Dr Mihaela Bilic: Laptele, un super aliment. Ce beneficii pentru sănătate aduce

Cunoscutul medic nutriționist, dr Mihaela Bilic spune că laptele este un super aliment care aduce numeroase beneficii pentru sănătate și care trebuie inclus în dieta.
Laptele, la japonezi, este considerat un produs de preț. Este un super aliment care aduce numeroase beneficii pentru sănătate, arată dr Mihaela Bilic, într-un post pe pagina sa de Facebook. Iată ce spune nutriționistul despre avantajele pe care le aduce consumul de lapte:
„Oare există un super-lapte?
Am fost, sunt și voi rămâne o mare fană a produselor lactate. Și probabil că mine sunt mulți. Pare că la capitolul lactate nu mai e nimic nou de spus, mai mult decât produse fermentate (iaurt&co) și brânzeturi, ce să mai faci din lapte?! Ei bine, doar „pare" pentru că laptele va avea întotdeauna ceva nou de spus".
Proprietăți anti-infecțioase, anti-inflamatoare și anti-tumorale
„Cele mai multe cercetări despre lapte se fac în Japonia, țara în care laptele este considerat un produs de preț. Japonezii au vorbit pentru prima oară de lactoferină, o glicoproteină cu rol în metabolismul fierului și proprietăți antibacteriene, antiparazitare și antivirale. Consumul de lactoferină de origine bovină (în preparate obținute din lapte) a avut efecte benefice asupra infecțiilor digestive cu Helicobacter. Tot lactoferina are proprietăți anti-infecțioase, anti-inflamatoare și anti-tumorale, inclusiv asupra virusului hepatitei C".
Laptele crud, cu imunoglobuline
„Un alt super-produs din lapte este laptele crud cu imunoglobuline provenit din colostru. Acest „prim lapte" pe care văcuța îl secretă o singură zi, după nașterea unui vițel, este bogat în grăsime (50%) și conține anticorpi vitali pentru imunitatea noului-născut. Acest lapte este rar, dar cu atât mai valoros. conține factori de creștere, factori reglatori-imuni și componente anti-microbiene ce nu mai sunt prezente ulterior în lapte. Colostrul bovin este bogat în imunoglobuline, stimulează refacerea tisulară și susține creșterea optimă a organismului. În prezent există peste 2.000 lucrări științifice care confirmă siguranță și eficientă administrării de colostru bovin la copii și adulți, având același efect de întarire a sistemului imunitar că și colostrul uman".
Dormim mai bine
„Și dacă credeați că asta e tot, aflați că mai există o formă de lapte miraculoasă, cu proprietăți de liniștire: laptele cu melatonină. Melatonina este hormonul care se secretă în timpul somnului profund, fiind responsabil nu numai de odihnă, dar și de refacerea neuronilor, de starea de sănătate a sistemului nervos și de echilibru nostru psihic. Știți de ce bunica ne dădea un pahar cu lapte la culcare? Că să dormim bine! Laptele cu melatonină este acest super-lapte care se recoltează noaptea, între orele 00.00-2.00, aduce organismului un aport suplimentar de melatonină și potentează astfel efectele ei benefice: somn odihnitor, rol antioxidant și anti-inflamatir, de reglare a tensiunii arteriale și ritmului cardiac, de creștere a puterii de concentrare și a capacității de memorare. În plus, cu ajutorul melatoninei, nu mai suferi nici de rău de transport (mașină, avion) și nici schimbările de fus orar nu te mai afectează atât de tare. Și pentru că producția naturală de melatonina scade automat odată cu înaintarea în vârstă, un astfel de lapte ar putea fi remediul miraculos și natural în același timp".
Lucruri mai puțin cunoscute
„Iată doar 3 dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre lapte, aliment de bază pentru români, cu care au crescut generații după generații. Iar dacă unii dintre noi s-au lăsat influențați de campaniile de intoxicare și denigrare a laptelui, al lor să fie păcatul. Însă pe restul, pe cei care știu că nu avem nevoie de dovezi și argumente că să consumăm lactate, v-aș întreba: aveți nevoie / v-ar plăcea / ați cumpăra astfel de super-produse din lapte??!"
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.