Hipertensiune, 15 lucruri care ridică tensiunea. Unele sunt incredibile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tensiune arterială fluctuantă
Tensiune arterială fluctuantă

Sunt mai multe lucruri importante atunci când vine vorba de hipertensiune, pe lângă cele arhicunoscute ca vinovate de ridicarea tensiunii arteriale, precum sarea, îngrijorarea și furia. Iată care:

Sarea, alături de îngrijorarea și furia, nu sunt singurele lucruri care te pot face să ai hipertensiune. Deși puseele temporare de tensiune ridicată nu sunt neapărat o problemă, valorile de tensiune care rămân ridicate în timp pot provoca daune grave întregului organism. Iată la ce alte lucruri trebuie să fii atent:

Zahăr adăugat

Poate fi chiar mai important decât sarea în creșterea tensiunii arteriale, în special într-o formă procesată, cum ar fi siropul de porumb cu multă fructoză. Persoanele cu mai multe zaharuri adăugate în dieta lor observă o creștere semnificativă în ambele valori ale tensiunii alteriale. Spre exemplu, o sticlă de 750 de ml de băutură răcoritoare îndulcită ridică în medie cu 15 puncte presiunea sistolică (numărul superior, sau presiunea în timpul bătăilor inimii) și cu 9 puncte cea diastolică (numărul mai mic sau presiunea între bătăi).

Citește și: Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim. Prof dr Dragoș Vinereanu explică EXCLUSIV

Singurătatea

Nu este vorba doar de numărul de prieteni pe care îi aveți, ci de a vă simți conectat la aceștia. Și a fi stresat sau deprimat nu explică pe deplin efectul. De asemenea, efectul singurăătii se agravează odată cu trecerea timpului: în 4 ani, tensiunea arterială a celor mai singure persoane dintr-un studiu a crescut cu peste 14 puncte. Cercetătorii consideră că a trăi într-o continuă frică de respingere și dezamăgire poate schimba modul în care funcționează organismul.

Apnee de somn

Persoanele cu apnee în somn au șanse mai mari de a face hipertensiune (tensiune arterială ridicată) și alte probleme cardiace. Când respirația este întreruptă în mod repetat în timp ce dormi, sistemul nervos eliberează substanțe chimice care îți cresc tensiunea arterială. În plus, obțineți mai puțin oxigen, ceea ce ar putea deteriora pereții vaselor de sânge și ar face mai greu pentru organism să vă regleze tensiunea arterială.

Citește și: Tensiunea arterială: ce semnifică cele două cifre și de ce e importantă și cifra cea mică

Prea puțin potasiu

Rinichii au nevoie de un echilibru de sodiu și potasiu pentru a păstra cantitatea corectă de lichid în sânge. Așadar, chiar dacă ai o dietă cu un nivel scăzut de sare, ai putea avea totuși o tensiune arterială mai mare dacă nu consumi și suficiente fructe, legume, fasole, lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau pește. În timp ce s-ar putea să vă gândiți la banane ca la sursă bună de potasiu, broccoli, spanac și plante cu frunze verde închis sunt bune pentru a obține suficient potasiu.

Durerea

Durerea bruscă sau acută crește activitatea sistemului nervos și îți crește tensiunea arterială. Poți observa acest efect când pui o mână în apă cu gheață, apeși cu putere pe obraz sau pe o unghie, te lovești din greșeală ori ai un șoc electric la un deget.

Suplimente din plante

Luați ginkgo, ginseng, guarana, ephedra (cârcel), portocal amar sau sunătoare? Acestea și altele pot crește tensiunea arterială sau pot schimba modul de funcționare a medicamentelor, inclusiv medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale ridicate. Vezi aici ce plante și suplimente interacționează nefast cu medicamentele, dând efecte periculoase.

Probleme tiroidiene

Când această glandă nu produce suficient hormon tiroidian, ritmul cardiac încetinește și arterele devin mai puțin elastice. Nivelurile scăzute de hormoni ar putea crește și colesterolul rău LDL, un alt lucru care poate afecta arterele. Sângele se mișcă mai rapid prin vasele dure, împingând în pereții acestora și crescând presiunea. Deși nu este la fel de obișnuit, prea mult hormon tiroidian vă poate face inima să bată mai tare și mai repede, ceea ce vă va crește și tensiunea.

Citește și: Tensiunea arterială ridicată, 4 moduri de a o evita

Nevoia de a urina

Presiunea sistolică a crescut în medie de aproximativ 4 puncte și cea diastolică, de 3 puncte, într-un studiu la femeile de vârstă mijlocie care nu au mers la toaletă cel puțin 3 ore. Bărbați și femei de vârste diferite au înregistrat efecte similare. Hipertensiunea arterială devine mai probabilă odată cu înaintarea în vârstă, de aceea trebuie să faceți măsurători precise, arată experții de la MedicineNet.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

Toate antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, îți pot crește tensiunea - indiferent dacă ești sănătos sau ai deja hipertensiune. Deși creșterea medie este de doar câteva puncte, fiind vorba de o medie asta înseamnă că pe unii oameni îi afectează mult mai mult decât pe alții.

Mersul la doctor

S-ar putea să observați o diferență atunci când comparați tensiunea luată în cabinetul medicului cu tensiunea pe care a-ți luat-o acasă. Numit „efectul halatului alb", cu referire la halatul alb al medicului, această creștere a tensiunii arteriale - cu 10 puncte mai mare pentru sistolice (numărul superior) și 5 pentru diastolice (numărul mai mic) - se poate întâmpla pur și simplu din cauza locului unde ești, probabil din cauza nervilor sau a anxietății.

Decongestionantele

Ingrediente precum pseudoefedrina și fenilefrina, care se găsesc în decongestionante, îți pot îngusta vasele de sânge. Asta înseamnă că aceeași cantitate de sânge trebuie să se strecoare printr-un spațiu mai mic, ca o mulțime care trece prin hol. Aceste medicamente pot, de asemenea, face mai puțin eficiente medicamentele pentru tensiunea arterială. Medicul te poate ajuta să alegi produsele corecte pentru problemele de sinus și răceli, care sunt mai sigure dacă ai hipertensiune.

Deshidratarea

Atunci când celulele corpului nu au suficientă apă, vasele de sânge se întăresc. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul trimite un semnal către glanda pituitară pentru a elibera un produs chimic care le micșorează. Și rinichii produc mai puțină urină, pentru a se păstra fluidul pe care îl ai, ceea ce determină, de asemenea, vasele mici de sânge din inimă și creier să se îngusteze.

Anticoncepționalele hormonale

Pastilele, injecțiile și alte dispozitive de control al nașterii folosesc hormoni care îngustează vasele de sânge, astfel încât este posibil ca tensiunea arterială să crească. Este mai probabil să fie o problemă pentru femeile mai în vârstă de 35 de ani, supraponderale sau fumătoare. Trebuie să vă verificați mai des tensiunea arterială. O doză mai mică de estrogen vă poate menține tensiunea mai aproape de normal. Medicul vă poate recomanda exact

Vorbitul

Se întâmplă indiferent dacă ești tânăr sau bătrân și indiferent unde te afli. Cu cât tensiunea arterială în repaus este mai mare, cu atât vor crește valorile când începi să vorbești. Iar efectul durează câteva minute. Se pare că subiectul și conținutul emoțional a ceea ce spui contează mai mult decât faptul că îți miști gura.

Antidepresivele

Medicamentele care vizează substanțele chimice ale creierului precum dopamina, norepinefrina și serotonina - inclusiv venlafaxina, inhibitori de monoaminoxidază, antidepresive triciclice și fluoxetină - pot schimba nu numai starea de spirit, ci și tensiunea arterială. Inhibitori selectivi ai receptării serotoninei ar putea să o crească dacă luați și litiu sau alte medicamente care afectează serotonina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel