Dieta TLC, printre cele mai bune diete ale anului. Rezultatele se văd după câteva luni

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dieta TLC. FOTO: Freepik @prostooleh
dieta TLC. FOTO: Freepik @prostooleh

Dieta TLC este una dintre cele mai bune diete ale anului și poate fi ținută pe o perioadă lungă de timp, iar rezultatele se văd după câteva luni.

Dieta trebuie să reprezinte un stil de viață, nu un regim drastic, așa cum în mod eronat s-a pus amprenta de-a lungul vremii. Iar după sărbători, cu mic, cu mare, se caută dieta ideală pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate după mesele copioase.

Dieta TLC este considerată de Institutul Național pentru Sănătate una dintre cele mai diete ale anului, alături de dieta DASH, și reprezintă dieta terapeutică de schimbare a stilului de viață (Therapeutic Lifestyle Changes - TLC).

Această dietă este concepută pentru persoanele care doresc să facă alegerile alimentare potrivite pentru sănătatea inimii, prin reducerea colesterolului, respectiv prin introducerea exercițiilor fizice, știut fiind faptul că sedentarismul este factor de risc pentru o multitudine de afecțiuni cronice, printre care și bolile de inimă sau cancere.

Dieta TLC, în ce constă

De mai bine de un deceniu, experții în sănătate au considerat această dietă ca fiind una dintre cele mai sănătoase metode de reducere a colesterolului și de îmbunătățire a sănătății inimii. De altfel, dieta TLC urmărește eradicarea obiceiurilor nesănătoase.

Astfel, adepții dietei TLC urmăresc un consum specific de calorii și nutrienți necesar pentru îmbunătățirea sănătății inimii, iar scăderea în greutate vine ca un bonus al acestei diete, care a obținut un scor de 3,8 din 5.

”Dieta TLC este concepută pentru a reduce colesterolul rău, LDL. Experții sunt de acord că este întemeiată pe recomandări bazate pe dovezi, cum ar fi limitarea grăsimilor trans, atingerea unei greutăți sănătoase și consumul mai multor fibre.

Unii se întreabă dacă anumite recomandări, cum ar fi limitarea colesterolului, sunt depășite”, afirmă dieteticianul Chrissy Carroll, potrivit VeryWellFit.

Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ

Dieta TLC, ce poți consuma

Acestă dietă este una cu un consum redus de grăsimi, lucru care înseamnă o reducere a colesterolului rău și, din fericire, poate să fie una pe termen lung, fără să afecteze sănătatea generală.

Astfel, pentru a putea urma dieta TLC este nevoie să respectați câteva reguli simple și ușor de pus în practică:

- să consumați doar caloriile necesare pentru a vă menține o greutate sănătoasă. Experții recomandă pentru sănătatea inimii ca bărbații să aibă un aport de 2.500 de calorii, în timp ce femeile să aibă un aport de 1.800 de calorii.

- între 25 și 35% dintre calorii ar trebui să provină din grăsimi totale, inclusiv grăsimi saturate, iar acestea din urmă să nu depășească 7% din calorii

- limitați colesterolul din alimentație la cel mult 200 mg pe zi

- consumați 2 grame de steroli vegetali pe zi

- creșteți cantitatea de fibre solubile la 10-25 de grame pe zi

- limitați consumul de carne la cel mult 140 de grame pe zi.

Alimentele permise în cadrul diete TLC sunt:

- legumele, acestea sunt bogate în fibre, iar ideal este să fie consumate 3-5 porții de legume pe zi.

- fructele au, de asemenea, un conținut ridicat de fibre, dar și de minerale și vitamine. Este recomandat consumul a 2-4 porții pe zi, ca atare, nu sub formă de sucuri, acesta având dezavantajul unui aport redus de fibre, dar al unei cantități mari de zahăr și calorii comparativ cu fructele proaspete.

- cerealele integrale - orez, quinoa, paste, pâine.

- leguminoasele sunt o sursă importantă de fibre solubile.

- nuci și semințe sunt o sursă importantă de grăsimi, însă trebui un consum care să se încadreze în cele 25-35% din aportul caloric.

- produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi

- carne slabă, fără piele

- unele uleiuri vegetale.

Alimentele interzise includ:

- carnea grasă

- carnea procesată

- alimentele prăjite și procesate

- gălbenușul de ou

- produsele lactate grase

- excesul de sare și zahăr

- cantitățile mari de alcool.

Vezi și: Depresia de ianuarie, cauze și tratament. De ce te simți trist în prima lună a anului. Cum să îți îmbunătățești starea de spirit

Dieta TLC, beneficii și contraindicații

Pe lângă îmbunătățirea sănătății inimii, dieta TLC încurajează schimbările stilului de viață, mai mult, include o multitudine de alimente, astfel că se poate asigura aportul necesar de vitamine, minerale și nutrienți.

De asemenea, dieta TLC este o dietă concepută ca soluție pe  termen lung în vederea scăderii riscului de boli de inimă, iar rezultatele se pot vedea în câteva luni, atât prin reducerea greutății, cât și prin îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge, putând fi folosită pe termen lung, ca urmare a beneficiilor pe care le aduce sănătății.

Dieta TLC trebuie însă adaptată în cazul persoanelor care au alergii, intoleranță la gluten ori la lactoză, sau care sunt vegetarieni. De altfel, indiferent dacă urmează o dietă sau nu, vegetarienii au nevoie de suplimente de vitamina B12 (cobalamina), care se găsește doar în proteinele de origine animală. Cobalamina joacă un rol-cheie pentru sănătate și poate contribui la sănătatea oaselor, a formarea globulelor roșii, la nivelul de energie, dar și la starea de spirit. Carențele de vitamina B12 duc la anemie și la probleme cu terminațiile nervoase.

Vezi și: De ce NU revine mirosul după infectarea cu COVID și ce se întâmplă în corp: Descoperirea e izbitoare. Poate dura luni sau chiar ani 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel