Alimentul care conține mai mult resveratrol decât un pahar cu vin. Previne bolile de inimă și menține funcționarea creierului

Alimentul care conține mai mult resveratrol decât un pahar cu vin. Are proprietăți antioxidante și sunt implicate în reducerea riscului de cancer, a bolii Alzheimer și a bolilor...
Alimentul care conține mai mult resveratrol decât un pahar cu vin. Arahidele sunt o sursă alimentară importantă de resveratrol, cu proprietăți antioxidante puternice, implicate în reducerea riscului de cancer, a bolilor cardiovasculare și a bolii Alzheimer, precum și în întârzierea îmbătrânirii.
Resveratrolul este un compus fenolic stilbene natural, fitoalexină, produs ca răspuns la o varietate de stres biotic și abiotic, potrivit PubMed.
Care este valoarea nutritivă a arahidelor?
Nutrienți în 1 uncie (28 de grame) sau aproximativ 28 de alune crude, nesărate, conform USDA:
- Calorii:161
- Grăsimi: 14 grame
- Sodiu: 5,1 mg
- Carbohidrați: 4.6 grame
- Fibre: 2.4 grame
- Zaharuri: 1,3 grame
- Proteine: 7.3 grame
- Grăsimi. Grăsimile din alune includ grăsimi mononesaturate (6,9 grame) și polinesaturate (4,4 grame). O porție de alune are 1,8 grame de grăsimi saturate.
Cantități sau tipuri diferite de grăsimi pot fi prezente în alunele care au fost prăjite în ulei, condimentate sau acoperite cu zahăr. Condimentele, aromele și acoperirile pot crește cantitatea de grăsimi saturate și totale din diferite alimente.
Alunele, sursră de proteine
Alunele sunt o gustare substanțială și sănătoasă, deoarece furnizează 7,3 grame de proteine pe uncie. Alunele conțin toți cei 20 de aminoacizi, cea mai mare concentrație fiind arginina și acidul glutamic.
Alunele, conținut de vitamine și minerale
În plus, alunele sunt o sursă bună de vitaminele E și B, cum ar fi niacina, acidul pantotenic, piridoxina și acidul folic. Vitamina E este un antioxidant puternic.
Datorită conținutului lor nutrițional bogat, alunele vă pot ajuta să îndepliniți o cantitate considerabilă din valoarea zilnică necesară (DV) a mai multor vitamine și minerale. O uncie de alune conține:
- Niacină: 3,4 mg (21% din DV)
- Vitamina E: 2,4 mg (16% din VD)
- Mangan: 0,5 mg (22% din VD)
- Folat: 68 mcg (17% din DV)
- Tiamină: 0,2 mg o(16% din VD)
Alunele nu furnizează vitamina A sau C, spre deosebire de multe alune de copac.
Alunele, sursă de carbohidrați
Arahidele au un indice glicemic scăzut (IG) de 14,2. În comparație cu alimentele cu un indice glicemic mai mare, cum ar fi pâinea albă (IG: 75) sau un bol de fulgi de porumb (IG: 81), este mai puțin probabil ca o porție de alune să aibă un impact asupra glicemiei dumneavoastră.
Aproximativ 2 grame de carbohidrați din alune sunt fibre dietetice, iar puțin peste 1 gram sunt zaharuri naturale.
Alunele, calorii
Arahidele crude conțin 161 de calorii într-o porție de 1 uncie, din care 78% provin din grăsimi, 18% din proteine, iar restul caloriilor provin din carbohidrați. Poate exista o mică variație a caloriilor atunci când alunele sunt acoperite. Potrivit USDA, o singură porție de alune prăjite cu miere are 162 de calorii.
Alunele pot reduce riscul de boli de inimă
Potrivit studiilor, antioxidantul resveratrol din alune reduce inflamațiile cardiovasculare și relaxează vasele de sânge, îmbunătățind circulația și scăzând tensiunea arterială. Resveratrolul scade riscul de apariție a afecțiunii numite oxidarea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), care poate duce la ateroscleroză (rigidizarea arterială) și boli coronariene.
În plus, fibrele și grăsimile sănătoase pentru inimă din alune sunt bune pentru sănătatea inimii. Cel mai bine este să optați pentru alunele nesărate pentru a evita sodiul adăugat.
Alunele pot reduce riscul apariției calculilor biliari
Alunele pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge, ceea ce poate avea un efect protector asupra sănătății calculilor biliari.
Calculii biliari sunt bulgări tari care se formează în interiorul vezicii biliare și care conțin colesterol nedizolvat. Consumul de alune sau de unt de arahide de 5 ori pe săptămână a fost asociat cu o scădere de 25% a bolii vezicii biliare.
Alunele promovează sănătatea cognitivă
S-a demonstrat că niacina încetinește rata declinului cognitiv la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Consumul regulat de vitamina E din alune poate diminua boala Alzheimer cu până la 70%.
Vitamina B1 și acidul folic sunt, de asemenea, esențiale pentru sănătatea creierului. Pe lângă prevenirea tulburărilor cognitive legate de vârstă, acești nutrienți pot contribui la îmbunătățirea sănătății cognitive generale.
Vezi și: Ce nu știai despre vinete. Care este diferența între cele mov și cele albe. Ce beneficii îți aduc
Alunele ajută la pierderea în greutate
Alimentele bogate în proteine te mențin sătulă mai mult timp cu mai puține calorii. Arahidele sunt doar pe locul doi după migdale când vine vorba de conținutul de proteine din nuci. Potrivit studiilor, consumul zilnic al unei cantități moderate de alune poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate.
Alunele scad inflamația
Alunele sunt o sursă excelentă de fibre și antioxidanți, care ajută la scăderea inflamației, precum și la îmbunătățirea sănătății intestinelor și a imunității.
Alunele scad riscul de cancer
Studiile au sugerat că consumul de unt de arahide ar putea ajuta persoanele în vârstă să își reducă riscul de a dezvolta adenocarcinom gastric necardiac, un tip de cancer de stomac.
Alunele ajută la reglarea zahărului din sânge
La fel ca migdalele, alunele au un efect benefic asupra nivelului de zahăr din sânge. Alunele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge atât în timpul postului, cât și după ce mănânci.
Vezi și: De ce ne trezim cu durere de cap. 9 motive care ne macină somnul și sănătatea
Alunele întăresc oasele
Oasele devin mai slabe pe măsură ce îmbătrânești. Arahidele sunt bogate în proteine, calciu și fosfor, care sunt substanțe nutritive care ajută la menținerea densității osoase și la prevenirea pierderii osoase legate de vârstă, potrivit MedicineNet.
Ce este resveratrolul?
Resveratrolul este un antioxidant puternic care oferă beneficii de protecție pentru inima, creierul și corpul dumneavoastră.
Resveratrolul este un polifenol, un antioxidant natural foarte puternic. Deși îl puteți găsi în alune, afine și merișoare, acesta este cel mai proeminent în coaja strugurilor și strălucește în sucul natural de struguri și în vinul roșu.
Beneficiile resveratrolului
Ca și alți antioxidanți, resveratrolul conține diverse calități protectoare care pot ajuta organismul dumneavoastră să desfășoare o serie de procese zilnice și să lupte împotriva bolilor.
Și, deși au existat numeroase studii care au documentat o gamă largă de beneficii potențiale ale antioxidanților, care includ efecte anti-îmbătrânire, efecte anti-cancer și multe altele, este nevoie de multe alte studii care să fie realizate doar asupra resveratrolului. Cu toate acestea, există mai multe proprietăți ale resveratrolului care ar putea face posibile aceste beneficii, potrivit Cleveland Clinic.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.