Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii

Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
O cercetare realizată de experții de la Universitatea Edith Cowan relevă că includerea legumelor crucifere în dietă poate oferi beneficii semnificative pentru sănătatea inimii.
Rezultatele sugerează că legumele precum broccoli și varza pot reduce tensiunea arterială mai eficient decât legumele rădăcinoase, ceea ce ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Rezultate promițătoare
Studiul subliniază efectele pozitive ale legumelor crucifere, printre care broccoli, varză, kale și conopidă, asupra nivelurilor de tensiune arterială în rândul adulților de vârstă mijlocie și în vârstă din Australia care suferă de hipertensiune.
Cercetătorii au realizat un studiu controlat randomizat, cu crossover, care a demonstrat o diferență semnificativă în tensiunea arterială atunci când participanții consumau patru porții pe zi de legume crucifere comparativ cu legumele rădăcinoase și de dovleac, cum ar fi morcovii, cartofii și dovlecii.
„Compușii numiți glucozinolați, care se găsesc aproape exclusiv în legumele crucifere, au arătat promisiuni în reducerea tensiunii arteriale în studiile pe animale, dar dovezile în rândul oamenilor au fost limitate”, a spus studenta la doctorat de la ECU, Emma Connolly, potrivit scitechdaily.com
Beneficii suplimentare
În afară de glucozinolați, legumele crucifere sunt bogate în alte componente benefice, precum nitrații și vitamina K, care contribuie probabil la efectele lor de reducere a tensiunii arteriale.
Connolly a subliniat urgența abordării hipertensiunii, principalul factor de risc pentru bolile de inimă, în special pe măsură ce prevalența acesteia crește odată cu vârsta.
„Studiile observaționale indică faptul că creșterea consumului de legume este crucială pentru reducerea riscului de boli de inimă. Este de remarcat că legumele crucifere, cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles, sunt legate mai puternic de un risc mai scăzut de boli de inimă comparativ cu alte categorii de legume”, a notat Connoly.
Cu toate acestea, aceste legume constituie o mică fracțiune din totalul consumului de legume la nivel mondial.
Consumul de crucifere, insuficient
Dr. Lauren Blekkenhorst, lider emergent NHMRC de la ECU și cercetător postdoctoral la Heart Foundation, a explicat că mai puțin de 1 din 15 adulți australieni îndeplinesc în prezent recomandările pentru consumul de legume, o tendință care a continuat să scadă de-a lungul anilor.
„Legumele crucifere sunt cele mai puțin consumate. Creșterea consumului acestor legume ar putea reduce semnificativ tensiunea arterială și riscul de boli de inimă”, a explicat dr. Lauren Blekkenhorst.
Pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, se recomandă ca persoanele să consume aceste legume în majoritatea zilelor săptămânii.
Rezultatele studiului
Studiul a fost desfășurat pe parcursul a șase săptămâni, implicând două perioade de intervenție dietetică de câte două săptămâni fiecare, separate de o perioadă de „curățare” de două săptămâni în care participanții au revenit la dieta lor normală.
Într-o perioadă, participanții au consumat patru porții de supe din legume crucifere la prânz și cină, în timp ce în cealaltă perioadă, au consumat supe din legume rădăcinoase și de dovleac.
Măsurătorile tensiunii arteriale efectuate continuu timp de 24 de ore înainte și după fiecare perioadă de intervenție au relevat o reducere notabilă de 2,5 mmHg asociată cu consumul de legume crucifere. Această scădere se poate traduce printr-un risc estimat de aproximativ 5% mai mic de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cum scap de pofta de dulce
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.