Efectele televizorului asupra copiilor. Întârzieri de limbaj, tulburări de relaționare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Efectele televizorului – FOTO: Pexels@Ksenia_Chernaya
Efectele televizorului – FOTO: Pexels@Ksenia_Chernaya

Efectele televizorului asupra copiilor nu sunt benefice asupra dezvoltării intelectuale.

Efectele televizorului asupra copiilor se văd în modul în care aceștia interacționează cu cei din jur. Mereu auzim în cercurile de prieteni, la grădiniță, în cărțile de dezvoltare personală pentru copii cât de periculos este pentru copiii noștri să se uite ore întregi la televizor.

Care este pericolul

Educatorul medical Cristina Gabriela Pan le-a împărtășit părinților informații asupra efectelor pe care le are televizorul sau telefonul asupra copiilor mici.

”Între 0 și 3 ani, creierul unui copil mic este încă în curs de dezvoltare, iar pentru aceasta el trebuie să interacționeze cu oameni și situații reale . Copilul tău își folosește cele cinci simțuri pentru a înțelege lumea din jurul lui: atingere, miros, gust, dar și văz și auz! Un bebeluș este extrem de sensibil la culori și sunete, așa că imaginează-ți prea multă stimulare pe care i-ar putea oferi un ecran iluminat”, spune Cristina Gabriela Pan, educator medical.

Vezi și: Bronzul artificial, total dăunător. Simionescu: Expunerea la surse artificiale de ultraviolete este total contraindicată

Consecințe asupra relaționării

Potrivit specialiștilor 95% dintre copiii cu întârzieri de limbă şi comunicare şi tulburări de relaționare sunt supraexpuși la ecranele televizoarelor. Unii chiar sunt de acord că copiii ar putea dezvolta semne asemănătoare cu autismul. Copiii prea expuși la ecrane sunt pasivi și în general mai puțin implicați.

Studiile arată că  expunerea îndelungată la TV înainte de 18 luni poate duce la întârzieri de dezvoltare în ceea ce privește limbajul, concentrarea atenției, gândirea, memoria de scurtă durată. Timpul petrecut în fața ecranului limitează sau chiar înlocuiește activitățile benefice de care copiii mici au nevoie pentru a se dezvolta și anume  interacțiunea cu părinții, manipularea obiectelor.

Vezi și: Babywearing, beneficii. Purtarea bebelușui în marsupiu, terapie emoțională și ortopedică

Expunerea la televizor poate fi obositoare

Expunerea la televizor poate fi suprastimulantă și obositoare pentru copiii mici. Suprastimularea se presupune că vine din expunerea la luminile intermitente, schimbările rapide de imagini și fragmentele auditive, mult prea multe și puternice pentru un creier în dezvoltare. Expunerea la dispozitivele electronice, printre care și televizorul, le poate afecta somnul. Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice inhibă secreția de melatonină și întârzie intrarea în starea de somn.

Ce le oferim în schimb

Copiii au nevoie de interacțiune umană. Astfel, părinții trebuie să le ofere aternative stimulatoare și distractive.

Găsirea unor activități care să fie plăcute și potrivite vârstei celor mici, care să le mențină interesul și implicarea și să îi stimuleze cognitiv reprezintă alternativa la televizor recomandată de specialiștii în dezvoltarea copiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel