
Vitamina D ar putea avea un rol de protecție împotriva îmbărtânirii premature a pielii.
Un studiu (link direct) din 2017, publicat în The Physiological Society, arată că vitamina D poate controla procesul de îmbătrânire prin rolul său în reglarea inflamației, stresului oxidativ, modificărilor genetice, tulburărilor ADN și a nivelului de calciu.
Potrivit studiului, îmbătrânirea pielii rezultă din scurtarea telomerelor. Pe măsură ce telomerele se scurtează, odată cu vârsta, ADN-ul devine din ce în ce mai instabil până când celula moare.
Pe măsură ce îmbătrânești, capacitatea pielii de a produce vitamina D scade, ceea ce duce la accelerarea îmbătrânirii și a bolilor legate de vârstă.
Vitamina D și fotoprotecția
Lumina soarelui este sursa primară de Vitamina D. Dar, în timp, expunerea la razele ultraviolete poate dăuna pielii, provocând riduri, pete solare și crescând riscul de cancer de piele. Expunerea la radiațiile UVA cât și la radiațiile UVB poate produce mutații în ADN-ul celulelor pielii. S-a dovedit că proprietățile antiinflamatorii din vitamina D oferă o anumită protecție.
Un studiu (link direct) publicat în Journal of Advanced Research sugerează că aplicarea vitaminei D3 pe piele înainte sau imediat după expunerea la soare, poate avea efecte fotoprotectoare. Mai mult, se pare că vitamina D ar putea ajuta la diminuarea deteriorării ADN-ului și la scăderea iritațiilor pielii.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-