DR. Anca Hâncu: Vinul fiert și dieta de Sărbători. Sfaturile nutriționistului, Ep. 7

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. În acest al șaptelelea episod din Sfaturile nutriționistului aflăm cum putem bea vinul și mai ales în ce cantitate.

Vinul, supranumit licoarea zeilor, este nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun și de Anul Nou. Și chiar merge bine lângă o friptură, sarmale sau alte bucate tradiționale. Medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, explică EXCLUSIV la DC MEDICAL cum și în ce cantitate ar trebui să bem vin astfel încât să profităm din plin de beneficiile pe care le are asupra sănătății.

„Cât bem de Crăciun, o bună întrebare. Sigur, că moderația este recomandată în continuare și pentru consumul de Crăciun. Aici aș face niște mențiuni speciale legate de vinul fiert, care este atât de gustos, dar ar fi foarte bine, dacă se poate, să se adauge o cantitate mică de zahăr sau chiar fără zahăr, în acel vin fiert și să se pună cuișoare, scorțișoară, toate celelalte condimente care dau savoarea vinului fiert, evitându-se aportul de zahăr în exces”, a spus dr. Anca Hâncu.

Mai multe studii arată că vinul reduce riscul bolilor cardiovasculare și atacurilor de inimă. Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska au constatat că cei care consumă vin își reduc riscul de a muri prematur cu aproape o treime față de cei care nu consumă licoarea zeilor.

De asemenea, vinul poate proteja împotriva mai multor forme de cancer. Compușii fenolici din vin reduc riscul bolilor cardiace, dar pot încetini și creșterea celulelor canceroase, în special în cancerul de sân și de prostată s-a constatat acest lucru.

Oamenii de știință francezi au găsit dovezi cu privire la un antioxidant din vin numit resveratrol, care poate pune frânele asupra creșterii celulelor canceroase de la nivelul ficatului. Dar întrebarea care se pune, este cât anume putem consuma astfel încât să putem beneficia de efectele sale.

,,Un consum moderat înseamnă, apropos de vin, două pahare pentru bărbați, un pahar pentru femei. Bine, la o masă se mai poate depăși puțin această cantitate, însă e bine să fie consumat vinul cu moderație, treptat. Să lăsăm bucuria acestei sărbători și a meselor în familie sau cu prietenii să fie în prim plan și consumul de alcool să rămână pe planul doi”, a precizat dr. Anca Hâncu.

Studiile științifice susțin că 20-30 de grame de alcool pe zi au efect protector la nivelul inimii, al vaselor de sânge și  al creierului.

Puteți urmări întreg episodul nr. 7 aici

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel