EXCLUSIV DR. Anca Hâncu: Vinul fiert și dieta de Sărbători. Sfaturile nutriționistului, Ep. 7

EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. În acest al șaptel...
Vinul, supranumit licoarea zeilor, este nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun și de Anul Nou. Și chiar merge bine lângă o friptură, sarmale sau alte bucate tradiționale. Medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, explică EXCLUSIV la DC MEDICAL cum și în ce cantitate ar trebui să bem vin astfel încât să profităm din plin de beneficiile pe care le are asupra sănătății.
„Cât bem de Crăciun, o bună întrebare. Sigur, că moderația este recomandată în continuare și pentru consumul de Crăciun. Aici aș face niște mențiuni speciale legate de vinul fiert, care este atât de gustos, dar ar fi foarte bine, dacă se poate, să se adauge o cantitate mică de zahăr sau chiar fără zahăr, în acel vin fiert și să se pună cuișoare, scorțișoară, toate celelalte condimente care dau savoarea vinului fiert, evitându-se aportul de zahăr în exces”, a spus dr. Anca Hâncu.
Mai multe studii arată că vinul reduce riscul bolilor cardiovasculare și atacurilor de inimă. Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska au constatat că cei care consumă vin își reduc riscul de a muri prematur cu aproape o treime față de cei care nu consumă licoarea zeilor.
De asemenea, vinul poate proteja împotriva mai multor forme de cancer. Compușii fenolici din vin reduc riscul bolilor cardiace, dar pot încetini și creșterea celulelor canceroase, în special în cancerul de sân și de prostată s-a constatat acest lucru.
Oamenii de știință francezi au găsit dovezi cu privire la un antioxidant din vin numit resveratrol, care poate pune frânele asupra creșterii celulelor canceroase de la nivelul ficatului. Dar întrebarea care se pune, este cât anume putem consuma astfel încât să putem beneficia de efectele sale.
,,Un consum moderat înseamnă, apropos de vin, două pahare pentru bărbați, un pahar pentru femei. Bine, la o masă se mai poate depăși puțin această cantitate, însă e bine să fie consumat vinul cu moderație, treptat. Să lăsăm bucuria acestei sărbători și a meselor în familie sau cu prietenii să fie în prim plan și consumul de alcool să rămână pe planul doi”, a precizat dr. Anca Hâncu.
Studiile științifice susțin că 20-30 de grame de alcool pe zi au efect protector la nivelul inimii, al vaselor de sânge și al creierului.
Puteți urmări întreg episodul nr. 7 aici
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.