Îmbătrânirea și nivelul hormonal rigidizează vasele de sânge, la femei. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Sânge
Sânge

Rigiditatea crescută a vaselor de sânge este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit ce rigidizează vasele de sânge, analizând date de la femei cu vârsta într 18 și 58 de ani. 

Un studiu realizat la Facultatea de Științe ale Sportului și Sănătății, de la Universitatea din Jyväskylä, a măsurat rigiditatea arterială la femei între 18 și 58 de ani. Rigiditatea crescută este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare. Vârsta a fost un factor determinant puternic al rigidității arteriale. Nivelul hormonilor, faza ciclului menstrual, faza pilulelor contraceptive și starea de menopauză au fost, de asemenea, asociate cu rigiditatea arterială.

Sistemul vascular uman este format din artere, vene și capilare, prin care sângele circulă într-o anumită direcție. Pe măsură ce inima pompează sânge, arterele îl transportă în tot corpul. Ele se dilată și se contractă alternativ, permițând sângelui să avanseze. Această propagare este cunoscută sub numele de undă de puls. Pentru a putea treansporta normal sânge, pereții arterelor ar trebui să fie suficient de elastici, dar nu prea mult, astfel încât să permită undei de puls să continue fără ca pereții vaselor de sânge să se rupă. Pe măsură ce vasele de sânge îmbătrânesc, peretele arterial se rigidizează. Rigidizarea acestora crește riscul de boli cardiovasculare și riscul de mortalitate cardiacă. 

S-a demonstrat că hormonii sexuali feminini afectează mai mulți factori care reglează elasticitatea peretelui vascular, astfel încât nivelurile ridicate de estrogen sunt considerate a fi unul dintre mecanismele prin care femeile adulte tinere sunt protejate și au un risc mai mic de boli cardiovasculare decât persoanele de aceeași vârstă dar de sex masculin. 

„Studiul nostru, care a fost publicat în Frontiers in Endocrinology (link direct studiu) a combinat două seturi de date, inclusiv adulți tineri și femei de vârstă mijlocie. A permis o examinare cuprinzătoare a diferitelor stări hormonale implicate în viața femeilor", a explicat profesorul asociat Eija Laakkonen de la Centrul de Cercetare în Gerontologie și Facultatea de Sport și Științe ale Sănătății, de la Universitatea din Jyväskylä. „Am putut studia asociațiile dintre flexibilitatea arterelor, pe de-o parte, și ciclul menstrual natural și utilizarea de pilule contraceptive, precum și menopauza naturală și utilizarea terapiei hormonale pe de alta”. 

Studiu a fost realizat la femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 58 de ani. Cu cât femeile erau mai în vârstă, cu atât arterele lor erau mai rigide. Dintre hormonii măsurați, estradiolul și hormonul foliculostimulant au fost asociați cu rigiditatea arterială, dar vârsta a fost un determinant mai puternic al rigidității decât nivelul hormonilor. Examinarea subgrupurilor a arătat că starea hormonală este asociată cu rigiditatea arterială.

Atenuarea undei de puls a fost mai rapidă în fazele foliculare târzii și de ovulație decât în timpul sângerării menstruale. Utilizatorii de contraceptive orale combinate au niveluri hormonale diferite din cauza consumului de pastile care conțin estrogen și progestativ în primele trei săptămâni și apoi trecerea la pastile fără hormoni timp de o săptămână în care apare sângerarea de întrerupere. În timp ce luați pastilele hormonale, arterele erau mai elastice decât erau în timpul sângerării. Dintre femeile aflate la menopauză, femeile aflate în postmenopauză sub terapie hormonală au avut cele mai rigide artere.

„Pe baza acestui studiu, putem concluziona că vârsta este un regulator semnificativ al funcțiilor vasculare, dar și hormonii joacă un rol în reglarea elasticității arteriale în diferite etape ale vieții unei femei”, spune Laakkonen. „În studiile viitoare, ar merita să inspectăm îndeaproape și să comparăm efectele hormonilor endogeni și exogeni asupra proprietăților peretelui arterial pentru a înțelege mai bine reglarea proprietăților arteriale în diferite stadii hormonale prin care trăiesc femeile. Astfel de studii cuprinzătoare nu au fost încă făcute”, a mai arătat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel