EXCLUSIV Dr Anca Hâncu: jumătate dintre români au nevoie de nutriționist
Jumătate dintre români sunt obezi sau supraponderali și, oricât s-ar chinui, mulți dintre ei nu reușesc să slăbească. Asta pentru că, deși de mâncat mâncăm cu toții și diete găsim cu ...
De ce avem nevoie de nutriționist ca să ne învețe cum să mâncăm din moment ce asta facem de când ne-am născut, până în ultima zi de viață?
„Unii dintre noi am fost norocoși, am avut o mamă, o bunică, am învățat din familie fără să vrem un stil de viață sănătos pe care îl adoptăm cu plăcere și în mod natural. Însă foarte mulți dintre noi, prinși în vrejul unui stil de viață haotic, al unui stil de viață stresant, uităm sau nu mai știm să ne comportăm cum este potrivit, de fapt, pentru corpul nostru. Pentru că stilul de viață sănătos înseamnă de fapt un stil diferit, al fiecărei persoane, și adaptat felului ei de a fi. Și atunci ajungem să avem multe dereglări, ajungem la supragreutate, la obezitate", a explicat dr Anca Hâncu, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical.
Și procentul celor care nu știu cum să mănânce sănătos este uluitor de mare, practic jumătate dintre români având nevoie să treacă pe la medicul nutriționist.
„Obezitate care este în proporție de 20% în România, supragreutatea încă de 30%, deci practic jumătate din populația României ar trebui să întrebe măcar un nutriționist oare ce să facă”, punctează specialistul.
Diete online și mituri fără efect
Și mai facem o mare greșeală: cu internetul plin de diete și mituri despre „alimentația sănătoasă", unul mai năstrușnic decât altul, ne gândim că nu avem de ce să cerem sfatul specialiștilor. Spre exemplu, unul din marile mituri legate de diete spune că e suficient să tai o treime sau o jumătate din ce mănânci într-o zi ca să pierzi kilograme fără mare greutate. Medicul nutriționist Anca Hâncu spune însă că nu e chiar așa, floare la ureche.
„E un calcul, într-adevăr, dar s-ar putea de multe ori să nu ieșim într-o variantă câștigătoare cu acest calcul. Oare de ce? Pentru că nu știm, nu am fost învățați să mâncăm corect, nu am fost învățați să alegem alimentele bogate nutrițional, alimente care ne face bine. Poate că alegem prima variantă mai accesibilă ca timp, poate și ca preț, dintr-un magazin, și nu alegem ceea ce poate face bine corpului nostru. Și atunci, un medic cu pregătire în domeniul nutriției, va fi cel care va putea să ne dea sfaturi corecte despre proporția dintre alimente, despre proporția dintre carbohidrați, proteine și grăsimi, să ne învețe câtă carne să mâncăm, să alegem carne de pește, spre exemplu, să alegem carne de curcan, să nu alegem numai mușchi de vită cu toate că ne place. El ne va explica și de ce. Ne va explica, dându-ne o oarecare flexibilitate, cum să respectăm cumva niște ore de masă. Repet – cu o flexibilitate – pentru că este foarte greu. În ziua de astăzi nu poți avea o masă fix la ora unu, la restaurant, cu față de masă pusă și cu felurile de mâncare pe care poate ți le dă un nutriționist", punctează medicul nutriționist.
Tot dr Anca Hâncu ne dă și soluții. Ce alimente care credem că sunt sănătoase pot fi, de fapt, periculoase, dar și ce trebuie să faci dacă ai de slăbit 20-30 de kilograme și vrei să scapi de ele și să nu le mai pui niciodată la loc, aflăți din video:
-
-
Cel mai puternic, dar subestimat medicament natural28.10.2025, 18:54
-
Consumul de ciuperci, beneficii și riscuri majore în sezonul de toamnă28.10.2025, 15:47
-
-
Ce trebuie să știi despre exsudatul faringian. Dr. Mihai Craiu, lămuriri28.10.2025, 14:20
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
