Îmbătrânirea prematură a pielii. Ce rol are vitamina D

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:


Vitamina D ar putea avea un rol de protecție împotriva îmbărtânirii premature a pielii. 

Un studiu (link direct) din 2017, publicat în The Physiological Society, arată că vitamina D poate controla procesul de îmbătrânire prin rolul său în reglarea  inflamației, stresului oxidativ, modificărilor genetice, tulburărilor ADN și a nivelului de calciu.

Potrivit studiului, îmbătrânirea pielii rezultă din scurtarea telomerelor. Pe măsură ce telomerele se scurtează, odată cu vârsta, ADN-ul devine din ce în ce mai instabil până când celula moare.

Pe măsură ce îmbătrânești, capacitatea pielii de a produce vitamina D scade, ceea ce duce la accelerarea îmbătrânirii și a bolilor legate de vârstă. 


Vitamina D și fotoprotecția

Lumina soarelui este sursa primară de Vitamina D. Dar, în timp, expunerea la razele ultraviolete poate dăuna pielii, provocând riduri, pete solare și crescând riscul de cancer de piele. Expunerea la radiațiile UVA cât și la radiațiile UVB poate produce mutații în ADN-ul celulelor pielii. S-a dovedit că proprietățile antiinflamatorii din vitamina D oferă o anumită protecție.

Un studiu (link direct) publicat în Journal of Advanced Research sugerează că aplicarea vitaminei D3 pe piele înainte sau imediat după expunerea la soare, poate avea efecte fotoprotectoare. Mai mult, se pare că vitamina D ar putea ajuta  la diminuarea deteriorării ADN-ului și la scăderea iritațiilor pielii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel