Dr Mihaela Bilic: Laptele, un super aliment. Ce beneficii pentru sănătate aduce

Dana Lascu |
Data publicării:
Lapte
Lapte

Cunoscutul medic nutriționist, dr Mihaela Bilic spune că laptele este un super aliment care aduce numeroase beneficii pentru sănătate și care trebuie inclus în dieta.

Laptele, la japonezi, este considerat un produs de preț. Este un super aliment care aduce numeroase beneficii pentru sănătate, arată dr Mihaela Bilic, într-un post pe pagina sa de Facebook. Iată ce spune nutriționistul despre avantajele pe care le aduce consumul de lapte:

„Oare există un super-lapte?

Am fost, sunt și voi rămâne o mare fană a produselor lactate. Și probabil că mine sunt mulți. Pare că la capitolul lactate nu mai e nimic nou de spus, mai mult decât produse fermentate (iaurt&co) și brânzeturi, ce să mai faci din lapte?! Ei bine, doar „pare" pentru că laptele va avea întotdeauna ceva nou de spus".

Proprietăți anti-infecțioase, anti-inflamatoare și anti-tumorale

„Cele mai multe cercetări despre lapte se fac în Japonia, țara în care laptele este considerat un produs de preț. Japonezii au vorbit pentru prima oară de lactoferină, o glicoproteină cu rol în metabolismul fierului și proprietăți antibacteriene, antiparazitare și antivirale. Consumul de lactoferină de origine bovină (în preparate obținute din lapte) a avut efecte benefice asupra infecțiilor digestive cu Helicobacter. Tot lactoferina are proprietăți anti-infecțioase, anti-inflamatoare și anti-tumorale, inclusiv asupra virusului hepatitei C".

Laptele crud, cu imunoglobuline

„Un alt super-produs din lapte este laptele crud cu imunoglobuline provenit din colostru. Acest „prim lapte" pe care văcuța îl secretă o singură zi, după nașterea unui vițel, este bogat în grăsime (50%) și conține anticorpi vitali pentru imunitatea noului-născut. Acest lapte este rar, dar cu atât mai valoros. conține factori de creștere, factori reglatori-imuni și componente anti-microbiene ce nu mai sunt prezente ulterior în lapte. Colostrul bovin este bogat în imunoglobuline, stimulează refacerea tisulară și susține creșterea optimă a organismului. În prezent există peste 2.000 lucrări științifice care confirmă siguranță și eficientă administrării de colostru bovin la copii și adulți, având același efect de întarire a sistemului imunitar că și colostrul uman".

Dormim mai bine

„Și dacă credeați că asta e tot, aflați că mai există o formă de lapte miraculoasă, cu proprietăți de liniștire: laptele cu melatonină. Melatonina este hormonul care se secretă în timpul somnului profund, fiind responsabil nu numai de odihnă, dar și de refacerea neuronilor, de starea de sănătate a sistemului nervos și de echilibru nostru psihic. Știți de ce bunica ne dădea un pahar cu lapte la culcare? Că să dormim bine! Laptele cu melatonină este acest super-lapte care se recoltează noaptea, între orele 00.00-2.00, aduce organismului un aport suplimentar de melatonină și potentează astfel efectele ei benefice: somn odihnitor, rol antioxidant și anti-inflamatir, de reglare a tensiunii arteriale și ritmului cardiac, de creștere a puterii de concentrare și a capacității de memorare. În plus, cu ajutorul melatoninei, nu mai suferi nici de rău de transport (mașină, avion) și nici schimbările de fus orar nu te mai afectează atât de tare. Și pentru că producția naturală de melatonina scade automat odată cu înaintarea în vârstă, un astfel de lapte ar putea fi remediul miraculos și natural în același timp".

Lucruri mai puțin cunoscute

„Iată doar 3 dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre lapte, aliment de bază pentru români, cu care au crescut generații după generații. Iar dacă unii dintre noi s-au lăsat influențați de campaniile de intoxicare și denigrare a laptelui, al lor să fie păcatul. Însă pe restul, pe cei care știu că nu avem nevoie de dovezi și argumente că să consumăm lactate, v-aș întreba: aveți nevoie / v-ar plăcea / ați cumpăra astfel de super-produse din lapte??!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel