Kiwi, sursă mare de vitamina C. Susține sănătatea intestinală și a inimii, previne constipația și cancerul de colon

Kiwi are multiple beneficii asupra sănătății. Când trebuie să fiți atenți la consumul de kiwi, dar și care sunt reacțiile adverse pe care le poate avea.
Kiwi este un fruct exotic cu un conținut ridicat de vitamina C, dar și de alți nutrienți benefici pentru sănătate. Aceștia pot contribui printre altele la reducerea tensiunii arteriale, deci și la reducerea bolilor de inimă, precum și la menținerea sănătății intestinelor și la îmbunătățirea sistemului neuronal.
O porție de 100 grame de kiwi proaspăt conține:
- calorii 61
- carbohidrați 14,66 grame
- proteine 1,14 g
- grăsimi totale 0,52 g
- fibre 3 g
- folați 6% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- tiamină (vitamina B1) 2% DZR
- riboflavină (vitamina B2) 2% DZR
- niacină (vitamina B3) 2% DZR
- vitamina A 3% DZR
- vitamina C 154% DZR
- vitamina E 10% DZR
- vitamina K 34% DZR
- potasiu 7% DZR
- calciu 3,5% DZR
- cupru 14% DZR
- fier 4% DZR
- magneziu 4% DZR
- mangan 4% DZR
- beta-caroten și luteină-zeaxantină.
Vezi și: Cătina, beneficii și mod de consum. Medic: Cel mai complex dar al naturii
Kiwi, beneficii pentru sănătate
Fructul de kiwi este o sursă importantă de vitamina C, antioxidanți și fibre, motiv pentru care poate fi consumat cu încredere pentru sănătatea intestinală, dar și în perioada infecțiilor respiratorii.
Conținutul de antioxidanți este benefic pentru reducerea stresului oxidativ, stres care poate produse daune la nivel celular și declanșa boli de inimă sau chiar cancere.
Vezi și: Ce să faci cu șampania desfăcută pe care nu o mai bei. De ce să te dai cu ea pe piele
Sănătatea pielii
Vitamina C contribuie la producția de colagen, o componentă cheie a celulelor, inclusiv a celulelor de la de la nivelul pielii. De asemenea, vitamina C poate ajuta în vindecarea rănilor.
Kiwi îmbunătățește calitatea somnului
Este cunoscut deja faptul că pentru recuperarea fizică și mentală avem nevoie de 7-9 ore de somn, somn de calitatea. Un studiu din 2011 a arătat că acest fruct are efecte benefice asupra calității somnului în cazul persoanelor adulte cu astfel de probleme. Cercetătorii sugerează că acest beneficiu vine ca urmare a conținutului de antioxidanți și serotonină din fructele de kiwi.
Kiwi reduce tensiunea arterială și previne bolile de inimă
Kiwi conține fibre, potasiu și antioxidanți, iar aceste elemente susțin sănătatea inimii. Asociația Americană a Inimii încurajează populația să consume mai multe alimente bogate în potasiu, fapt ce duce la reducerea consumului de sare sau sodiu, iar acest proces de echilibrare a raportului dintre potasiu și sodiu reduce tensiunea arterială, deci și riscul de a dezvolta boli de inimă.
Kiwi previne apariția pietrelor la rinichi
Potrivit Office of Dietary Supplements , un aport ridicat de potasiu poate contribui, de asemenea, la prevenirea formării pietrelor la rinichi.
Kiwi previne cancerul
Institutul Național de Cancer notează că nivelurile ridicate de radicali liberi din organism pot provoca deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate duce la apariția diferitelor tipuri de cancer.
Kiwi oferă o serie de antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Acesta este unul dintre modurile în care fructul poate ajuta la prevenirea cancerului. În plus, cercetările au arătat că persoanele care consumă multe fibre - în special fibre din fructe și cereale - au mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal decât cele care consumă puține fibre.
Kiwi previne constipația
Consumul de kiwi ajută reținerea mai eficientă a apei la nivelul intestinului subțire, ceea ce duce la o frecvență mai mare a scaunelor și la o consistență mai moale a acestora. Autorii unui studiu din 2018 au sugerat că fructele de kiwi ar putea fi alternativă naturală de laxative pentru persoanele care suferă de constipație ușoară.
Kiwi, efect antiinflamator
Fructul de kiwi, prin conținutul de kiwelin și kissper, are proprietăți antiinflamatorii. Descoperirile de laborator au arătat că proteina kissper poate ajuta la gestionarea inflamației la nivelul intestinelor.
Kiwi, benefic în timpul sarcinii
Kiwi conține folat, un element esențial în divizarea celulară, motiv pentru care este recomandat consumul de către femeile însărcinate, cu scopul de a proteja fătul de probleme legate de dezvoltarea neuronală.
Kiwi pentru sănătatea oaselor
Kiwi conține vitamina K și urme de calciu și fosfor, iar împreună acestea contribuie la sănătatea oaselor. Un aport adecvat de vitamina K poate preveni apariția osteoporozei, mai mult, vitamina K joacă un rol important și în coagularea sângelui, notează Medical News Today.
Kiwi, efecte adverse și precauții
Unii dintre nutrienții conținuți de kiwi pot interacționa cu medicamentele sau să producă reacții adverse, astfel că este nevoie să acordați atenție acestui aspect.
Astfel, medicamentele recomandate de cele mai multe ori pentru bolile de inimă, cum ar fi beta-blocantele, pot crește nivelul de potasiu din sânge.
Un consum prea ridicat de potasiu poate fi dăunător în cazul persoanelor cu afecțiuni renale.
Vitamina K din kiwi poate interfera cu medicația pentru subțierea sângelui.
De asemenea, unele persoane se pot confrunta cu reacții alergice la kiwi. Orice persoană care dezvoltă urticarie, erupții cutanate sau umflături după ce a mâncat kiwi trebuie să solicite asistență medicală. O reacție severă poate duce la anafilaxie, care poate pune viața în pericol.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci o lingură de miere zilnic. Efectul pe care sigur nu l-ai știut până acum
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.