Dieta poate influența calitatea somnului. Alimentele care provoacă insomnie

Somn       Foto Jen Theodore, Unsplash
Somn Foto Jen Theodore, Unsplash


Insomnia poate avea un impact grav asupra sănătății și stării de bine a unei persoane. Un studiu care a observat un grup de femei cu vârsta de peste 50 de ani a descoperit că dieta poate influența calitatea somnului unei persoane.

 

Rezultatele unui nou studiu sugerează că unii carbohidrați rafinați contribuie la insomnie în rândul femeilor mai în vârstă, notează Medical News Today.
Insomnia afectează multe persoane din întreaga lume. Conform National Sleep Foundation, până la 40% dintre persoanele din Statele Unite prezintă anumite simptome de insomnie în fiecare an.

Cercetătorii au luat în considerare acest lucru, deoarece numeroase studii au sugerat că insomnia nu este doar un ușor discomfort: poate fi legată de multe alte probleme de sănătate.

Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), durata scurtă de somn și întreruperile somnului sunt asociate cu Probleme cardiovasculare, diabet și depresie.

Din acest motiv, specialiștii au căutat modalități de prevenire sau tratare a insomniei și a altor tulburări de somn - începând prin a căuta toate cauzele posibile.

Cercetările existente au atras deja atenția asupra faptului că dieta poate influența calitatea somnului unei persoane. Acum, un studiu realizat de Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Universitatea Columbia din New York City, NY, sugerează că o dietă bogată în carbohidrați rafinați - în special zaharuri adăugate - este legată de un risc mai mare de insomnie. Acest lucru pare, cel puțin, în cazul femeilor de peste 50 de ani.

Echipa de cercetare raportează aceste descoperiri într-un document de studiu care apare acum în The American Journal of Clinical Nutrition.

„Insomnia este adesea tratată cu terapie cognitivă comportamentală sau cu medicamente, dar acestea pot fi costisitoare sau pot avea efecte secundare", explică autorul principal al studiului, James Gangwisch, doctorat.

Insa, adauga el, "identificand alti factori care duc la insomnie, putem gasi interventii simple si cu costuri reduse, cu mai putine efecte secundare potentiale".

Posibilul mecanism de bază

Cercetătorii au lucrat cu datele a 53.069 de participanți de sex feminin cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, toate care s-au înscris la Studiul de observație a sănătății femeilor inițiative între septembrie 1994 și decembrie 1998.

Pentru a înțelege dacă există sau nu o legătură între alegerile dietetice și riscul de insomnie, cercetătorii au căutat asocieri între diferite diete și perturbări ale somnului.

Gangwisch si colegii sai au descoperit o legatura intre un risc mai mare de insomnie si o dieta bogata in carbohidrati rafinati. Aceasta include alimente cu zaharuri adăugate, sucuri, orez alb și pâine albă.

Cercetătorii atrag atenția că din analiza lor nu a fost clar dacă consumul de carbohidrați rafinați a dus la insomnie sau că persoanele care au prezentat insomnie aveau mai multe șanse să consume carbohidrați rafinați, în special alimente zaharoase.

Cu toate acestea, ei observă că există un posibil mecanism de bază care ar putea explica adăugarea de zaharuri care provoacă perturbări ale somnului.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel