EXCLUSIV Dr. Anca Hâncu: Cum facem sarmalele dietetice de Crăciun, Sfaturile nutriționistului, Ep.2
EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile” zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. Astăzi vorbim...
Nimic nu e interzis din bucatele tradiționale dacă ținem cont de cantitate și dacă le preparăm astfel încât să fie mai puțin grase și mai puțin greu de digerat - adică să nu fie grele la stomac.
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, ne dă exemplu sarmalele. În Episodul 2 din rubrica specială Sfaturile nutriționistului, medicul ne-a explicat cum le preparăm astfel încât să fie dietetice și cum să le mâncăm astfel încât să nu ne îngrășăm.
„Tradiționale pentru Crăciun sunt sarmalele. În foi de varză, în foi de viță, ele au farmecul lor și, de fapt, reprezintă un aliment foarte echilibrat din punct de vedere nutritiv. Conțin atât proteine – carnea-, conțin carbohidrați – orezul-, precum și carbohidrații din varză care, de fapt, reprezintă o sursă foarte bună de fibre, și care ne aduc vitamina C și alți nutrienți benefici. Astfel încât, sarmalele, echilibrate – cum am spus – din punct de vedere nutritiv, în funcție de felul în care sunt gătite, pot reprezenta o bombă de calorii au pot reprezenta aproape un aliment dietetic", spune dr. Anca Hâncu.
Șmecheria ca să le faci dietetice e simplă
Dar cum le facem să fie dietetice, nu bombe pentru dietă? Medicul nutriționist spune că e foarte simplu. Le faci folosind anumite ingrediente!
„Carnea care se pune în sarmale, carne de porc – aș prefera să fie cotlet - și carne de pasăre sau chiar pot fi făcute numai din carne de pasăre. Orezul să fie într-o cantitate moderată. Apoi, varza murată, dacă este desărată, practic vom avea doar beneficiile date de fermentație și nu vom mai avea acea sare în exces, astfel încât consumul sărmăluțelor – 2-3 la o masă – va fi chiar o variantă dietetică pentru un stil de viață sănătos”, arată dr. Anca Hâncu.
Nutriționistul spune și că e foarte important să mâncăm o cantitate mai mare de varză fiartă, așa că atunci când umplem oala cu sarmale ar trebui să ne gândim ca cel puțin jumătate din ea să fie plină cu varză tăiată fin.
Orice gospodină, însă, va întreba instant „dar cum dăm gust sarmalelor din carne de pui, pentru că aceasta e o carne mai fadă?" Medicul nutriționist spune că e foarte simplu. Iată cum:
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
