Sindromul Tourette: la ce vârstă începe să se manifeste și cum este tratat. De câte feluri sunt ticurile

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sindromul Tourette Foto: Freepik @prostock-studio
Sindromul Tourette Foto: Freepik @prostock-studio

Sindromul Tourette este o afecțiune neurologică care provoacă mișcări și sunete involuntare, numite ticuri, afectând viața de zi cu zi a celor care o resimt și a familiilor lor.

Sindromul Tourette este o tulburare neurologică care provoacă mișcări sau sunete bruște, numite "ticuri", care sunt involuntare și nu pot fi controlate. De obicei, se dezvoltă în copilăria timpurie și se ameliorează la vârsta adultă. Tulburarea de ticuri afectează aproximativ unul din 100 de copii, în timp ce sindromul Tourette afectează aproximativ unul din 160 de copii.

Deși există diferite forme de tulburări de tic, sindromul tourette este cel mai grav. Simptomele vor fi folosite de către medicul tău pentru a identifica tipul de afecțiune cu ticuri pe care o ai.

Printre tulburările de tic se numără:

- O problemă de tic motor sau vocal care durează mai puțin de un an este denumită tulburare de tic provizorie.

- Mai mult de un an de ticuri verbale sau motorii (dar nu ambele) indică o afecțiune tic persistentă (cronică).

- Pentru mai mult de un an, atât ticurile verbale, cât și cele motorii indică sindromul Tourette.

Simptome

Ticurile sindromului Tourette sunt un simptom comun al acestei afecțiuni, care apare de obicei între cinci și șapte ani și atinge un maxim în jurul vârstei de 12 ani. Aceste ticuri pot fi complexe sau simple, ticurile complexe implicând mai multe mișcări și grupe de mușchi, în timp ce ticurile simple implică mișcări rapide și repetate cu câteva grupe de mușchi.

Printre exemplele de ticuri motorii se numără scuturarea brațelor, îndoirea taliei, clipitul ochilor, scuturarea capului, țopăiala, mișcările maxilarului și expresiile faciale răsucite, în timp ce ticurile vocale includ lătratul, grohăitul, strigătul, adulmecarea și clătinarea gâtului.

Ticurile motorii, cum ar fi lovindu-se, pot fi dăunătoare, în timp ce coprolalia, un tic vocal, poate duce la înjurături sau la un limbaj nepotrivit, ceea ce face ca cineva să pară deranjant sau jignitor. Copiii care prezintă coprolalie pot primi pedepse nejustificate la școală sau acasă.

Vezi și: Rata metabolică bazală și rolul ei în greutatea corporală. Cum poți să îți îmbunătățești metabolismul în mod natural

Cauze

Sindromul Tourette este o afecțiune caracterizată de o degradare anormală a neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina, în creier. Cauza este necunoscută, dar este adesea transmisă prin gene.

Factorii de risc includ istoricul familial, sănătatea prenatală și greutatea mică la naștere. Bărbații au de trei până la patru ori mai multe șanse de a dezvolta ST decât femeile. Complicațiile de sănătate prenatale din timpul sarcinii, fumatul și greutatea mică la naștere pot crește, de asemenea, riscul de TS.

Foto: Freepik

Diagnostic

Pentru a diagnostica sindromul Tourette, un furnizor de asistență medicală trebuie să examineze istoricul medical și simptomele pacientului, inclusiv frecvența, vârsta și natura ticurilor.

De asemenea, aceștia pot efectua teste pentru a exclude alte afecțiuni care ar putea cauza ticurile. Ticurile sindromului Tourette trebuie să fi început înainte de vârsta de 18 ani și să fi fost prezente de mai mult de un an. Niciun test de sânge sau examen imagistic nu poate detecta sindromul Tourette.

Vezi și: Afecțiunea care îți oprește circulația în degete. Cât durează și ce tratament necesită simptomele severe

Tratament

Sindromul Tourette este o afecțiune în care ticurile pot fi severe și pot avea un impact asupra activităților zilnice. Este posibil ca ticurile ușoare să nu necesite tratament, dar ticurile severe pot fi dificil de gestionat și pot duce chiar la auto-vătămare.

Medicamentele, cum ar fi neurolepticele, pot ajuta la gestionarea sindromului Tourette prin limitarea activității dopaminei în creier, potrivit Cleveland Clinic.

Terapia comportamentală poate ajuta la gestionarea ticurilor și la reducerea efectelor negative ale acestora. Intervenția comportamentală comprehensivă pentru ticuri (CBIT) este o terapie care îi ajută pe oameni să răspundă la ticuri prin efectuarea unui "răspuns concurent" prin efectuarea unei acțiuni diferite.

Recunoașterea ticurilor, sau a impulsurilor premonitorii, poate ajuta la mascarea sau suprimarea ticurilor. Reducerea ticurilor poate fi obținută prin menținerea calmului și evitarea situațiilor stresante. În general, aceste terapii pot ajuta la gestionarea sindromului Tourette și a afecțiunilor asociate acestuia.

Sindromul Tourette este o afecțiune neurologică care provoacă mișcări sau sunete involuntare numite ticuri, care debutează de obicei în copilărie și se diminuează la începutul vieții adulte. Tratamentele obișnuite includ medicamente și terapie comportamentală și sunt gestionate de neurologi sau psihiatri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel