Fast food-ul, efecte asupra întregului organism. Cum te afectează consumul acestor preparate

Monika Baciu |
Data publicării:
fast food - FOTO: Freepik
fast food - FOTO: Freepik

Fast food-ul are efecte asupra întregului organism. Inclusiv pielea îți este afectată.

Fast food-ul poate să îți afecteze grav sănătatea. În timp ce o gustare ocazională de tip fast-food nu va strica, a face un obicei din asta ți-ar putea afecta grav sănătatea. Citiți mai departe pentru a afla efectele fastfood-ului asupra corpului.

Fast food-ul, efectul asupra sistemului digestiv și cardiovascular

Cele mai multe fast food-uri, inclusiv băuturi, sunt încărcate cu carbohidrați și cu un conținut infim de fibre, necesare funcționării normale a organismului. Când sistemul digestiv descompune aceste alimente, carbohidraţii sunt eliberați sub formă de glucoză (zahăr) în fluxul sanguin. Ca urmare, glicemia crește.

Pancreasul răspunde la creşterea glucozei prin eliberarea de insulina. Insulina transporta zaharul în tot corpul către celulele care au nevoie de el pentru energie. Pe măsură ce corpul tău folosește sau stochează zahărul, glicemia revine la normal. Dar a consuma frecvent alimente de tip fast food, îți poate afecta glicemia și poate provoca răspunsul normal al organismului la insulină să se clatine. Acest lucru crește riscul de rezistență la insulină, diabet de tip 2 și creștere în greutate, notează Healthline.

Vezi și: Ce este "boala Regilor" și ce înseamnă dacă o ai. Alimentul și băutura preferată de români care o provoacă. E ca o înțepătură și tot mai mulți oameni simt asta

Fast food-ul, conținut de zahăr și grăsimi

Multe mese de tip fast-food au zahăr adăugat. Nu înseamnă doar calorii în plus, ci și puțină nutriție. American Heart Association (AHA) sugerează doar consumul de 100 pentru a 150 de calorii. Asta înseamnă vreo șase-nouă lingurițe. Grăsimea trans este fabricată din grăsime creată în timpul procesării alimentelor. Este frecvent întâlnită în:

- plăcinte prăjite

- patiserie

- aluat de pizza

- biscuiţi

Nici o cantitate de grăsime trans nu este bună sau sănătoasă. Consumul de alimente care îl conține poate crește LDL (colesterolul rău), reduce HDL (colesterol bun) și crește riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă.

Fast food-ul, conținut ridicat de sodiu

Combinația de grăsimi, zahăr, și o mulțime de sodiu (sare) poate face mâncarea fast food mai gustoasă pentru unii oameni. Dar dietele bogate în sodiu pot duce la retenția de apă, motiv pentru care vă puteți simți pufos, balonat sau umflat după ce ați mâncat fast-food. O dietă bogată în sodiu este, de asemenea, periculoasă pentru persoanele cu afecțiuni ale tensiunii arteriale. Sodiul poate ridica tensiunea arterială și poate pune stres asupra inimii și a sistemului cardiovascular.

Potrivit unui studiu, aproximativ 90% dintre adulți subestimează cât de mult sodiu este în mesele lor  de tip fast-food. Rețineți că AHA recomandă adulților să nu mănânce mai mult de 2.300 miligrame de sodiu pe zi. O masă fast-food ar putea avea jumătate din valoarea zilei tale.

Vezi și: Gușa polinodulară, cauze și tratament. Medic: Pot să aibă tulburări ale vocii, să răgușească, să aibă o tuse iritativă, un aspect inestetic al gâtului

Fast food-ul și efectul asupra sistemului respirator

Excesul de calorii din mesele fast-food poate provoca creșterea în greutate. Acest lucru poate duce la obezitate. Obezitatea crește riscul de probleme respiratorii, inclusiv astm și dificultăți de respirație.

Kilogramele în plus pot pune presiune pe inima şi plămâni, iar simptomele pot apărea chiar şi cu puţin efort. Este posibil să observați dificultăți de respirație atunci când mergeți pe jos, urcați scări sau faceți exerciții fizice.

Pentru copii, riscul de probleme respiratorii este deosebit de clar. Un studiu a constatat că copiii care mănâncă fast-food de cel puțin trei ori pe săptămână sunt mai susceptibili de a dezvolta astm.

Fast food-ul afectează sistemul nervos central 

Fast-food-ul poate satisface foamea pe termen scurt, dar rezultatele pe termen lung sunt mai puțin pozitive. Persoanele care mănâncă fast-food şi produse de patiserie procesate sunt cu 51% mai susceptibile de a dezvolta depresie decât persoanele care nu mănâncă aceste alimente sau mănâncă foarte puține dintre ele.

Vezi și: Hiperamonemia, cauze și tratament. Ce este Amoniacul, cum ajunge în corp și ce boli grave provoacă

Fast food-ul, efectul asupra sistemului reproducător

Ingredientele din junk food și fast-food pot avea un impact asupra fertilității tale. Un studiu a constatat că alimentele procesate conțin ftalați. Ftalații sunt substanțe chimice care pot întrerupe modul în care hormonii acționează în corpul tău. Expunerea la niveluri ridicate ale acestor substanțe chimice ar putea duce la probleme de reproducere, inclusiv malformații congenitale.

Fast food-ul și efectul asupra pielii, părului și unghiilor

Alimentele pe care le consumi pot avea un impact asupra aspectului pielii tale, dar s-ar putea să nu fie alimentele pe care le suspectezi. În trecut, ciocolată și alimentele grase, cum ar fi pizza, au purtat vina pentru acnee, dar în conformitate cu Clinica Mayo, este vorba de carbohidrați. Alimentele bogate în carbohidrați duc la vârfuri de zahăr din sânge, iar aceste salturi bruște ale nivelului de zahăr din sânge pot declanșa acneea.

Copiii și adolescenții care mănâncă fast-food de cel puțin trei ori pe săptămână sunt, de asemenea, mai predispuși să dezvolte eczeme, potrivit unui studiu.

Fast food-ul și efectul asupra sistemului osos

Carbohidraţii şi zahărul din fast-food şi alimentele procesate pot creşte acizii din gură. Acești acizi pot descompune smalțul dinților. Pe măsură ce smalțul dinților dispare, bacteriile pot prinde controlul și se pot dezvolta cavități.

Obezitatea poate duce, de asemenea, la complicații cu densitatea osoasă și masă musculară. Persoanele care sunt obeze au un risc mai mare de a cădea și de a-și rupe oasele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel