Etapele alcolismului. Cum evoluează consumul excesiv de alcool către dependență

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alcoolism Foto: Freepik @lyashenko
Alcoolism Foto: Freepik @lyashenko

Alcoolismul este o problemă globală, cu efecte devastatoare asupra sănătății fizice și mentale, afectând milioane de persoane de toate vârstele la nivel mondial.

Consumul moderat de alcool nu reprezintă o problemă pentru majoritatea adulților, dar consumul excesiv de alcool poate duce la dependență. Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism estimează că aproximativ 304 milioane de adulți din întreaga lume suferă de tulburări legate de consumul de alcool. Alte 25,3 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani din întreaga lume au tulburări de consum de alcool.

Alcoolismul apare în urma unui abuz pe termen lung, iar înțelegerea semnelor și simptomelor fiecărei etape poate ajuta la prevenirea dependenței și a dependenței.

Stadiul 1: Abuz ocazional și consum excesiv de alcool

Prima etapă a alcoolismului este un experiment general cu alcoolul, în care tinerii pot fi începători în diverse forme de alcool și își testează limitele. Această etapă experimentală este adesea observată la adulții tineri. Acești bărbați consumă adesea cantități excesive de alcool, chiar și fără reglementare.

Medline Plus caracterizează consumul excesiv de alcool ca fiind cinci sau mai mulți bărbați care consumă alcool în două ore și patru sau mai multe femei care consumă alcool în două ore. Mulți bărbați fac binge drinking, în special în cazul adolescenților care participă la activități de petrecere a timpului liber în care băutura este activitatea principală.

Consumul unor cantități mari de alcool la un moment dat este periculos și poate duce la deces sau la probleme grave de sănătate. De asemenea, este posibil să devenim dependenți de stresul resimțit după consumul de alcool și să observăm că aceste episoade cresc în frecvență.

Vezi și: Tipurile și cauzele amneziei. Cum afectează viața de zi cu zi și funcționarea socială

Etapa 2: Creșterea consumului de alcool

Consumul de alcool crește pe măsură ce indivizii părăsesc stadiul experimental, adesea consumând alcool în fiecare weekend. Acest lucru poate fi din diverse motive, cum ar fi socializarea, ameliorarea stresului, plictiseala sau combaterea tristeții sau a singurătății.

Consumul regulat de alcool este distinct de consumul moderat, deoarece implică adesea un atașament emoțional mai mare față de acesta. Un consumator moderat poate asocia vinul cu o masă, în timp ce un consumator obișnuit folosește alcoolul pentru bunăstarea generală.

Pe măsură ce consumul de alcool continuă, dependența de alcool crește, sporind riscul de a dezvolta alcoolism, potrivit CWC Recovery.

Etapa 3: Problema consumului de alcool

Consumul problematic de alcool este un termen utilizat pentru a descrie consecințele abuzului excesiv de alcool, care poate duce la efecte negative precum depresia, anxietatea, pierderea somnului și îmbolnăvirea.

Acest stadiu al consumului de alcool poate duce la probleme legale și la creșterea riscului de a conduce sub influența alcoolului. Modificările sociale asociate cu consumul problematic de alcool includ probleme de relaționare, scăderea activității sociale din cauza comportamentului neregulat, schimbări bruște de prieteni și dificultăți în conversația cu străinii.

Vezi și: Sindromul Tourette: la ce vârstă începe să se manifeste și cum este tratat. De câte feluri sunt ticurile

Foto: Freepik @zinkevych

Etapa 4: Dependența de alcool

Alcoolismul are două fațete: dependența și dependența. Dependența apare după etapa de consum problematic de alcool, în care un atașament față de alcool preia controlul asupra rutinei unei persoane, ceea ce duce la creșterea consumului de alcool și la o toleranță la efectele acestuia.

Acest lucru poate duce la consumul unor cantități mai mari de alcool pentru a se "ameți" sau a se îmbăta, cu efecte mai dăunătoare asupra organismului. Dependența de alcool include, de asemenea, simptome de sevraj, cum ar fi greață fără legătură, tremurături ale corpului, transpirație, iritabilitate severă, o inimă care bate repede și probleme cu somnul.

Etapa 5: Dependența și alcoolismul

Dependența de alcool este stadiul final al alcoolismului, în care persoanele nu mai doresc să bea de plăcere. Această afecțiune se caracterizează printr-o nevoie fizică și psihologică de a bea, ceea ce duce adesea la pofte fizice și inconștiență până la reluarea consumului. Ea poate implica, de asemenea, dependența de alte droguri. Comportamentele compulsive sunt proeminente în cazul dependenței.

Complicații

De multe ori, băutorii riscanți nu își dau seama că au o problemă, iar orice stadiu al alcoolismului este problematic. Consumul moderat de alcool este cel mai sigur mod de a consuma alcool, dar nu toată lumea este ține cont de acest lucru. Identificarea timpurie poate preveni dependența, iar tratamentul medical poate fi necesar pentru dezintoxicare. Terapia individuală sau de grup poate ajuta la depășirea dependenței.

Pe măsură ce alcoolismul progresează, renunțarea devine din ce în ce mai dificilă, deoarece riscurile pe termen lung includ leziuni hepatice, boli de inimă, leziuni cerebrale, malnutriție și tulburări de sănătate mintală, inclusiv un risc crescut de sinucidere.

Care sunt opțiunile de tratament pentru alcoolism?

Dependența de alcool este o problemă complexă și provocatoare care necesită un angajament pe viață și îngrijire zilnică. Opțiunile de tratament includ programe de reabilitare în ambulatoriu sau în staționar, care pot dura de la 30 de zile până la un an și ajută la gestionarea simptomelor de sevraj și a provocărilor emoționale. Grupurile de sprijin precum Alcoolicii Anonimi (AA) sunt populare pentru cei care se luptă cu dependența de alcool.

Comunitățile de sobrietate pot ajuta persoanele să facă față provocărilor sobrietății în viața de zi cu zi, să împărtășească experiențe asemănătoare și să ofere prietenii noi și sănătoase. Aceste comunități responsabilizează persoana și oferă un loc la care să apeleze în cazul unei recidive. Alte tratamente pot include terapia medicamentoasă, consilierea și schimbările nutriționale.

Terapia medicamentoasă ajută la gestionarea stresului în timpul recuperării și la prevenirea recidivelor. Consilierea poate ajuta persoanele să învețe cum să gestioneze stresul și să prevină recidivele. O dietă sănătoasă poate ajuta la anularea daunelor cauzate de alcool, cum ar fi creșterea sau pierderea în greutate.

Este crucială implicarea fiecărei persoane într-un program de recuperare care să susțină sobrietatea pe termen lung. Acest lucru ar putea implica terapie pentru persoanele depresive sau tratament în regim de internare pentru simptomele severe de sevraj. Identificarea timpurie a problemelor cu alcoolul poate ajuta la prevenirea dependenței și a dependenței.

Tratamentul medical poate fi necesar pentru a detoxifia organismul și a obține un nou început. Terapia individuală sau de grup poate ajuta, de asemenea, la depășirea dependenței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel