Ceai băut regulat, efecte benefice nebănuite asupra inimii
Consumul regulat de ceai ar putea ajuta inima odată cu înaintarea în vârstă, reducând colesterolul rău LDL, sugerează un studiu
Un studiu recent asupra consumului regulat de ceai ca alternativă la cafea sugerează cel puțin o ceașcă pe zi poate ajuta corpul să se „agațe" de colesterolul bun pe măsură ce îmbătrânim. Cercetările anterioare au sugerat că mai mult ceai poate scădea semnificativ riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral prin reducerea lipoproteinei cu densitate mică sau colesterolul LDL „rău", care se poate acumula în artere.
Scade colesterolul rău LDL
Ceea ce era incert era efectul ceaiului asupra lipoproteinei de înaltă densitate sau colesterolul bun HDL, care ajută la eliminarea LDL. Unele studii au descoperit că ceaiul a crescut semnificativ nivelul de HDL, în timp ce altele nu au găsit consecințe deloc. Dar ceaiul pare să încetinească scăderea naturală a HDL care apare în timpul îmbătrânirii, potrivit unui studiu publicat recent în Journalul American Heart Association (Asociației Americane a Inimii).
Studiul a monitorizat peste 80.000 de persoane din comunitatea Kailuan din Tangshan, China, pe o perioadă de șase ani. S-a constatat că cei care consumă ceai în mod obișnuit au avut o scădere mai lentă legată de vârstă a nivelului HDL. Această scădere a fost legată de o eventuală scădere cu 8% a riscului cardiovascular în rândul celor din studiu.
Ceaiul verde a avut un efect ceva mai puternic decât ceaiul negru, dar ambele sunt pline de polifenoli și catechine, doi compuși antioxidanți recunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii. Cercetătorii nu au colectat date despre cafea, care nu este populară în acea zonă din China.
Legătura dintre un consum mai mare de ceai și scăderi mai lente ale HDL a apărut cea mai accentuată la bărbați și la persoanele cu vârsta de 60 de ani și mai mare, care de obicei aveau factori de risc mai boli cardiace, cum ar fi consumul de tutun, indice de masă corporală mai mare și niveluri scăzute de activitate fizică.
„Am observat încă o asociere semnificativă la acești oameni, ceea ce sugerează că asocierea observată nu poate fi interpretată în totalitate prin stilul de viață sănătos al cuiva", a spus Dr. Xiang Gao, autorul principal al raportului studiului și directorul Laboratorului de Epidemiologie Nutrițională la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
Limitările studiului
Cu toate acestea, au existat mai multe limitări ale studiului.
De exemplu, constatările s-au bazat pe informații auto-raportate despre consumul săptămânal sau lunar de ceai și nu reflectau exact dacă oamenii beau mai mult de o cană pe zi. De asemenea, studiul nu avea informații dietetice-cheie, inclusiv detalii despre aportul de fructe, legume, carne și cereale integrale.
În plus, studiul a examinat persoane dintr-o comunitate specifică din China care nu este reprezentativă a populației naționale în general. „Cu toate acestea, rezultatele reprezintă o mare grupă de persoane care trăiesc în China, care au o gamă largă de aporturi de ceai și un aport scăzut de cafea", au notat autorii studiului.
Obținerea unei mase similare de băutori de ceai în altă parte ar fi dificilă, a spus Judith Wylie-Rosett, profesor și șef de divizie pentru promovarea sănătății și cercetarea nutriției în departamentul de epidemiologie și departamentul de sănătate a populației de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, citată de Heart.org
Wylie-Rosett, care nu a fost asociată cu studiul, l-a creditat pentru că a adoptat „o abordare prudentă pentru a susține beneficiile" consumului de ceai, precum și că a examinat impactul asupra nivelurilor HDL.
„Nu avem tendința să vorbim prea mult despre scăderea colesterolului HDL odată cu vârsta, iar principalele noastre strategii de viață sănătosaă pentru a încerca să-l crească sunt activitatea fizică viguroasă și pierderea în greutate", a spus ea.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
