EXCLUSIV DR. Anca Hâncu: Vinul fiert și dieta de Sărbători. Sfaturile nutriționistului, Ep. 7
EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. În acest al șaptel...
Vinul, supranumit licoarea zeilor, este nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun și de Anul Nou. Și chiar merge bine lângă o friptură, sarmale sau alte bucate tradiționale. Medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, explică EXCLUSIV la DC MEDICAL cum și în ce cantitate ar trebui să bem vin astfel încât să profităm din plin de beneficiile pe care le are asupra sănătății.
„Cât bem de Crăciun, o bună întrebare. Sigur, că moderația este recomandată în continuare și pentru consumul de Crăciun. Aici aș face niște mențiuni speciale legate de vinul fiert, care este atât de gustos, dar ar fi foarte bine, dacă se poate, să se adauge o cantitate mică de zahăr sau chiar fără zahăr, în acel vin fiert și să se pună cuișoare, scorțișoară, toate celelalte condimente care dau savoarea vinului fiert, evitându-se aportul de zahăr în exces”, a spus dr. Anca Hâncu.
Mai multe studii arată că vinul reduce riscul bolilor cardiovasculare și atacurilor de inimă. Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska au constatat că cei care consumă vin își reduc riscul de a muri prematur cu aproape o treime față de cei care nu consumă licoarea zeilor.
De asemenea, vinul poate proteja împotriva mai multor forme de cancer. Compușii fenolici din vin reduc riscul bolilor cardiace, dar pot încetini și creșterea celulelor canceroase, în special în cancerul de sân și de prostată s-a constatat acest lucru.
Oamenii de știință francezi au găsit dovezi cu privire la un antioxidant din vin numit resveratrol, care poate pune frânele asupra creșterii celulelor canceroase de la nivelul ficatului. Dar întrebarea care se pune, este cât anume putem consuma astfel încât să putem beneficia de efectele sale.
,,Un consum moderat înseamnă, apropos de vin, două pahare pentru bărbați, un pahar pentru femei. Bine, la o masă se mai poate depăși puțin această cantitate, însă e bine să fie consumat vinul cu moderație, treptat. Să lăsăm bucuria acestei sărbători și a meselor în familie sau cu prietenii să fie în prim plan și consumul de alcool să rămână pe planul doi”, a precizat dr. Anca Hâncu.
Studiile științifice susțin că 20-30 de grame de alcool pe zi au efect protector la nivelul inimii, al vaselor de sânge și al creierului.
Puteți urmări întreg episodul nr. 7 aici
-
-
-
Ce sunt asistenții medicali comunitari24.10.2025, 11:50
-
Reduceri bugetare dramatice în domeniul urgenţelor24.10.2025, 10:42
-
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
