Jocurile cerebrale, predicție pentru gravitatea răcelilor viitoare. Fluctuațiile cognitive, asociate cu scăderea imunității

Sonia Baciu |
Data publicării:
jocurile cerebrale. FOTO: Freepik
jocurile cerebrale. FOTO: Freepik

Fluctuațiile cognitive au fost asociate cu scăderea imunității și riscul de răceli, arată un studiu recent.

Este cunoscut faptul că riscul de expunere la infecții este mai mare în cazul persoanelor ce au imunitatea slăbită, din diferite motive.

Un studiu condus de cercetări de la Universitatea din Michigan a făcut un pas înainte și a arătat existența unei asocieri între imunitatea mai scăzută și perioadele de fluctuație a performanțelor cognitive, notează Science Alert.

Concret, studiul care s-a desfășurat timp de 8 zile și la care au participat 18 persoane a dezvăluit cât de pregătit este sistemul imunitar în vederea unei viitoare infecții.

Astfel, în primele zile ale studiului au fost efectuate teste în care s-au urmărit atenția participanților, timpul de reacție al acestora, dar și capacitatea de a trece de la numere la simboluri, de trei ori pe zi.

Potrivit sursei menționate, în cea de-a patra zi a studiului, participanții au fost expuși la virusul responsabil cu răceala comună, iar în a doua parte a studiului acestora li s-a cerut să se ocupe atât de igiena nasului, pentru a măsura prezența celulelor virale, dar și să își autoevalueze experiența prin prisma a opt simptome specifice virozelor: frisoane, tuse, dureri de cap, nas înfundat, secreții nazale, strănut, dureri de cap și oboseală.

”La început, nu am constatat că funcția cognitivă avea o asociere semnificativă cu susceptibilitatea la boală, deoarece am folosit scorurile brute.

Dar mai târziu, când am analizat schimbările în timp, am descoperit că variația funcției cognitive este strâns legată de imunitate și de susceptibilitate”, a afirmat cercetătorul în bioinformatică Yaya Zhai de la Universitatea din Michigan.

Vezi și: Dieta care confirmă beneficiile pentru a șasea oară la rând. Hâncu: Poate fi implementată în România

Accesibilitate pentru populație

De altfel, autorii studiului recunosc că deși rezultatele nu sunt suficiente pentru a determina starea sistemului imunitar, fiind puțin probabil ca oamenii, în cea mai mare parte să se supună testelor cognitive.

De asemenea, mai spun aceștia, studiul este unul de mici dimensiuni, și ca timp, și ca număr de persoane testate, astfel că sunt necesare cercetări suplimentare pe cohorte de participanți pentru o verificare a rezultatelor din studiul actual.

Totodată, susțin cercetătorii, de-a lungul vremii au fost realizate multiple studii asupra funcției creierului și sănătatea generală, fiind determinate asocieri între testele cerebrale și riscul de tulburări neurodegenerative sau chiar deces.

Mai mult decât atât, autorii actualului studiu speră că aceste teste cerebrale să fie mai accesibile la o scară largă, prin intermediul aplicațiilor de pe smartphone-uri.

1. -imagine fara descriere- (woman-hands-using-mobile-smart-phone_22034100.jpg)Aplicație pe smartphone. FOTO: Freepik @tongcom

”Evaluările cognitive clinice tradiționale care analizează scorurile brute la un singur moment dat nu oferă adesea o imagine reală a sănătății creierului.

La domiciliu, monitorizarea cognitivă periodică, prin intermediul platformelor digitale de autotestare, reprezintă viitorul evaluării sănătății creierului”, a explicat neurologul P. Murali Doraiswamy de la Universitatea Duke.

7 jocuri care te scapă de demență. Le poți juca chiar de pe telefon

Demența, boala neuro-degenerativă asociată cu persoanele în vârstă, dar care poate să apară și la adulții mai tineri, provoacă o pierdere progresivă a abilităților cognitive ale unei persoane.

Cel care suferă de demență poate avea probleme cu memoria, gândirea, raționamentul sau chiar limbajul. Iar pierderea acestor abilități poate îngreuna desfășurarea activităților de zi cu zi, având, în aceeași măsură, un impact important și asupra membrilor familiei celui diagnosticat cu această afecțiune ireversibilă.

Deși pentru demență nu există un leac, unele opțiuni de tratament pot ajuta la ameliorarea simptomelor, precum și la îmbunătățirea calității vieții. Iar printre aceste opțiuni se numără jocurile de memorie care pot ajuta la stimularea creierului, notează The Healthy.

Demența și ajutorul jocurilor de memorie

Dacă în general cititul, socotitul, învățarea unei limbi străine, un hobby artistic, sunt activități bune pentru menținerea ”în priză” a activității cerebrale, indiferent de vârstă, în cazul persoanele cu demență jocurile de memorie sunt menite să îmbunătățească memoria. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Care este diferența dintre răceală și gripă, mituri demontate. Medic: Niciodată vaccinul gripal nu îmbolnăvește

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel