Inimă, minte: cu ce le ajută statul în picioare

Florina Pop |
Data publicării:
Cei ce petrec mult timp pe scaun la muncă sunt sfătuiți de medici să facă mișcare
Cei ce petrec mult timp pe scaun la muncă sunt sfătuiți de medici să facă mișcare

Un studiu a analizat legătura dintre postura în care stau oamenii și atenție. Cercetarea a constatat rolul important pe care-l joacă stresul atențional.

Cercetători de la universități din Tel Aviv și Ariel, Israel, au studiat, în 2017, legătura dintre postură și atenție. Inițial, cum multitasking-ul - îndeplinirea mai multor sarcini – e ceva comun la mulți angajați, cercetătorii aveau păreri împărțite dacă statul în picioare servește sau nu ca o distragere a atenției, se arată pe psychologicalscience.org.

Însă, studiul lor a întărit cercetările anterioare care susțineau că stresul atențional cauzat de menținerea unei poziții  verticale îmbunătățește, de fapt, atenția selectivă.

Teste pe 80 de studenți

Cercetătorii au analizat legătura dintre postură și atenție cu ajutorul a 80 de studenți. I-au supus la trei experimente atât stând jos, cât și în picioare: să privească cuvintele color care au fost tipărite în culori corespunzătoare sau în conflict și să identifice culoarea imprimării sau să identifice săgețile indicatoare în sus și în jos în diferite poziții de pe ecran.

Sarcinile au fost dificile, potrivit site-ului citat, întrucât participanții trebuie să ignore caracteristicile dominante (de exemplu, culoarea indicată de cuvânt), să se concentreze și să acorde atenție caracteristicilor mai puțin importante (de exemplu, culoarea în care este imprimat cuvântul), explică site-ul citat.

Concluzii

Experimentele făcute au demonstrat că statutul în picioare ar da beneficii în anumite circumstanțe: subiecții păreau să răspundă la sarcinile date la aceeași viteză sau puțin mai lent când au stat jos față de momentul în care erau în picioare.

Diferențele au fost doar milisecunde în ambele cazuri, dar cercetătorii văd în concluziile studiului lor o întărire a ideii că a sta în picioare e benefic nu doar pentru inimă, ci și pentru minte.

Cercetarea a fost publicată în 2017, în Jurnalul Științei Psihologice. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel