Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
O cercetare realizată de experții de la Universitatea Edith Cowan relevă că includerea legumelor crucifere în dietă poate oferi beneficii semnificative pentru sănătatea inimii.
Rezultatele sugerează că legumele precum broccoli și varza pot reduce tensiunea arterială mai eficient decât legumele rădăcinoase, ceea ce ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Rezultate promițătoare
Studiul subliniază efectele pozitive ale legumelor crucifere, printre care broccoli, varză, kale și conopidă, asupra nivelurilor de tensiune arterială în rândul adulților de vârstă mijlocie și în vârstă din Australia care suferă de hipertensiune.
Cercetătorii au realizat un studiu controlat randomizat, cu crossover, care a demonstrat o diferență semnificativă în tensiunea arterială atunci când participanții consumau patru porții pe zi de legume crucifere comparativ cu legumele rădăcinoase și de dovleac, cum ar fi morcovii, cartofii și dovlecii.
„Compușii numiți glucozinolați, care se găsesc aproape exclusiv în legumele crucifere, au arătat promisiuni în reducerea tensiunii arteriale în studiile pe animale, dar dovezile în rândul oamenilor au fost limitate”, a spus studenta la doctorat de la ECU, Emma Connolly, potrivit scitechdaily.com
Beneficii suplimentare
În afară de glucozinolați, legumele crucifere sunt bogate în alte componente benefice, precum nitrații și vitamina K, care contribuie probabil la efectele lor de reducere a tensiunii arteriale.
Connolly a subliniat urgența abordării hipertensiunii, principalul factor de risc pentru bolile de inimă, în special pe măsură ce prevalența acesteia crește odată cu vârsta.
„Studiile observaționale indică faptul că creșterea consumului de legume este crucială pentru reducerea riscului de boli de inimă. Este de remarcat că legumele crucifere, cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles, sunt legate mai puternic de un risc mai scăzut de boli de inimă comparativ cu alte categorii de legume”, a notat Connoly.
Cu toate acestea, aceste legume constituie o mică fracțiune din totalul consumului de legume la nivel mondial.
Consumul de crucifere, insuficient
Dr. Lauren Blekkenhorst, lider emergent NHMRC de la ECU și cercetător postdoctoral la Heart Foundation, a explicat că mai puțin de 1 din 15 adulți australieni îndeplinesc în prezent recomandările pentru consumul de legume, o tendință care a continuat să scadă de-a lungul anilor.
„Legumele crucifere sunt cele mai puțin consumate. Creșterea consumului acestor legume ar putea reduce semnificativ tensiunea arterială și riscul de boli de inimă”, a explicat dr. Lauren Blekkenhorst.
Pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, se recomandă ca persoanele să consume aceste legume în majoritatea zilelor săptămânii.
Rezultatele studiului
Studiul a fost desfășurat pe parcursul a șase săptămâni, implicând două perioade de intervenție dietetică de câte două săptămâni fiecare, separate de o perioadă de „curățare” de două săptămâni în care participanții au revenit la dieta lor normală.
Într-o perioadă, participanții au consumat patru porții de supe din legume crucifere la prânz și cină, în timp ce în cealaltă perioadă, au consumat supe din legume rădăcinoase și de dovleac.
Măsurătorile tensiunii arteriale efectuate continuu timp de 24 de ore înainte și după fiecare perioadă de intervenție au relevat o reducere notabilă de 2,5 mmHg asociată cu consumul de legume crucifere. Această scădere se poate traduce printr-un risc estimat de aproximativ 5% mai mic de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
-
-
Cum te ajută merele să ștergi ridurile: 4 efecte uimitoare pentru piele15.11.2025, 17:54
-
Ce este fisura anală: când și de ce apare15.11.2025, 15:16
-
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
