Fasolea și alte leguminoase, efect incredibil pentru inimă
Consumul de fasole, dar și de linte, mazăre și alte leguminoase reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a bolilor coronariene și a tensiunii arteriale ridicate, potrivit unei analize publicată...
Cercetătorii au analizat studiile potențiale de cohortă care au evaluat consumul de leguminoase și riscul pentru boli cardiometabolice și markeri asociați. Analiza a descoperit că cei care au consumat cele mai multe leguminoase au redus rata de incidență a bolilor cardiovasculare, a bolilor coronariene și a hipertensiunii arteriale cu până la 10% în comparație cu cei care au avut un consum mai scăzut din aceste alimente.
„Boala cardiovasculară este principala - și cea mai scumpă - cauză de deces din lume, care costă Statele Unite aproape 1 miliard de dolari pe zi. Acest studiu arată că o un aliment ieftin, accesibil și comun ar putea ajuta la schimbarea acestui lucru: fasolea", a explicat dr Hana Kahleova, coautor al analizei și director de cercetare clinică pentru Physicians Committee for Responsible Medicine.
Sunt bogate în fibre
Fasolea și alte leguminoase sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară deoarece sunt bogate în fibre, proteine vegetale și alți micronutrienți, dar sărace în grăsimi, fără colesterol și au un indice glicemic scăzut, potrivit autorilor studiului.
Ghidul dietetic pentru americani atrage atenția că aceștia nu mănâncă suficiente leguminoase și le recomandă să mănânce aproximativ trei căni pe săptămână. Americanul mediu consumă mai puțin de o cană pe săptămână.
„Americanii mănâncă mai puțin de o porție de leguminoase pe zi, în medie", adaugă dr. Kahleova. „Pur și simplu adăugarea de mai multă fasole pe plăcîn farfuriileile noastre ar putea fi un instrument puternic pentru combaterea bolilor de inimă și reducerea tensiunii arteriale", a explicat expertul.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
