Dr Anca Hâncu: jumătate dintre români au nevoie de nutriționist

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Jumătate dintre români sunt obezi sau supraponderali și, oricât s-ar chinui, mulți dintre ei nu reușesc să slăbească. Asta pentru că, deși de mâncat mâncăm cu toții și diete găsim cu duiumul și online, puțini știu ce înseamnă cu adevărat un stil de viață sănătos și cum se construiește el, a explicat cunoscutul medic nutriționist Anca Hâncu, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical.

De ce avem nevoie de nutriționist ca să ne învețe cum să mâncăm din moment ce asta facem de când ne-am născut, până în ultima zi de viață?

„Unii dintre noi am fost norocoși, am avut o mamă, o bunică, am învățat din familie fără să vrem un stil de viață sănătos pe care îl adoptăm cu plăcere și în mod natural. Însă foarte mulți dintre noi, prinși în vrejul unui stil de viață haotic, al unui stil de viață stresant, uităm sau nu mai știm să ne comportăm cum este potrivit, de fapt, pentru corpul nostru. Pentru că stilul de viață sănătos înseamnă de fapt un stil diferit, al fiecărei persoane, și adaptat felului ei de a fi. Și atunci ajungem să avem multe dereglări, ajungem la supragreutate, la obezitate", a explicat dr Anca Hâncu, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical.

Și procentul celor care nu știu cum să mănânce sănătos este uluitor de mare, practic jumătate dintre români având nevoie să treacă pe la medicul nutriționist. 

„Obezitate care este în proporție de 20% în România, supragreutatea încă de 30%, deci practic jumătate din populația României ar trebui să întrebe măcar un nutriționist oare ce să facă”, punctează specialistul. 

Diete online și mituri fără efect

Și mai facem o mare greșeală: cu internetul plin de diete și mituri despre „alimentația sănătoasă", unul mai năstrușnic decât altul, ne gândim că nu avem de ce să cerem sfatul specialiștilor. Spre exemplu, unul din marile mituri legate de diete spune că e suficient să tai o treime sau o jumătate din ce mănânci într-o zi ca să pierzi kilograme fără mare greutate. Medicul nutriționist Anca Hâncu spune însă că nu e chiar așa, floare la ureche.

„E un calcul, într-adevăr, dar s-ar putea de multe ori să nu ieșim într-o variantă câștigătoare cu acest calcul. Oare de ce? Pentru că nu știm, nu am fost învățați să mâncăm corect, nu am fost învățați să alegem alimentele bogate nutrițional, alimente care ne face bine. Poate că alegem prima variantă mai accesibilă ca timp, poate și ca preț, dintr-un magazin, și nu alegem ceea ce poate face bine corpului nostru. Și atunci, un medic cu pregătire în domeniul nutriției, va fi cel care va putea să ne dea sfaturi corecte despre proporția dintre alimente, despre proporția dintre carbohidrați, proteine și grăsimi, să ne învețe câtă carne să mâncăm, să alegem carne de pește, spre exemplu, să alegem carne de curcan, să nu alegem numai mușchi de vită cu toate că ne place. El ne va explica și de ce. Ne va explica, dându-ne o oarecare flexibilitate, cum să respectăm cumva niște ore de masă. Repet – cu o flexibilitate – pentru că este foarte greu. În ziua de astăzi nu poți avea o masă fix la ora unu, la restaurant, cu față de masă pusă și cu felurile de mâncare pe care poate ți le dă un nutriționist", punctează medicul nutriționist.

Tot dr Anca Hâncu ne dă și soluții. Ce alimente care credem că sunt sănătoase pot fi, de fapt, periculoase, dar și ce trebuie să faci dacă ai de slăbit 20-30 de kilograme și vrei să scapi de ele și să nu le mai pui niciodată la loc, aflăți din video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel