Fatfobia, batjocorirea aspectului fizic. Cum ne face frica de grăsime să mâncăm: Poți să fii gras și să ai o stare de sănătate bună sau poți să fii slab și să ai o stare de sănătate precară

Sonia Baciu |
Data publicării:
fatfobia batjocorirea aspectului fizic. FOTO: tescka1
fatfobia batjocorirea aspectului fizic. FOTO: tescka1

Fatfobia poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mintale. De ce IMC nu este cel mai relevant pentru starea de sănătate.

Pentru a fi sănătoși ni se recomandă să abordăm o dietă echilibrată, cu aport de vitamine, minerale, nutrienți și proteine de calitate, un somn odihnitor, mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, dar și o hidratare adecvată.

Însă există persoane care din motive medicale, deși urmează recomandările specialiștilor în nutriție nu reușesc să scadă în greutate, mai mult, decât atât au parte și o batjocorire a aspectului fizic.

De altfel, batjocorirea în cazul persoanelor obeze a dus până la ceea ce specialiștii numesc fatfobia, o frică patologică de grăsime, lucru care poate conduce la unele practici nesănătoase și care pot cauza mai mult rău decât bine, atât sănătății fizice, cât și celei mentale.

”Fatfobia este prejudecata implicită și explicită a persoanelor supraponderale, care își are rădăcinile într-un sentiment de vină și de presupus eșec moral.

Faptul de a fi supraponderal și/sau gras este foarte stigmatizat în cultura occidentală”, explică reprezentanții Centrului Medical Boston, potrivit EatThis.

Iar accesul la rețelele de socializare, în care nimeni nu răspunde pentru prejudecățile sale, aruncate, în mod aproape anonim, în eter, nu face decât să pună o si mai mare presiune pe persoanele aflate în această situație, pe care cu siguranță nu și-o doresc.

Mai mult decât atât, modelul pe care societățile occidentale le arată cu privire la aspectul fizic nu vine deloc în ajutorul persoanelor obeze/supraponderale.

Obezitatea și prejudecățile sale

Sentimentele negative ale oamenilor față de excesul de greutate nu afectează doar persoana care are aceste convingeri și gândește în acest fel.

Fatfobia poate avea adevărate implicații negative pentru mulți oameni din societatea noastră, deoarece este puternic interconectată cu prejudecata legată de greutate.

”Obezitatea este o boală, este o afecțiune multi-factorială, o boală cronică, recidivantă, psiho-neuroendocrină și care trebuie tratată”, a afirmat recent dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, legat de mitul că obezitatea este doar o ”alegere a unui stil de viață”.

Societatea modernă consideră că persoanele obeze sau supraponderale sunt leneșe, iresponsabile sau lipsite de autodisciplină, chiar dacă factorii genetici, socio-economic sau de mediu au un rol important în dezvoltarea obezității.

De altfel, un studiu recent a sugerat că obezitatea, dar mai ales creșterea numărului persoanelor care suferă de această afecțiune este în strânsă legătură cu ”creșterea cantității de alimente pe cap de locuitor, creșterea disponibilității și comercializării alimentelor și băuturilor cu conținut ridicat de calorii și cu indice glicemic ridicat, porții mai mari de mâncare”, dar și cu înlocuirea activităților fizice cu cele sedentar și somnul insuficient, arată Medical News Today.

De asemenea, se considera că un indice de masă corporală (IMC) mare este un indice al stării de sănătate, însă, acest lucru este relativ, deoarece accentuează prea mult legătura dintre greutate și sănătate, fără să facă diferența între greutatea grăsimii și cea a mușchilor.

1. -imagine fara descriere- (fatfobia--batjocorirea-aspectului-fizic--cum-ne-face-frica-de-grasime-sa-mancam-poti-sa-fii-gras-si-sa-ai-o-stare-de-sanatate-buna-sau-poti-sa-fii-slab-si-sa-ai-o-stare-de-sanatate-precara_74186100.jpg)

Slab versus gras. FOTO: Freepik

”Este posibil să fii gras și să ai o stare de sănătate bună, la fel cum este posibil să fii slab și să ai o stare de sănătate precară”, spune Christine Byrne, nutriționist specializat pe tulburările de alimentație, subliniind că alții sunt parametrii de sănătate care pot oferi o imagine mai bună asupra sănătății. Printre aceștia se numără tensiunea arterială, nivelul de colesterol sau nivelul de zahăr din sânge.

Vezi și: Bârfele, îmbolnăvire sigură. De ce bârfim și ce boli riscăm. Radu Leca: Românii sunt bârfitori, ne place să bârfim. Bârfitorul vrea să-și simtă valoarea, dar se minte singur

Obezitatea și impactul asupra sănătății

Este deja cunoscut faptul că obezitatea este dăunătoare pentru sănătate, iar potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), lista afecțiunilor pentru care obezitatea este un factor de risc include:

 - creșterea riscului de mortalitate din toate cauzele

- hipertensiune

- creșterea nivelului de colesterol ”rău”, scăderea nivelului de colesterol ”bun”, dislipidimia (creșterea trigliceridelor)

- diabet de tip 2

- boli cardiovasculare

- accident vascular cerebral

- osteoartrită

- apneea în somn și probleme respiratorii

- mai multe tipuri de cancer.

Vezi și: Ficatul gras non-alcoolic: cauze, simptome, tratament. Bădescu, despre cine face boala: Tânăr, 30 - 35 de ani, cu profesie sedentară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel