Fructoza din băuturi și alimente procesate, vinovată de cea mai frecventă boală de ficat

Consumul excesiv de fructoză distruge bariera epitelială care protejează organele interne de bacterii și toxine, ducând la apariția unei boli de ficat care este larg răspândită și poate duce la complicații...
Consumul excesiv de fructoză - un îndulcitor omniprezent - poate duce la boala ficatului gras non-alcoolic. Cercetătorii de la Școala de Medicină de la Universitatea din California au descoperit că fructoza afectează negativ ficatul după ce ajunge în intestin, unde zahărul perturbă bariera epitelială care protejează organele interne de toxine produse de unele bacterii intestinale.
Dezvoltarea tratamentelor care previn perturbarea barierei intestinale, concluzionează autorii într-un studiu (link direct) publicat pe 24 august 2020 în jurnalul Nature Metabolism, ar putea proteja ficatul de boala ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune care afectează unul din trei americani.
„Boala ficatului gras non-alcoolic este cea mai frecventă cauză de boli hepatice cronice din lume. Poate progresa către afecțiuni mai grave, cum ar fi ciroza, cancerul hepatic, insuficiența hepatică și poate duce la deces”, a declarat autorul principal dr Michael Karin, profesor de farmacologie și patologie la University of California - San Diego School of Medicine. „Aceste descoperiri indică o abordare care ar putea preveni apariția leziunilor hepatice în primul rând.”
Siropul cu fructoză care înlocuiește zahărul din alimente
Consumul de fructoză în SUA, și nu numai, a crescut exponențial începând cu anii 1970, odată cu introducerea siropului de porumb cu compoziție mare de fructoză (HFCS), un înlocuitor mai ieftin al zahărului, care este utilizat pe scară largă în alimente procesate și ambalate, de la cereale și produse coapte, până la băuturi răcoritoare.
Multiple studii pe animale și la oameni au legat consumul crescut de HFCS cu epidemia de obezitate și numeroase afecțiuni inflamatorii, precum diabetul, bolile de inimă și cancerul. Cu toate acestea, Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) îl reglementează în prezent similar cu alți îndulcitori, cum ar fi zaharoză sau mierea, și nu recomandă decât „aportul moderat”.
Noul studiu definește totuși un rol și un risc specific pentru siropul de porumb cu compoziție mare de fructoză în dezvoltarea bolilor hepatice grase. „Capacitatea fructozei, care este abundentă în smochine și curmale uscate, de a induce „îmgrășarea ficatului” era cunoscută de vechii egipteni, care hrăneau rațe și gâște cu fructe uscate pentru a face versiunea lor de foie gras (pate de ficat de gâscă, n.r.)”, a spus Karin.
„Odată cu apariția biochimiei moderne și a analizei metabolice, a devenit evident că fructoza este de două-trei ori mai puternică decât glucoza în creșterea grăsimilor hepatice, o afecțiune care declanșează boala ficatului gras non-alcoolic. Iar consumul crescut de băuturi răcoritoare care conțin sirop de porumb cu multă fructoză corespunde creșterii explozive a incidenței bolii ficatului gras non-alcoolic”, a mai arătat cercetătorul.
Fructoza este descompusă în tractul digestiv uman de o enzimă numită fructokinază, care este produsă atât de ficat, cât și de intestin. Folosind modele pe șoarece, cercetătorii au descoperit că metabolismul excesiv al fructozei în celulele intestinale reduce producția de proteine care mențin bariera intestinală - un strat de celule epiteliale acoperite cu mucus care împiedică bacteriile și produsele microbiene, cum ar fi endotoxinele, să se scurgă din intestine în sânge.
„Astfel, prin deteriorarea barierei și creșterea permeabilității acesteia, consumul excesiv de fructoză poate duce la o afecțiune inflamatorie cronică numită endotoxemie, care a fost documentată atât pe experimete la animale, cât și la pacienți pediatri cu boala ficatului gras non-alcolic”, a declarat autorul principal al studiului, dr Jelena Todoric, un savant colaborator al laboratorului Karin.
Fructoza distruge bariera protectoare din intestin
„Este foarte clar că fructoza își desfășoară atacul” în intestin”, a spus Karin, „iar dacă este prevenită deteriorarea barierei intestinale, fructoza n-ar mai dăuna așa mult ficatului”.
Oamenii de știință au remarcat că hrănirea șoarecilor cu cantități mari de fructoză și grăsimi are efecte adverse deosebit de severe asupra sănătății. „Aceasta este o afectare care imită 95% din aportul relativ de fructoză al adolescenților americani, care obțin până la 21,5% din caloriile lor zilnice din fructoză, adesea în combinație cu alimente bogate în calorii precum hamburgeri și cartofi prăjiți”, a spus Karin.
Interesant este faptul că echipa de cercetare a descoperit că atunci când aportul de fructoză a fost redus sub un anumit prag, nu s-au mai observat efecte adverse la șoareci, ceea ce sugerează că de fapt consumul excesiv și de lungă durată de fructoză reprezintă un risc pentru sănătate. Aportul moderat de fructoză prin consumul normal de fructe este bine tolerat.
„Din păcate, multe alimente procesate conțin siropul de porumb cu fructoză și oamenii nu pot estima câtă fructoză consumă efectiv”, a spus Karin. „Deși educația și creșterea gradului de conștientizare sunt cele mai bune soluții la această problemă, pentru acei indivizi care au trecut la forma severă a bolii ficatului gras non-alcoolic, cunoscută sub numele de steatohepatită non-alcoolică, aceste descoperiri oferă o oarecare speranță pentru o viitoare terapie bazată pe restaurarea barierei intestinale”.
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.