Superalimentul care nu trebuie să îți lipsească din dietă. Menține sănătatea inimii și sistemul imunitar. Conține substanțe care previn cancerul

Monika Baciu |
Data publicării:
dovleacul - FOTO: Freepik
dovleacul - FOTO: Freepik

Superalimentul care nu trebuie să îți lipsească din dietă îți oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Superalimentul care nu trebuie să îți lipsească din dietă. În mod obișnuit, este considerat o legumă, dar dovleacul este de fapt un fruct și este un favorit al toamnei, care este plin de beneficii pentru sănătate.

De fapt, spune dieteticianul Julia Zumpano, RD, LD, de la Cleveland Clinic, dovleacul este atât de bun din punct de vedere nutrițional încât nu ar trebui să fie relegat doar la lunile de toamnă.

Ea explică câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale dovleacului și cum îl puteți muta de pe lista de mâncăruri exclusiv de toamnă pentru a-l încorpora în dieta de zi cu zi.

Acest dovleac uimitor este considerat un superaliment, un titlu rezervat de obicei alimentelor naturale care sunt deosebit de bogate în nutrienți, fiind în același timp, în general, sărace în calorii. Cu alte cuvinte,dovleacul este foarte bun pentru tine.

Beneficiile dovleacului pentru sănătate

Deși dovleacul se găsește adesea în dulciuri și deserturi cu zahăr, de fapt nu este super dulce de unul singur, ceea ce îl face un ingredient savuros perfect. Înainte de a te apuca de dovleac, iată câteva dintre beneficiile cunoscute pentru sănătate ale consumului de dovleac.

Excelent pentru ochii tăi

”Dovleacul este bogat în vitamina A, care este foarte bună pentru vedere și pentru întărirea sistemului imunitar”, spune Zumpano.

Doar o singură porție (aproximativ o cană) de dovleac poate furniza peste 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A. De asemenea, acesta conține luteină și zeaxantină, compuși care vă protejează ochii de degenerescența maculară legată de vârstă și de cataractă.

Sănătos pentru inima ta

”Dovleacul este bogat în potasiu, care este un ingredient cheie pentru sănătatea inimii”, spune Zumpano. O cană de dovleac conține 16% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. Și are, de asemenea, vitamina C, fibre și antioxidanți sănătoși pentru inimă, care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Vezi și: Alimentul care conține mai mult resveratrol decât un pahar cu vin. Previne bolile de inimă și menține funcționarea creierului

Îți stimulează sistemul imunitar

O porție de dovleac oferă 19% din doza zilnică recomandată de vitamina C, un stimulent imunitar care ajută la reducerea deteriorării celulelor de către radicalii liberi (molecule instabile care se pot lega de celulele tale). De asemenea, dovleacul are și alți antioxidanți care întăresc imunitatea, inclusiv vitamina A, vitamina E și fier.

Vezi și: De ce clipim, de fapt. Ce nu ai știut despre clipit și ce e obligatoriu să faci dacă lucrezi la calculator

Conține carotenoizi care luptă împotriva cancerului

”Carotenoizii sunt pigmenți vegetali produși de plante galbene, portocalii și roșii, precum dovleceii, morcovii, dovleceii și roșiile”, explică Zumpano.

Carotenoizii combat efectele radicalilor liberi din organism, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.

Te menține sătul

Dacă ai grijă de greutatea ta, dovleacul este o alegere bună.

”Conține doar 50 de calorii pe cană și este și sățios”, notează Zumpano.

Aceeași porție oferă, de asemenea, trei grame de fibre, ceea ce te poate face să te simți sătulă mai mult timp.

Vezi și: Care este distanța la care trebuie să ții telefonul față de ochi. Cum îți dai seama dacă te afectează lumina telefonului

Semințe super-sănătoase

Nu aruncați acele semințe de dovleac! Odată ce le separați de restul măruntaielor lipicioase ale dovleacului, le puteți curăța, condimenta și prăji pentru un nosh nutritiv. Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de dovleac includ un risc redus de cancer, îmbunătățirea sănătății intestinelor și a prostatei și un risc mai mic de boli de inimă.

”Sunt o gustare gustoasă, plină de proteine, care călătorește bine”, spune Zumpano. Adăugați-le la o salată, fulgi de ovăz, granola de casă sau peste iaurt pentru un pic de crocant.

Cum să incluzi dovleacul în dieta ta

Dacă în mod obișnuit v-ați gândit la dovleac ca la un răsfăț de sezon, este timpul să vă regândiți. Zumpano împărtășește câteva dintre recomandările ei preferate pentru a lucra dovleac în repertoriul dvs. obișnuit.

- Prăjiți dovleacul la cuptor pentru o garnitură.

- Amestecați piureul de dovleac sau conservele de dovleac în supe sau sosuri (chiar și în sosul de roșii) pentru a le îngroșa.

- Înlocuiți dovleacul cu grăsime sau ulei în pâine, brioșe și clătite. Adăugați dovleac în iaurtul simplu sau de vanilie cu puțin condiment de dovleac și doar un strop de miere.

- Amestecați dovleacul într-un smoothie sau transformați-l într-o budincă sănătoasă.

- Latte-urile cu condimente de dovleac pot fi subiectul a nenumărate meme-uri, dar există de fapt un latte de iubit la acest fruct de toamnă pe tot parcursul anului. Deși dovleceii proaspeți nu sunt în sezon până în toamnă, dovleacul conservat face ca acesta să fie ușor - ca să nu mai spunem că este delicios și sănătos - de savurat pe tot parcursul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel