Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
O cercetare realizată de experții de la Universitatea Edith Cowan relevă că includerea legumelor crucifere în dietă poate oferi beneficii semnificative pentru sănătatea inimii.
Rezultatele sugerează că legumele precum broccoli și varza pot reduce tensiunea arterială mai eficient decât legumele rădăcinoase, ceea ce ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Rezultate promițătoare
Studiul subliniază efectele pozitive ale legumelor crucifere, printre care broccoli, varză, kale și conopidă, asupra nivelurilor de tensiune arterială în rândul adulților de vârstă mijlocie și în vârstă din Australia care suferă de hipertensiune.
Cercetătorii au realizat un studiu controlat randomizat, cu crossover, care a demonstrat o diferență semnificativă în tensiunea arterială atunci când participanții consumau patru porții pe zi de legume crucifere comparativ cu legumele rădăcinoase și de dovleac, cum ar fi morcovii, cartofii și dovlecii.
„Compușii numiți glucozinolați, care se găsesc aproape exclusiv în legumele crucifere, au arătat promisiuni în reducerea tensiunii arteriale în studiile pe animale, dar dovezile în rândul oamenilor au fost limitate”, a spus studenta la doctorat de la ECU, Emma Connolly, potrivit scitechdaily.com
Beneficii suplimentare
În afară de glucozinolați, legumele crucifere sunt bogate în alte componente benefice, precum nitrații și vitamina K, care contribuie probabil la efectele lor de reducere a tensiunii arteriale.
Connolly a subliniat urgența abordării hipertensiunii, principalul factor de risc pentru bolile de inimă, în special pe măsură ce prevalența acesteia crește odată cu vârsta.
„Studiile observaționale indică faptul că creșterea consumului de legume este crucială pentru reducerea riscului de boli de inimă. Este de remarcat că legumele crucifere, cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles, sunt legate mai puternic de un risc mai scăzut de boli de inimă comparativ cu alte categorii de legume”, a notat Connoly.
Cu toate acestea, aceste legume constituie o mică fracțiune din totalul consumului de legume la nivel mondial.
Consumul de crucifere, insuficient
Dr. Lauren Blekkenhorst, lider emergent NHMRC de la ECU și cercetător postdoctoral la Heart Foundation, a explicat că mai puțin de 1 din 15 adulți australieni îndeplinesc în prezent recomandările pentru consumul de legume, o tendință care a continuat să scadă de-a lungul anilor.
„Legumele crucifere sunt cele mai puțin consumate. Creșterea consumului acestor legume ar putea reduce semnificativ tensiunea arterială și riscul de boli de inimă”, a explicat dr. Lauren Blekkenhorst.
Pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, se recomandă ca persoanele să consume aceste legume în majoritatea zilelor săptămânii.
Rezultatele studiului
Studiul a fost desfășurat pe parcursul a șase săptămâni, implicând două perioade de intervenție dietetică de câte două săptămâni fiecare, separate de o perioadă de „curățare” de două săptămâni în care participanții au revenit la dieta lor normală.
Într-o perioadă, participanții au consumat patru porții de supe din legume crucifere la prânz și cină, în timp ce în cealaltă perioadă, au consumat supe din legume rădăcinoase și de dovleac.
Măsurătorile tensiunii arteriale efectuate continuu timp de 24 de ore înainte și după fiecare perioadă de intervenție au relevat o reducere notabilă de 2,5 mmHg asociată cu consumul de legume crucifere. Această scădere se poate traduce printr-un risc estimat de aproximativ 5% mai mic de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
-
-
Ce sunt asistenții medicali comunitari24.10.2025, 11:50
-
Reduceri bugetare dramatice în domeniul urgenţelor24.10.2025, 10:42
-
-
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
