Femeile, la fel de eficiente în funcțiile de conducere precum bărbații: studii

Angela Sabău |
Data publicării:
Femeie   FOTO: pexels.com
Femeie FOTO: pexels.com

Femeile sunt la fel de eficiente în funcțiile de conducere precum bărbații, asta arată cel puțin ultimele studii pe această temă.

Două articole din 2012 arată că femeile aflate în funcție de conducere erau percepute ca fiind la fel de eficiente ca bărbații. De fapt, deși diferențele nu au fost uriașe, femeile au arătat un nivel semnificativ mai mare statistic decât bărbații la marea majoritate a competențelor de conducere care au fost măsurate.

O actualizare a cercetării și o analiză a bazei de date în care li se cere persoanelor să evalueze eficacitatea generală a fiecărui lider și să aprecieze cât de puternice sunt acestea pe competențe specifice și au avut rezultate similare: că femeile aflate în funcții de conducere sunt percepute la fel ca - dacă nu mai mult – de competente ca omologii lor de sex masculin.

Puține femei CEO

Cu toate acestea, faptul deranjant este că procentul de femei în rolurile de conducere în afaceri a rămas relativ constant de când au fost efectuate cercetările inițiale. Doar între 2% și 4,9% din CEO sunt femei la companiile din studiu. Și aceste numere scad la nivel global.

Există, desigur, mulți factori care contribuie la această deficiență de femei la niveluri superioare. Timp de secole au existat prejudecăți culturale largi împotriva femeilor și stereotipurile mor încet. Oamenii credeau de multă vreme că multe femei aleg să nu mai aspire la categorii mai înalte ale organizației și renunță (deși cercetările recente contestă asta).

Multe cercetări au arătat că părtinirea inconștientă are un rol semnificativ în deciziile de angajare și promovare, ceea ce contribuie, de asemenea, la un număr mai mic de femei în funcții cheie.

Datele actuale prezintă dovezi și mai convingătoare că această părtinire este incorectă și nejustificată. Femeile sunt percepute de managerii lor - în special de managerii lor bărbați - a fi puțin mai eficiente decât bărbații la fiecare nivel ierarhic și în toate domeniile funcționale ale organizației. Aceasta include bastioanele tradiționale masculine de IT, operațiuni și juridice.

Mai eficiente în 84% din competențele măsurate

Femeile au fost apreciate ca fiind excelente în luarea inițiativei, acționează cu reziliență, practică autodezvoltarea, conduc echipa spre rezultate și afișează o integritate și onestitate ridicată. De fapt, s-a crezut că sunt mai eficiente în 84% din competențele care au fost măsurate cel mai frecvent.

„Conform datelor noastre actualizate, bărbații au fost apreciați ca fiind mai buni pe două capacități - «dezvoltă perspectiva strategică» și «expertiza tehnică sau profesională», care au fost aceleași capacități în care au obținut calificări mai mari și în cercetarea noastră inițială”, arată echipa de cercetare de la Harvard Business Review.

 Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel