăm dietele individuale, ne-am concentrat asupra tiparelor dietetice, așa cum sunt definite de Healthy Eating Index (HEI) -2005 și cum se raportează la microbiom", a spus autorul corespondent Dr. Li Jiao, profesor asociat de medicină -gastroenterologie și membru al Dun L Duncan Comprehensive Cancer Center la Colegiul de Medicina Baylor. „Într-un studiu anterior am constatat că HEI-2005 este asociată cu un risc redus de cancer pancreatic.”

Dieta influențează sănătatea

Dieta este considerată un factor principal care influențează structura comunității microbiene din intestin, ceea ce, la rândul său, afectează în mod semnificativ capacitatea microbilor folositori sau dăunători de a îl coloniza. Microbiomul intestinului uman influențează, de asemenea, absorbția nutrienților, sinteza vitaminelor, producerea energiei, inflamația cronică, metabolismul carcinogen și răspunsul imunitar și metabolic al organismului, factori care pot afecta riscul bolii, a explicat Jiao.

„O nouă contribuție la această lucrare este că ne-am îndreptat atenția spre microbiom, asociat cu mucoasa colonică”, Jiao a spus. „Majoritatea studiilor efectuate asupra microbiomului intestinului uman au folosit probe fecale. Am analizat microbiotele asociate cu mucoasele de colon, deoarece știm că acest microbiom este diferit de cel din probele de fecale și se spune că este mai mult legat de imunitatea umană și interacțiunea gazdă-microbiom, decât microbiomul din probele de fecale."

Mucoasa colonului, afectată de dietă

Cercetătorii au folosit tehnici de secvențiere de ultimă generație pentru a analiza tipul și abundența de bacterii prezente în biopsiile mucoasei colonului. Mostrele au fost obținute endoscopic, de la participanții în vârstă de 50-75 de ani, care au participat la colonoscopie la Centrul Medical Michael E. DeBakey Veteran Affairs din Houston între 2013 și 2017. Participanții au fost sănătoși și fără polipi. Ei au raportat consumul lor alimentar, folosind un chestionar de în care au notat frecvență alimentară, înainte de colonoscopie.

Jiao și colegii ei au descoperit că o dietă de bună calitate precum cea recomandată de dieteticieni trebuie să fie bogată în fructe, legume și cereale integrale și scăzută în zahăr, băuturi alcoolice și grăsimi solide. Această dietă este asociată cu o abundență mai mare de bacterii benefice, cum ar fi cele cu proprietăți antiinflamatorii.

O dietă de calitate slabă, pe de altă parte, este asociată cu bacterii cu potențial patogen, cum ar fi Fusobacteria, care a fost legată de cancerul colorectal.

Mucoasa colonică poate modifica imunitatea

Cercetătorii cred că dieta cu efect asupra structurii comunităților bacteriene din mucoasa colonică umană poate duce la modificări ale imunității înnăscute, inflamației și riscului bolilor cronice.

Următorul pas este confirmarea rezultatelor studiului într-o populație mai mare de studiu. În plus, doresc să investigheze modul în care produsele bacteriene sau metaboliții, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt sau acizii biliari secundari, pot modifica micromediul țesutului într-unul care inhibă sau promovează creșterea tumorală sau dezvoltarea altor boli.

De asemenea, Jiao și colegii săi sunt interesați să investigheze modul în care microbiomul intestinal nefavorabil la persoanele care consumă o dietă săracă ar răspunde la o dietă adaptată, folosind dietă, pre- sau probiotice, deoarece studiile anterioare au produs rezultate mixte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel