Licopenul, beneficii pentru inimă, creier și vedere. În ce alimente îl găsim

Georgiana Ioniță / 09 aug 2020 / 16:36

Licopenul este un fitonutrient  care să găsește în alimentele roz și roșii, cum ar fi roșiile, guava, pepene verde și grapefruit roz. 

Licopenul are proprietăți antioxidante puternic,e care îl fac extrem de benefic pentru sănătatea ochilor, creierului și inimii - toate contribuind în același timp la protejarea organismul de boli.


Vedere

Odată cu trecerea timpului, putem începe în mod natural să ne pierdem viziunea - o afecțiune numită degenerare maculară legată de vârstă. În afară de îmbătrânire, se știe că această afecțiune este cauzată de excesul de deteriorare a radicalilor liberi asupra ochilor.

Licopenul, ca antioxidant, ajută la combaterea acestei afectări a radicalilor liberi și la păstrarea vederii. Un studiu a descoperit că licopenul a contribuit la reducerea efectelor stresului oxidativ asupra lentilelor afectate de cataractă, în timp ce un alt studiu a sugerat că licopenul este un nutrient integral care trebuie încorporat în prevenirea afecțiunilor legate de vârstă.


Creier

Afecțiuni precum demența Alzheimer sunt, de asemenea, caracterizate prin deteriorarea oxidativă a creierului.

Un semn specific al Alzheimerului este acumularea de plăci beta-amiloide în creier. Un studiu a descoperit că licopenul a ajutat la reducerea daunelor oxidative asociate cu acumularea plăcii beta-amiloide în creier, ceea ce îl face un protector puternic al creierului. Cercetătorii dintr-un alt studiu au descoperit, de asemenea, că licopenul proteja celulele cerebrale afectate de Alzheimer de stresul oxidativ. Prin urmare, obținerea de mai mult licopen în dieta dvs. ar putea ajuta la prevenirea apariției unor afecțiuni precum demența.

Alte beneficii 

Pe lângă toate acestea, cercetările au arătat că licopenul poate îmbunătăți și alte aspecte ale sănătății. La fel ca mulți antioxidanți, licopenul poate proteja sănătatea inimii prin reducerea daunelor oxidative ale inimii și arterelor și contribuind la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Un studiu particular a descoperit că dietele bogate în licopen au fost asociate cu un risc de 17 până la 26% mai mic de deces prematur din cauza bolilor de inimă și a sindromului metabolic.
Datorită puterilor sale antioxidante puternice, licopenul a fost găsit pentru a ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. Studiile au arătat că a contribuit la încetinirea progresiei creșterii tumorii în țesutul cancerului de sân, în timp ce alte cercetări au arătat că a împiedicat creșterea și înmulțirea celulelor canceroase renale.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy