Exerciții fizice dimineața sau seara: efectele sunt diferite

Angela Sabău |
Data publicării:
Exercițiile fizice
Exercițiile fizice

Exercițiile fizice au efect diferit, în funcție de momentul din zi în care sunt efectuate. Specialiștii spun că nu există un moment mai bun sau mai puțin bun pentru mișcare.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că efectul exercițiilor fizice poate fi diferit, în funcție de momentul din zi în care este efectuat. În experimentele făcute pe șoareci, aceștia demonstrează că exercițiile făcute dimineața au ca rezultat un răspuns metabolic crescut în mușchii scheletici, în timp ce exercițiile făcute mai târziu în cursul zilei crește consumul de energie pentru o perioadă lungă de timp, potrivit medicalxpress.com.

De asemenea, cercetătorii au mai făcut descoperiri care confirmă faptul că ceasul circadian (ritmul somn/veghe, noapte/zi) ne afectează sănătatea.

Studiile recente efectuate pe șoareci arată că efectul exercițiilor efectuate la începutul zilei, adică dimineața, diferă de efectul pe care îl au exercițiile efectuate sera. "Se pare că există diferențe destul de semnificative între efectul exercitării efectuate dimineața și seara, iar aceste diferențe sunt probabil controlate de ceasul circadian al organismului.

Exercițiul de dimineață inițiază programe genetice în celulele musculare, făcându-le mai eficiente și mai capabile să metabolizeze zahărul și grăsimile. Activitatea de seară, pe de altă parte, mărește consumul de energie pentru întreaga activitate a corpului pentru o perioadă lungă de timp", spune unul dintre cercetătorii din spatele studiului, profesorul asociat Jonas Thue Treebak de la Centrul Fundației Novo Nordisk pentru Cercetarea Metabolică de Bază.

Dimineața sau seara, când este mai bine să facem exerciții fizice

Cercetatorii au măsurat o serie de efecte în celulele musculare, inclusiv răspunsul transcriptional și efectele asupra metaboliților. Rezultatele arată că răspunsurile sunt mult mai puternice în ambele domenii după efectuarea exercițiilor dimineața și că acest lucru este probabil să fie controlat de un mecanism central care implică proteine HIF1-alfa, care reglementează în mod direct ceasul circadian al organismului.

Exercițiul de dimineață pare să crească capacitatea celulelor musculare de a metaboliza zahărul și grăsimea, iar acest tip de efect interesează cercetătorii în ceea ce privește persoanele cu diabet zaharat sever și de tip 2.
Pe de altă parte, rezultatele arată, de asemenea, că efectuarea exercițiilor seara crește consumul de energia în orele după exercițiu. Prin urmare, cercetătorii nu pot concluziona neapărat că efectuarea exercițiilor fizice au efect mai bun dimineața decât seara, subliniază Jonas Thue Treebak.

"Pe această bază nu putem spune cu certitudine care este cel mai bun moment pentru exerciții, dimineața sau seara. În acest moment, putem concluziona doar că efectele celor două par să difere și, cu siguranță, trebuie să facem mai multe cercetări pentru a determina mecanismele potențiale pentru efectele benefice ale antrenamentului fizic efectuat în aceste două momente ale zelei. Suntem dornici să extindem aceste studii la om pentru a identifica dacă exercițiul temporizat poate fi folosit ca o strategie de tratament pentru persoanele cu boli metabolice", explica el.

Articolul din spatele rezultatelor noi de cercetare va fi publicat în următoarea ediție a Cell Metabolism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel