Kiwi, sursă mare de vitamina C. Susține sănătatea intestinală și a inimii, previne constipația și cancerul de colon

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Kiwi - Foto: Freepick
Kiwi - Foto: Freepick

Kiwi are multiple beneficii asupra sănătății. Când trebuie să fiți atenți la consumul de kiwi, dar și care sunt reacțiile adverse pe care le poate avea.

Kiwi este un fruct exotic cu un conținut ridicat de vitamina C, dar și de alți nutrienți benefici pentru sănătate. Aceștia pot contribui printre altele la reducerea tensiunii arteriale, deci și la reducerea bolilor de inimă, precum și la menținerea sănătății intestinelor și la îmbunătățirea sistemului neuronal.

O porție de 100 grame de kiwi proaspăt conține:

- calorii 61

- carbohidrați 14,66 grame

- proteine 1,14 g

- grăsimi totale 0,52 g

- fibre 3 g

- folați 6% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- tiamină (vitamina B1) 2% DZR

- riboflavină (vitamina B2) 2% DZR

- niacină (vitamina B3)  2% DZR

- vitamina A 3% DZR

- vitamina C 154% DZR

- vitamina E 10% DZR

- vitamina K 34% DZR

- potasiu 7% DZR

- calciu 3,5% DZR

- cupru 14% DZR

- fier 4% DZR

- magneziu 4% DZR

- mangan 4% DZR

- beta-caroten și luteină-zeaxantină.

Vezi și: Cătina, beneficii și mod de consum. Medic: Cel mai complex dar al naturii

Kiwi, beneficii pentru sănătate

Fructul de kiwi este o sursă importantă de vitamina C, antioxidanți și fibre, motiv pentru care poate fi consumat cu încredere pentru sănătatea intestinală, dar și în perioada infecțiilor respiratorii.

Conținutul de antioxidanți este benefic pentru reducerea stresului oxidativ, stres care poate produse daune la nivel celular și declanșa boli de inimă sau chiar cancere.

Vezi și: Ce să faci cu șampania desfăcută pe care nu o mai bei. De ce să te dai cu ea pe piele

Sănătatea pielii

Vitamina C contribuie la producția de colagen, o componentă cheie a celulelor, inclusiv a celulelor de la de la nivelul pielii. De asemenea, vitamina C poate ajuta în vindecarea rănilor.

Kiwi îmbunătățește calitatea somnului

Este cunoscut deja faptul că pentru recuperarea fizică și mentală avem nevoie de 7-9 ore de somn, somn de calitatea. Un studiu din 2011 a arătat că acest fruct are efecte benefice asupra calității somnului în cazul persoanelor adulte cu astfel de probleme. Cercetătorii sugerează că acest beneficiu vine ca urmare a conținutului de antioxidanți și serotonină din fructele de kiwi.

Kiwi reduce tensiunea arterială și previne bolile de inimă

Kiwi conține fibre, potasiu și antioxidanți, iar aceste elemente susțin sănătatea inimii. Asociația Americană a Inimii încurajează populația să consume mai multe alimente bogate în potasiu, fapt ce duce la reducerea consumului de sare sau sodiu, iar acest proces de echilibrare a raportului dintre potasiu și sodiu reduce tensiunea arterială, deci și riscul de a dezvolta boli de inimă.

Kiwi previne apariția pietrelor la rinichi

Potrivit Office of Dietary Supplements , un aport ridicat de potasiu poate contribui, de asemenea, la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Kiwi previne cancerul

Institutul Național de Cancer notează că nivelurile ridicate de radicali liberi din organism pot provoca deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate duce la apariția diferitelor tipuri de cancer.

Kiwi oferă o serie de antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Acesta este unul dintre modurile în care fructul poate ajuta la prevenirea cancerului. În plus, cercetările au arătat că persoanele care consumă multe fibre - în special fibre din fructe și cereale - au mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal decât cele care consumă puține fibre.

Vezi și: Cele mai eficiente laxative naturale. Când se consideră că ești constipat. Constipația: simptome, cauze, tratament

Kiwi previne constipația

Consumul de kiwi ajută reținerea  mai eficientă a apei la nivelul intestinului subțire, ceea ce duce la o frecvență mai mare a scaunelor și la o consistență mai moale a acestora. Autorii unui studiu din 2018 au sugerat că fructele de kiwi ar putea fi alternativă naturală de laxative pentru persoanele care suferă de constipație ușoară.

Kiwi, efect antiinflamator

Fructul de kiwi, prin conținutul de kiwelin și kissper, are proprietăți antiinflamatorii. Descoperirile de laborator au arătat că proteina kissper poate ajuta la gestionarea inflamației la nivelul intestinelor.

Kiwi, benefic în timpul sarcinii

Kiwi conține folat, un element esențial în divizarea celulară, motiv pentru care este recomandat consumul de către femeile însărcinate, cu scopul de a proteja fătul de probleme legate de dezvoltarea neuronală.

Kiwi pentru sănătatea oaselor

Kiwi conține vitamina K și urme de calciu și fosfor, iar împreună acestea contribuie la sănătatea oaselor. Un aport adecvat de vitamina K poate preveni apariția osteoporozei, mai mult, vitamina K joacă un rol important și în coagularea sângelui, notează Medical News Today.

Kiwi, efecte adverse și precauții

Unii dintre nutrienții conținuți de kiwi pot interacționa cu medicamentele sau să producă reacții adverse, astfel că este nevoie să acordați atenție acestui aspect.

Astfel, medicamentele recomandate de cele mai multe ori pentru bolile de inimă, cum ar fi beta-blocantele, pot crește nivelul de potasiu din sânge.

Un consum prea ridicat de potasiu poate fi dăunător în cazul persoanelor cu afecțiuni renale. 

Vitamina K din kiwi poate interfera cu medicația pentru subțierea sângelui.

De asemenea, unele persoane se pot confrunta cu reacții alergice la kiwi. Orice persoană care dezvoltă urticarie, erupții cutanate sau umflături după ce a mâncat kiwi trebuie să solicite asistență medicală. O reacție severă poate duce la anafilaxie, care poate pune viața în pericol.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci o lingură de miere zilnic. Efectul pe care sigur nu l-ai știut până acum

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel