Fasolea neagră, beneficii. Previne cancerul și bolile de inimă
Fasolea neagră este bogată în proteine pe bază de plante, fibre și numeroase vitamine și minerale.
Fasolea neagră (Phaseolus vulgaris L.) este cunoscută și sub numele de fasole comună. Sunt printre cele mai frecvent consumate leguminoase de cereale uscate sau leguminoase, alături de năut. Cu toate acestea, conținutul lor mineral poate varia, iar corpul dumneavoastră nu poate absorbi bine fierul lor din cauza prezenței antinutrienților. Fasolea neagră își are originea în America de Sud și este un aliment de bază în bucătăria latino-americană și caraibiană.
Pe lângă faptul că sunt puteri nutriționale, acestea oferă numeroase beneficii pentru sănătate - inclusiv îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și reducerea riscului de a dezvolta anumite boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2. Fasolea neagră este o leguminoasă, cunoscută și sub numele de puls - un grup alimentar cu un profil nutrițional unic, potrivit Healthline.
Fasolea neagră, valori nutriționale
O cană (172 grame) de fasole neagră fiartă, nesărată conține.
- Calorii: 227
- Proteine: 15 grame
- Grăsime: 1 gram
- Carbohidraţi: 41 grame
- Fibră: 15 grame
- Acid folic: 64% din valoarea zilnică (DV)
- Cupru: 40% din DV
- Tiamină: 35% din DV
- Mangan: 33% din DV
- Magneziu: 29% din DV
- Fier: 20% din DV
- Fosfor: 19% din DV
- Potasiu: 13% din DV
- Vitamina B6: 7% din DV
- Calciu: 2% din DV
- Seleniu: 2% din DV
După cum puteți vedea, fasolea neagră este excepțional de bogată în fibre și proteine pe bază de plante, doi nutrienți care ajută la scăderea riscului de boli cronice. Proteina lor este foarte digerabilă. De fapt, fasolea neagră este considerată o sursă de proteine sustenabilă din punct de vedere ecologic în comparație cu sursele de origine animală.
Această leguminoasă nutritivă oferă atât fibre solubile, fibre insolubile, cât și amidon rezistent, toate acestea fiind asociate cu multe dintre beneficiile sale.
Fasolea neagră oferă, de asemenea, calciu, seleniu și numeroase vitamine B. Cu toate acestea, conținutul lor mineral general poate varia foarte mult în funcție de originea fasolei. În plus, în ciuda conținutului ridicat de fier, acestea conțin anumiți antinutrienți, care sunt compuși care pot împiedica absorbția mineralului.
Vezi și: Buzele crăpate, cauze și tratament. Când este cazul să vă alarmați
Fasolea neagră, beneficii
Fasolea neagră are mai multe beneficii pentru sănătate de oferit, în general legate de conținutul lor de antioxidanți și fibre.
Fasolea neagră, bogată în antioxidanți
Fasolea neagră este bogată în antioxidanți. Aceștia sunt compuși care pot neutraliza radicalii liberi pentru a contracara procesele oxidative legate de bolile cronice. De aceea, antioxidanții de fasole neagră pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. În special, fasolea neagră oferă o cantitate semnificativă de polifenoli, în special antocianine.
Antocianinele sunt legate de beneficiile potențiale ale diabetului de tip 2. Acestea sunt situate în primul pieliță și sunt responsabile pentru culoarea lor închisă. De asemenea, sunt responsabile pentru culoarea soiurilor de fasole roșie și roz. Un alt grup antioxidant prezent în fasole neagră este flavonoide, inclusiv catechine, quercetină, myricetin, și kaempferol. Acestea au proprietăți potențiale de combatere a cancerului și de protecție a inimii.
Rețineți că conținutul de antioxidanți al fasolei poate scădea odată cu gătitul și depozitarea, cu pierderi mai mari care se întâmplă la temperaturi mai ridicate. Deci, asigurați-vă că le depozitați într-o cămară rece.
Vezi și: Nasul, ce nu știai despre el. Până la ce vârstă crește
Fasolea neagră poate promova sănătatea inimii
Adăugarea de fasole neagră în dieta ta poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge și a nivelului ridicat al tensiunii arteriale.
De exemplu, compușii de saponină din fasolea neagră acționează ca antioxidanți cu capacități de scădere a colesterolului. Fibrele boabelor pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului total de colesterol și trigliceride.
De fapt, studiile arată că pentru fiecare 10 grame de fibre totale consumate, riscul de mortalitate din cauza bolilor de inimă poate scădea cu 27%. În mod similar, consumul de 5-10 grame de fibre solubile pe zi poate reduce nivelul colesterolului LDL (rău) cu 5%.
Alte dovezi arată că persoanele care consumă fasole, inclusiv fasole neagră, au avut un risc cu 11% mai mic de boli de inimă decât cele care nu au consumat fasole.
În plus, flavonoidele din fasolea neagră pot ajuta la prevenirea agregării plachetare și pot încuraja relaxarea musculară, ceea ce contribuie și mai mult la efectul de scădere a tensiunii arteriale.
În mod similar, un alt studiu a stabilit că consumarea a 3/4 cană (129 grame) de fasole neagră a avut un efect vasorelaxant, ceea ce înseamnă că a ajutat la relaxarea mușchilor din vasele de sânge pentru a reduce tensiunea arterială.
Fasolea neagră poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
Antioxidanţii şi fibrele din fasolea neagră pot susţine controlul zahărului din sânge. În primul rând, conținutul lor de antocianidină a fost demonstrat pentru a stimula sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că acestea îmbunătățesc modul în care celulele răspund la insulina hormon. Acest lucru poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge după masă.
În plus, antocianidinele pot inhiba activitatea alfa-amilazei, maltezei și sucrazei – trei enzime care susțin digestia carbohidraților – care promovează în continuare scăderea nivelului de zahăr din sânge după masă. În al doilea rând, fibrele din fasolea neagră pot îmbunătăți indicele glicemic al unei mese.
Fasolea neagră are un indice glicemic situate în intervalul 29-38, deci este considerată un aliment cu indice glicemic scăzut. Acest lucru înseamnă că acestea provoacă o creștere mică și constantă a zahărului din sânge.
Vezi și: Cancerul, de la debut la stadiul 4. Ce se întâmplă în fiecare etapă
Fasolea neagră, dezavantaje
La fel ca majoritatea leguminoaselor, fasolea neagră conține compuși cunoscuți sub numele de antinutrienți. Sunt numite așa deoarece afectează digestia și absorbția anumitor minerale în organism. Antinutrienții găsiți în fasole neagră includ:
- Lectine: rezistă digestiei şi poate modifica funcţia intestinală
- Inhibitori de protează: interferează cu digestia leguminoaselor
- Taninuri: inhibă absorbția fierului și are un impact negativ asupra magazinelor de fier
- Acid fizic: inhibă absorbția calciului, fierului și zincului și scade biodisponibilitatea proteinelor
În mod convenabil, gătitul reduce conținutul de antinutrienți ai fasolei. De exemplu, înmuierea și fierberea fasolei reduce în mod eficient conținutul lor antinutrienți. Germinarea și fermentarea ajută, de asemenea, în mod semnificativ. Merită să luați în considerare faptul că, deși fasolea neagră este o sursă bogată de proteine pe bază de plante, acestea nu sunt o sursă completă de proteine.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
