Endorfinele, de ce te simți euforic atunci când faci sport

Senzația de euforie pe care ați experimentat-o în timpul unui exercițiu intens este rezultatul endorfinelor pe care corpul dvs. le eliberează.

 

Endorfinele sunt hormoni pe care corpul îi eliberează ca răspuns la situații care provoacă durere și inflamație. De exemplu, exercitarea, rănirea sau apariția unei infecții toate pot declanșa producția de endorfină. Studiile arată că organismul eliberează și endorfine ca răspuns la masaj, acupunctură și consumul de ciocolată sau alimente picante, notează University Health News.

Endorfinele sunt produse de sistemul nervos central. Există, de asemenea, unele dovezi că sistemul imunitar produce endorfine în perioadele de inflamație, care sunt produse de vătămare și infecție. Se crede că în felul acesta endorfinele ajută la amortizarea răspunsului la durere în urma unei boli acute sau a unei răni. Dar acest lucru tinde să apară numai în stadiile incipiente.

Pe de altă parte, persoanele cu afecțiuni sau durere cronică, cum ar fi fibromialgia, pot avea, de fapt, niveluri mai mici de endorfine care circulă în sistemele lor. Depresia este o afecțiune cronică care poate produce dureri considerabile, atât emoționale cât și fizice. Drept urmare, învățarea modului de a declanșa producția de endorfine poate fi foarte benefică pentru reducerea simptomelor depresiei.

Exercitiul fizic este una dintre cele mai bune metode pentru persoanele cu afectiuni cronice, cum ar fi fibromialgia si depresia, pentru a ajuta la ameliorarea durerii si ridicarea starii de spirit. Ajută la stimularea producției de endorfine care pot duce la ameliorarea simptomelor lor de durere și suferință.

Cum funcționează Endorfinele?

Probabil că ați auzit termenul de „alergător la nivel înalt". Această frază se referă în special la sentimentul de fericire și bunăstare, numit și euforie, pe care oamenii îl obțin atunci când fac efort intens.

Endorfinele sunt similare chimic cu medicamentele care atenuează durerea din clasa de opiacee, inclusiv morfină și codeină, și afectează de fapt receptori similari din creier. Drept urmare, un nivel ridicat de endorfină nu este diferit de persoanele înalte obținute de la abuzul de droguri de opiacee, deși în acest caz este mult mai blând, complet sigur și nu are niciun risc de dependență.

De asemenea, un nivel ridicat de endorfină vă ajută să vă simțiți mai concentrat și capabil să faceți față provocărilor. Endorfinele au, de asemenea, calități de calmare a durerii și calmante, ajută la echilibrarea poftei de mâncare, la stimularea sistemului imunitar și chiar te pot face să te simți mai atrăgător.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel