Licopenul, beneficii pentru inimă, creier și vedere. În ce alimente îl găsim

Licopenul este un fitonutrient care să găsește în alimentele roz și roșii, cum ar fi roșiile, guava, pepene verde și grapefruit roz.
Licopenul are proprietăți antioxidante puternic,e care îl fac extrem de benefic pentru sănătatea ochilor, creierului și inimii - toate contribuind în același timp la protejarea organismul de boli.
Vedere
Odată cu trecerea timpului, putem începe în mod natural să ne pierdem viziunea - o afecțiune numită degenerare maculară legată de vârstă. În afară de îmbătrânire, se știe că această afecțiune este cauzată de excesul de deteriorare a radicalilor liberi asupra ochilor.
Licopenul, ca antioxidant, ajută la combaterea acestei afectări a radicalilor liberi și la păstrarea vederii. Un studiu a descoperit că licopenul a contribuit la reducerea efectelor stresului oxidativ asupra lentilelor afectate de cataractă, în timp ce un alt studiu a sugerat că licopenul este un nutrient integral care trebuie încorporat în prevenirea afecțiunilor legate de vârstă.
Creier
Afecțiuni precum demența Alzheimer sunt, de asemenea, caracterizate prin deteriorarea oxidativă a creierului.
Un semn specific al Alzheimerului este acumularea de plăci beta-amiloide în creier. Un studiu a descoperit că licopenul a ajutat la reducerea daunelor oxidative asociate cu acumularea plăcii beta-amiloide în creier, ceea ce îl face un protector puternic al creierului. Cercetătorii dintr-un alt studiu au descoperit, de asemenea, că licopenul proteja celulele cerebrale afectate de Alzheimer de stresul oxidativ. Prin urmare, obținerea de mai mult licopen în dieta dvs. ar putea ajuta la prevenirea apariției unor afecțiuni precum demența.
Alte beneficii
Pe lângă toate acestea, cercetările au arătat că licopenul poate îmbunătăți și alte aspecte ale sănătății. La fel ca mulți antioxidanți, licopenul poate proteja sănătatea inimii prin reducerea daunelor oxidative ale inimii și arterelor și contribuind la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Un studiu particular a descoperit că dietele bogate în licopen au fost asociate cu un risc de 17 până la 26% mai mic de deces prematur din cauza bolilor de inimă și a sindromului metabolic.
Datorită puterilor sale antioxidante puternice, licopenul a fost găsit pentru a ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. Studiile au arătat că a contribuit la încetinirea progresiei creșterii tumorii în țesutul cancerului de sân, în timp ce alte cercetări au arătat că a împiedicat creșterea și înmulțirea celulelor canceroase renale.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.