Flavonoidele, compușii organici bogați în antioxidanți. Protejează organismul de toxinele zilnice și scad riscul de AVC

Flavonoidele, compușii organici bogați în antioxidanți. Află care sunt cele mai bune surse alimentare care ajută la gestionarea tensiunii arteriale ridicate.
Flavonoidele sunt compuși care se găsesc în multe produse vegetale, inclusiv în ceaiuri, citrice și legume. Acestea au proprietăți antioxidante și pot reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Flavonoidele sunt diverși compuși care se găsesc în mod natural în multe fructe și legume și de asemenea, în produse vegetale precum vinul, ceaiul și ciocolata. Există șase tipuri diferite de flavonoide care se găsesc în alimente, iar fiecare tip este descompus de către organism într-un mod diferit.
Acești compuși sunt bogați în activitate antioxidantă și pot ajuta organismul să se ferească de toxinele zilnice. Includerea mai multor flavonoide în alimentația ta este o modalitate excelentă de a îți ajuta organismul să rămână sănătos și de a diminua, potențial, riscul de apariție a unor afecțiuni cronice de sănătate.
Ce alimente au flavonoide?
Multe produse vegetale conțin flavonoide dietetice. Iată care sunt cele șase subtipuri de flavonoide și alimentele care le conțin.
Flavonoli
Aceste tipuri de flavonoide sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Ele pot ajuta la gestionarea simptomelor bolilor cardiovasculare. Flavanolii se găsesc în aceste alimente:
- Ceapă
- Varză kale
- Strugurii și vinul roșu
- Ceai
- Piersică
- Fructe de pădure
- Roșii
- Salată verde
- Ceapă verde
- Broccoli
Flavan-3-oli (catechine)
Alimentele cu aceste tipuri de flavonoide sunt foarte bogate în substanțe nutritive. Printre acestea se numără:
- Ceaiul alb
- Ceaiul verde
- Ceaiul oolong
- Ceaiul negru
- Mere
- Struguri mov și roșii
- Afine
- Căpșuni
- Produse din cacao și ciocolată
Flavone
Flavonele sunt pigmenții din plantele cu flori albastre și albe. De asemenea, acționează ca un pesticid natural, protejând frunzele de insectele dăunătoare.
Flavonele pot ajuta, de asemenea, în cazul inflamațiilor din organism. Le puteți găsi în:
- Pătrunjel
- Ardei roșu
- Țelină
- Mușețel
- Mentă
Flavanone
Flavanonele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii. De asemenea, acestea vă pot ajuta să vă gestionați greutatea și colesterolul. Flavanonele se găsesc în aceste alimente:
- Lămâi
- Lămâi verzi
- Portocale
- Grapefruit
Isoflavone
Isoflavonele pot ajuta la menținerea echilibrului hormonal în organism. Isoflavonoidele se găsesc în principal în soia, în produsele din soia și în unele alte leguminoase, cum ar fi fasolea fava.
Antocianine
Antocianinele sunt pigmenți produși în mod natural care dau florilor culoarea roșie, violet și albastră. Ele se găsesc cu precădere în coaja exterioară a fructelor de pădure și a produselor din fructe de pădure, cum ar fi:
- Strugurii roșii și mov
- Vinul roșu
- Afinele
- Mure
- Căpșunile
Ce rol au flavonoidele?
Flavonoidele ajută la reglarea activității celulare și luptă împotriva radicalilor liberi care provoacă stresul oxidativ în organism. În termeni mai simpli, acestea ajută organismul tău să funcționeze mai eficient, protejându-l în același timp împotriva toxinelor și a factorilor de stres de zi cu zi.
Flavonoidele sunt, de asemenea, agenți antioxidanți puternici. Antioxidanții ajută organismul să lupte împotriva moleculelor potențial dăunătoare care pot fi introduse în organism, potrivit Healthline. Organismul tău produce antioxidanți în mod natural, dar aceștia se găsesc, de asemenea, în ciocolata neagră, în leguminoase și în multe fructe și legume.
Inflamația este unul dintre răspunsurile imunitare ale organismului. Alergenii, germenii, toxinele și alți iritanți pot declanșa o inflamație care duce la simptome neplăcute. Flavonoidele pot ajuta organismul tău să respingă acea reacție inflamatorie, astfel încât aceste simptome să fie reduse.
Beneficiile pentru sănătate
Diferite flavonoide pot ajuta organismul în moduri diferite. Pentru început, includerea alimentelor cu flavonoide în dieta ta poate fi o modalitate eficientă de a ajuta la gestionarea tensiunii arteriale ridicate. Cel puțin cinci subtipuri de flavonoide au un efect demonstrabil asupra scăderii tensiunii arteriale ridicate, potrivit unei analize publicată în 2015.
De asemenea, flavonoidele care se găsesc în ceai, cafea și soia pot ajuta la scăderea riscului de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Un studiu publicat în Journal of Translational Medicine a constatat că persoanele care au consumat niveluri mai ridicate de flavonoide în cadrul dietei lor au avut un risc mai mic de a se confrunta cu un eveniment cardiovascular. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi beneficiile cardiovasculare ale flavonoidelor.
O dietă bogată în flavonoide poate, de asemenea, să vă diminueze riscul de diabet de tip 2. Rezultatele unei meta-analize realizate în 2018 sugerează că un aport ridicat de flavonoide alimentare se corelează cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi eficacitatea flavonoidelor ca regulatori ai glicemiei.
Efectele antiinflamatorii și antioxidante ale flavonoidelor au încurajat, de asemenea, cercetările să studieze potențialul acestora ca medicamente anticancerigene. Cercetările au arătat că anumite flavonoide pot ajuta la oprirea înmulțirii celulelor canceroase. Includerea alimentelor cu flavonoide și menținerea unei diete sănătoase poate scădea riscul de a face anumite tipuri de cancer.
Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma dacă flavonoidele pot fi folosite ca terapie eficientă împotriva cancerului.
Flavonoidele au multe beneficii pentru sănătate și sunt ușor de inclus în dieta ta. Ei au proprietăți antioxidante puternice și pot ajuta la gestionarea simptomelor de inflamație. Cercetătorii abia încep să afle potențialul flavonoidelor ca medicament, dar pare promițător.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.